Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ: Οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2023

Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ: Οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2023

Η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη στις τρεις προτεραιότητες κατά την επόμενη 4ετία - Με κριτήρια η ενίσχυση στη βενζίνη που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα - Πως θα επιταχυνθούν οι αδειοδοτήσεις για ΑΠΕ και ιδιοπαραγωγή ρεύματος

mitsotakis-main6
Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Πρόκειται για ανοικτή εκδήλωση η οποία διεξήχθη υπό την παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

«Αυτή είναι η τελευταία Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ που γίνεται πριν από τις εθνικές εκλογές, οι οποίες προσδιορίζονται για την άνοιξη του 2023», σημείωσε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «μία απ’ τις τρεις προτεραιότητες» της ατζέντας που θα ανακοινώσει διεκδικώντας την επανεκλογή του θα είναι και αυτό της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Παράλληλα υποσχέθηκε μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην απασχόληση, όταν επιτευχθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και «τρέξουν» σχετικές μελέτες για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, όπως είπε.

Εν τω μεταξύ αποκάλυψε ότι η παρέμβαση που θα ανακοινωθεί την επομένη εβδομάδα για τη μείωση του κόστους των καυσίμων θα είναι στοχευμένη σε ο,τι αφορά τη βενζίνη αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κριτήρια.

Live | Συζήτηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, June 15, 2022
«Η παρέμβαση στη βενζίνη δεν θα είναι οριζόντια. Θα είναι στοχευμένη στη λογική που δεν επιβραβεύει οριζόντια αυτούς που έχουν σήμερα τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις αυξημένες τιμές», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας παράλληλα πως η περίπτωση του Diesel διαφέρει αφού το κόστος του επηρεάζει όλη την παραγωγική αλυσίδα.

Στο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για αύξηση των ΑΠΕ στη χώρα. «Πρέπει να ξεπεράσουμε δυσκολίες που υπάρχουν. Αύριο έχουμε κεντρική σύσκεψη για θέματα χωροθέτησης ΑΠΕ. Η αποψη μας είναι συγκεκριμένη. Αντί να διασπείρουμε ανεμογεννήτριες σε όλη τη χώρα να υπάρξουν συγκεκριμένα σημεία που θα είναι συγκεντρωμένες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υποσχέθηκε επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνται ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε ιδιοπαραγωγή και να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών τους αναγκών. «Έχουμε θέμα στα δίκτυα μας, όμως ξεπερνάμε τα εμπόδια, πολλά εκ των οποίων είναι αδειοδοτικά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε δε πως οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. «Κάνουμε συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η κατεύθυνση της Κομισιον είναι για μία νομοθετική πανευρωπαϊκή κάλυψη που θα μας επιτρέψει να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων στις ΑΠΕ».

Κλείνει ένας δωδεκαετής κύκλος πόνου

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία κλείνει για τη χώρα μας έναν δωδεκαετή κύκλο πόνου. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλησεις που θα αντιμετωπίσουμε. Ένας 12ετης κύκλος περιπέτειας για την Ελλάδα κλείνει», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Την εποχή μας αλλάζουν πάρα πολλά, το βιώνουμε όλοι καθημερινά. Μέσα από την πανδημία γεννήθηκαν σημαντικές ευκαιρίες για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Χωρίς την πανδημια δεν θα είχε συμφωνήσει η Ευρωπη σε ένα οργανο κοινού δανεισμού που μας ωφέλησε, κι αυτή ήταν μια τομή από την πανδημία, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ο πόλεμος πριν έναν χρόνο φαινόταν αδιανόητος. Περα απο την τραγικότητα της καταστροφής μιας χώρας από τη βάρβαρη επίθεση, τεράστιες επιπτώσεις υπάρχουν και στην αγορά ενέργειας και το φάσμα επισιτιστικής κρίσης. Είμαστε πια σε περιβαλλον πληθωρισμου, που όμοιο του δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια.

Είμαστε στο καλύτερο σημείο από άλλες χώρες του Νότου

Θα βιώσουμε ένα περιβάλλον απότομα αυξημένων επιτοκίων για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό θα μας επηρεάσει όλους, επεσήμανε και πρόσθεσε πως παρά το ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος, είμαστε σε καλύτερο σημείο από άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης χάρη στα μέτρα που λήφθησαν τα προηγουμενα χρόνια, αλλά κι επειδή το «Brand» Ελλάδα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, κάτι που έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα». 

Το brand Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο

«Πάρα το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ότι άλλες χώρες του νότου, γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, γιατί φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε και γιατί η εικόνα της χώρας και αυτό που αποκαλούμε brand Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος και στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους και φυσικά έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα και στις επιχειρήσεις και στην άνεση με την οποία οι επιχειρήσεις προχωρούν και υλοποιούν επενδυτικά σχέδια», συνέχισε.

Κλείσιμο
«Το ρίσκο «Ελλάδα» έχει σημαντικά μειωθεί και αυτό είναι που σε αυτή την πολύ δύσκολη περιπέτεια μας κάνει να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μια συγκρατημένη αισιοδοξία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Αν δεν πιστεύει κάποιος ότι η χώρα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν θα επενδύσει σε αυτή. Το ''ρίσκο Ελλάδα'' έχει μειωθεί σημαντικά. Για αυτό ατενίζουμε το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Επιχειρηματίας στη Μύκονο κατέβασε μπουλντόζα σε παραλία - Δείτε βίντεο

«Γραπτή απάντηση» στα αιτήματά της ζητά η Τουρκία από Σουηδία και Φινλανδία για να άρει το βέτο στο ΝΑΤΟ

Νέες απειλές Ερντογάν: «Η Ελλάδα θα πάθει ό,τι και στο παρελθόν αν συνεχίσει να μας βάζει απέναντί της»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης