ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικός συναγερμός στην Κουμουνδούρου - Βουλευτές στους δρόμους και στα σκαριά τα ψηφοδέλτια

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικός συναγερμός στην Κουμουνδούρου - Βουλευτές στους δρόμους και στα σκαριά τα ψηφοδέλτια

Η Κουμουνδούρου σήκωσε χθες το γάντι της πολιτικής τοξικότητας, θέτοντας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, τέσσερις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση «κλίματος πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης» - Η προεκλογική τριανδρία και μετεκλογικό τοπίο

συριζα-τσιπρας
Πεπεισμένοι ότι ο εκλογικός κύβος έχει ριφθεί είναι άπαντες στην Κουμουνδούρου, καθώς η τελευταία συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε, όπως εκτιμούν, διάπλατα το παράθυρο των πρόωρων εκλογών. Μολονότι ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία του για την ολοκλήρωση της συνταγματικής του θητείας, εντούτοις το συνεχές κυβερνητικών παροχών, σε συνδυασμό με τον άτυπο προεκλογικό αγώνα υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης προδίδουν την προεκλογική ετοιμότητα του Μεγάρου Μαξίμου, όπως εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η μεγάλη ικανοποίηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν κάμπτεται ούτε και από την πιθανότητα να «χρεωθούν» απέναντι στην κοινή γνώμη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λόγω τοξικού πολιτικού κλίματος. Απεναντίας, θεωρούν «τίτλο τιμής» την παραδοχή της αποτυχίας της κυβέρνησης, αφού θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές συνιστούν απόπειρα «απόδρασης» του Πρωθυπουργού από το «διπλό αδιέξοδο», στο οποίο οδηγήθηκε η χώρα.

«Δραπέτευση με εκλογές»

«Ο κος Μητσοτάκης μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιούργησε, από ότι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές. Καλοδεχούμενη η απόφασή του. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει με μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δεν αναζητείται δικαιολογία σε κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου «πάτησε γκάζια» στον κομματικό μηχανισμό.

«Καυτός» χειμώνας

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η χώρα έχει οδηγηθεί σε ένα διπλό αδιέξοδο. Από την μία διαμορφώνονται συνθήκες κοινωνικής κρίσης με την τρομακτική άνοδο του πληθωρισμού και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων», ενώ «από την άλλη για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ανασφάλεια και τόση ένταση στη σχέση μας με την Τουρκία», όπως τόνισε. Οι συνθήκες κοινωνικής κρίσης, ως συνέπεια της ακρίβειας και του ενεργειακού πληθωρισμού, προμηνύουν κατά την ανάλυση της Κουμουνδούρου έναν «καυτό» χειμώνα, τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει, όπως σημειώνουν, εμμένοντας σε «μέτρα -ασπιρίνες».

Σε κάθε περίπτωση, ως «απόλυτα δικαιωμένη» από τις εξελίξεις, η Κουμουνδούρου σήκωσε χθες το γάντι της πολιτικής τοξικότητας, θέτοντας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, τέσσερις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση «κλίματος πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης». Αρχικά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο», ακολουθώντας την πάγια πρακτική και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες ανακοινώνουν ανοιχτά την πρόθεσή τους για το χρόνο των εκλογών, σε ανάλογες καταστάσεις. Στην πράξη, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον Πρωθυπουργό να συμπεριφερθεί «θεσμικά», εφόσον εκείνος τελικά επιλέξει να μην κινηθεί στα συνταγματικά όρια της θητείας του.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ζήτησε χθες από τον Πρωθυπουργό «να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στη πορεία προς τις εκλογές», εγείροντας θέμα αναφορικά με το σημερινό Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Δεν αποτελεί κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι ο τελευταίος δεν «χαίρει εμπιστοσύνης» από πλευράς της Κουμουνδούρου, καθώς η αποστροφή του στο παρελθόν «να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές» μοιάζει ανυπέρβλητη για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κλείσιμο
Παράλληλα, στα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -σε περίπτωση πρόωρων εκλογών- εντάσσεται και η διαρκής συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, καθώς για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν θεωρείται πλέον ανεκτό να πληροφορούνται τα στελέχη της, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πεδίο δια στόματος ξένων αξιωματούχων, ούτε να αποστέλλεται αμυντικός εξοπλισμός «εν κρυπτώ» στην Ουκρανία.

Ακόμη, το επόμενο διάστημα η Κουμουνδούρου σκοπεύει να καταστήσει ιδιαίτερα αισθητή την πρόθεσή της να μην «παραιτηθεί από τα δικαιώματά» της ως προς την παροχή τηλεοπτικού χρόνου στις δημόσιες συχνότητες, σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε προεκλογική τροχιά, με τον κ. Τσίπρα να ζητά χθες να «συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης στη πορεία προς τις εκλογές».

Στο στόχαστρο οι διορισμοί

Εκτός από την κάλυψη της προεκλογικής της δραστηριότητας, στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου αναμένεται να βρεθούν το επόμενο διάστημα και μια σειρά διορισμών από πλευράς της κυβέρνησης, που κατά πληροφορίες που έχουν περιέλθει στους κόλπους της, λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα, προκειμένου να ικανοποιηθούν, όπως υποστηρίζουν, αμιγώς προεκλογικοί σκοποί.

Πέρα από το ευρύτερο πλαίσιο, το διάσπαρτο στην ατμόσφαιρα άρωμα πρόωρων εκλογών ωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πλήρη προεκλογική ετοιμότητα, καθώς η εκτίμηση κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι θα σημάνει εκλογικός συναγερμός αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία αναδείχθηκε μετά το 3ο Συνέδριο, προχώρησε χθες σε καταμερισμό κομματικής εργασίας, παράλληλα με το κοινοβουλευτικό έργο των Τομεαρχών του κόμματος.

Η προεκλογική τριανδρία

Με βάση την νέα ανακατανομή κομματικών χαρτοφυλακίων, βαρύνοντα ρόλο στην τελική ευθεία προς τις εκλογές αναμένεται να διαδραματίσουν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος θα φέρει την ευθύνη για το κυβερνητικό πρόγραμμα, ο Νίκος Μπίστης ως Συντονιστής Πολιτικού Σχεδιασμού και ο Χρήστος Σπίρτζης, ως υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετεκλογικό τοπίο

Ασφυκτικά πυκνό θα είναι στο εξής και το πρόγραμμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σήμερα το πρωί θα συμμετάσχει σε συζήτηση στην 30η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, στέλνοντας και μηνύματα για το μετεκλογικό τοπίο, ενώ συνέρχεται το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να τεθεί και επισήμως σε κατάσταση προεκλογικής επιφυλακής.

Μιλώντας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται, κατά πληροφορίες, να εμφανιστεί δικαιωμένος από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, καλώντας την ίδια ώρα όλους τους βουλευτές του κόμματος να βγουν έξω «από τα τείχη» της Βουλής, πραγματοποιώντας περιοδείες και επισκέψεις στους νομούς τους, όλο το καλοκαίρι. Αυτοδίκαια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι εκ νέου υποψήφιοι όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον το επιθυμούν και οι ίδιοι στις επόμενες εκλογές, ενώ η Κουμουνδούρου «σκανάρει» ήδη πρόσωπα και ιδιότητες, αφού η εντολή του Προέδρου του κόμματος θέλει τις εκλογικές λίστες έτοιμες μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Προοδευτικό ευρωπαϊκό momentum

Με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας να «τρέχουν», ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί εκτός συνόρων αύριο, Πέμπτη, καθώς θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική -της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ- Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Η νωπή ήττα του Γάλλου Προέδρου στις βουλευτικές εκλογές, σε συνδυασμό της ανάδειξης της ριζοσπαστικής Αριστεράς του Ζακ-Λυκ Μελανσόν σε αξιωματική αντιπολίτευση στη Γαλλία, την επικράτηση του Σοσιαλδημοκράτη, Όλαφ Σόλτς στη Γερμανία, των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο, όπως και τη συνεργασία αριστερών και σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Σκανδιναβία, δημιουργούν κατά την αξιωματική αντιπολίτευση ένα πολλά υποσχόμενο ευρωπαϊκό, προοδευτικό μομέντουμ, το οποίο επιθυμούν να αναδειχθεί και κατά τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα.


Ειδήσεις σήμερα:

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Καταιγισμός» ερωτήσεων στην αδερφή της Πισπιρίγκου - Κατέθετε επί σχεδόν δέκα ώρες

Συνήγορος Καταναλωτή: Αυτοί είναι οι τηλεφωνικοί αριθμοί με υψηλές χρεώσεις

Survivor: Η Μαίη βγήκε στον τάκο και ο Άρης πήρε το «διπλό» - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης