Γεραπετρίτης: Διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει – Είμαστε έτοιμοι και στο πεδίο

Γεραπετρίτης: Διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει – Είμαστε έτοιμοι και στο πεδίο

Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθαρίζει ότι τη στιγμή που υπάρχει βεβήλωση μνημείων, υπερπτήσεις και επιθετικές δηλώσεις, δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες με την Τουρκία που θα έχουν αποτέλεσμα – Αναφέρει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει εφόδια στην Ουκρανία

gerapetritis_o
Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικός και ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που διαμηνύει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει «και επί του πεδίου» οποιαδήποτε μορφή επίθεσης.

«Υπό τις συνθήκες αυτές δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικός διάλογος με την Τουρκία. Είναι αυτονόητο ότι την ίδια στιγμή που έχουμε βεβήλωση μνημείων, που έχουμε υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό χώρο κυριαρχίας, όταν έχουμε τέτοιοι τύπου επιθετικές δηλώσεις, διάλογος ο οποίος θα φέρει αποτελέσματα, δεν μπορεί να υπάρξει», επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Είμαστε δεδομένα, σταθερά, πάγια υπέρ του διαλόγου, το έχουμε αποδείξει και στη διαδικασία των συζητήσεων που υπήρξαν σε τεχνικό επίπεδο, και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και κατά την πρόσφατη συνάντηση των δυο ηγετών, όπου είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική στάση», ανέφερε. «Είναι ολοφάνερο ότι για να υπάρξει διάλογος με αποτέλεσμα και όχι μόνο για θεαθήναι, θα πρέπει να στηρίζεται σε δυο παραδοχές. Να μην υπάρχει εμπρηστική ρητορική η επιθετικές ενέργειες και να υπάρχει μια κοινή βάση διεθνούς δικαίου πάνω στην οποία στηριζόμαστε. Όσο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, είναι αυτονόητο ότι διάλογος ουσιαστικός δεν μπορεί να υπάρξει», εξήγησε, λέγοντας πως «θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τους ανοικτούς διαλόγους επικοινωνίας», αλλά «θα πρέπει να υπάρξει μια αμοιβαία κατανόηση, δεν μπορούμε να πορευόμαστε μόνοι μας με τα αυτονόητα».

Αμηχανία της Τουρκίας μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια μεγάλη αμηχανία εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία σχετίζεται με την εξαιρετική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, τις πολύ σημαντικές επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον, τη γενικότερη παράσταση που αποκόμισαν οι Αμερικανοί από τον πρωθυπουργό και βεβαίως με «όλη την κεφαλαιοποίηση που γίνεται από την ελληνική διπλωματία».

Κλείσιμο
«Από την άλλη πλευρά, εμείς δεν πρόκειται να ετεροκαθοριστούμε, η διπλωματία μας στηρίζεται σε αρχές. Δεν πρόκειται να μπούμε σε μια αντιπαράθεση δηλώσεων προφανώς με την ηγεσία της Τουρκίας. Έχει ήδη τοποθετηθεί ο υπουργός Εξωτερικών για τα ζητήματα αυτά. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε μορφή λεκτικής ή άλλης επίθεσης προφανώς και στο πεδίο, είτε πρόκειται για μορφές υβριδικού πολέμου όπως αυτές που βιώσαμε το 2020 με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, είτε οποιαδήποτε άλλη πρόκληση που μπορεί να υπάρξει εκ μέρους της Τουρκίας, από ξηράς, από θαλάσσης ή από αέρος. Είμαστε σε μια εξαιρετικά ικανή κατάσταση, διπλωματική και επιχειρησιακή, και δεν επηρεαζόμαστε», διαβεβαίωσε.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκομίσει οφέλη από τη στάση που τηρεί»

«Αυτό που κοιτάμε είναι να έχουμε μια στιβαρή εξωτερική πολιτική, μια εξίσου στιβαρή εθνική άμυνα και να προσδιοριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο με βάση τα δικά μας συμφέροντα», ανέφερε, προσθέτοντας: «τα υπόλοιπα είναι περισσότερο για λόγους ανάλωσης προς το εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας, δεν μας επηρεάζουν, δεν μας καθορίζουν».


«Δεν μπορώ να υπεισέλθω στα παραγωγικά αίτια της βούλησης και στη σκέψη του Τούρκου προέδρου. Εκείνο που μπορώ να πως μετά βεβαιότητας είναι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποκομίσει οφέλη από τη στάση του τηρεί. Είναι μια πολιτική επαμφοτερίζουσα απέναντι στα περισσότερα πράγματα και στο κομμάτι της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, και στο κομμάτι της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Νομίζω ότι υπάρχει μια κοινή αντίληψη στη διεθνή σκηνή για το ποιος είναι εκείνος στην Ανατολή Μεσόγειο που πραγματικά υποστηρίζει τη δημοκρατία και την ελευθερία με συνέπεια και σθένος, και ποιος είναι εκείνος στην περιοχή ο οποίος κινείται ανάμεσα σε πολλά και ετερόκλητα πεδία, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει μια συγκεκριμένη πολιτική η οποία θα στήριζε συμφέροντα της Δύσης», συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.


«Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις από τους Συμμάχους»


Ερωτηθείς εάν οι Σύμμαχοί μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ τηρούν «ίσες αποστάσεις» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία προτρέποντας και τις δυο χώρες να «τα βρουν», ο υπουργός Επικρατείας ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις, όταν έρχονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΕ και όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και με πολύ κατηγορηματικό τρόπο λένε ότι θα σταθούν στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου».


«Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη στάση. Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα επιπλέον ζήτημα καθώς η Τουρκία είναι μέλος της Συμμαχίας. Όπως επίσης κατανοητό είναι – και μας βρίσκεται σύμφωνους – ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται πάντοτε με διπλωματικά μέσα και θα πρέπει να εξαντλείται κάθε οδός διαλόγου έτσι ώστε να μπορούν να αίρονται οι διαφωνίες που υπάρχουν. Αλλά από την άλλη, ετέθη με κατηγορηματικό τρόπο στο υψηλότατο επίπεδο – μπορούμε να ανατρέξουμε και στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν – ότι ο σεβασμός των συμμάχων των ΗΠΑ είναι δεδομένος αναφορικά με την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν απέναντι σε κάτι που είναι υπογεγραμμένο και συνιστά υποχρέωση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας για την παροχή συνδρομής. Άρα όλα τα υπόλοιπα είναι εντελώς περιφερειακά», ξεκαθάρισε. «Από την άλλη οι ιδρυτικές συνθήκες της Βορειοατλαντικής συμμαχίας είναι πάρα πολύ σαφείς και αναφέρονται τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο οποιοσδήποτε επιβουλεύεται την κυριαρχία ή ασκεί επιθετικές ενέργειες», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη τοποθετηθεί κατηγορηματικά με συγκεκριμένες δηλώσεις το τελευταίο 24ωρο, για τη στάση απέναντι στην Τουρκία, λέγοντας πως η ΕΕ επιδεικνύει απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς υπάρχει και ζήτημα τήρησης του διεθνούς δικαίου. «Για να υπάρξει ασφάλεια στην περιοχή, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Όταν αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό του διεθνούς δικαίου, όχι με λόγια αλλά με έργα, και από την άλλη πλευρά η Τουρκία επιδίδεται και σε πράξεις αλλά και σε βερμπαλισμούς οι οποίοι δεν κάνουν κάτι άλλο από το να απομειώνουν την ισχύ του διεθνούς δικαίου. Νομίζω είναι προφανές ποια στάση θα τηρήσει η ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

«Όλοι μας επιδιώκουμε να έχουμε μια ειρηνική συνύπαρξη, η γεωγραφία είναι δεδομένη και δεν αλλάζει, αλλά ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας πρόκειται να δεχθούν την οποιαδήποτε αλλοίωση σε ό,τι αφορά την ισχύ και την καθαρότητα του διεθνούς Δικαίου», ανέφερε, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι απλώς μια «ευχή», αλλά «πατάει» σε συγκεκριμένα δεδομένα που δημιουργούν η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η συμφωνία με τη Γαλλία, «όλες τις περιφερειακές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει όχι μόνο οι στρατηγικές αλλά και οι ενεργειακές που αντανακλαστικά δημιουργούν ένα καθεστώς αμυντικής συνεργασίας», καθώς επίσης και «οι συμφωνίες που έχουμε κάνει με την Ιταλία και την Αίγυπτο», με της οποίες «έχουμε μεγαλώσει τη χώρα με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων».

Ο ίδιος επισήμανε ότι το ελληνοτουρκικό δεν είναι διμερές, καθώς ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή σε μια ευρύτερη και πολύ ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει υπεροπτικό χαρακτήρα, κάτι που έχει ήδη αναγνωρίσει η ΕΕ.

«Δεν θα επαναληφθεί ο Έβρος»

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια αύξηση των ροών, λέγοντας πως πρόκειται για επιχειρήσεις που γίνονται συντονισμένα όχι κατ΄ ανάγκη από την επίσημη Τουρκία αλλά από τα κυκλώματα δουλεμπορίας, και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα. «Η εργαλειοποίση ήταν δεδομένη το 2020. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί ξανά, φυλάμε με σθένος τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά. Τέτοιες σκηνές δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν. Απόλυτη η συναντίληψη με τους εταίρους ότι είναι καταδικαστέες πρακτικές που δεν πρόκειται να επιφέρουν τίποτα στην Τουρκία. Έχουμε όχι το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση διαφύλαξης των συνόρων», διεμήνυσε.

«Εντός του 2022 η πρώτη φάση για την αγορά των F-35»

Ερωτηθείς για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F 35, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι είναι μια ολόκληρη διαδικασία, «δεν είναι ένα πρόγραμμα σημερινό ή αυριανό». «Είναι πρόγραμμα δεκαετίας που αφορά την επόμενη γενιά των μαχητών της πολεμικής μας αεροπορίας, θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η τεχνική αξιολόγηση αι θα περάσει από όλη τη διαδικασία και από τη Βουλή. Νομίζω η πρώτη φάση θα ξεκινήσει εντός του 2022», είπε χαρακτηριστικά.

«Συνεχίζουμε να στέλνουμε εφόδια στην Ουκρανία»

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αποστολής επιπλέον όπλων στην Ουκρανία, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε στείλε περαιτέρω οπλισμό σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό».

«Προφανώς υπάρχει η χρήση των αναγκαίων αναλωσίμων, των εφοδίων για να εξοπλίζονται τα όπλα τα οποία έχουμε στείλει. Θέλω να σταθούμε στη μεγαλύτερη εικόνα. Η Ελλάδα στέκεται μαζί με την Ελευθερία και τη Δημοκρατία απέναντι στην επίθεση που δέχεται η Ουκρανία. Είμαστε μαζί με όλη τη Δύση. Όλες οι χώρες της Ευρώπης και της Ατλαντικής συμμαχίας στέλνουν πολύ ευρύ εξοπλισμό. Εμείς έχουμε περιοριστεί στον εξοπλισμό, στα όπλα που είχαμε αρχικώς προγραμματίσει και στα εφόδια που απαιτούνται», διευκρίνισε.

«Μια ξεκάθαρη στάση από την ελληνική διπλωματία έχει οφέλη και για τη συνέπεια της Ελλάδας και δημιουργεί μια προοπτική στα πράγματα. Εάν θέλεις να σε βοηθήσουν σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας σου θα πρέπει και εσύ ο ίδιος να είσαι διατεθειμένος να σταθείς δίπλα στις χώρες που δέχονται έναν επιθετικό αναθεωρητισμό. Δεν έχουμε αποστείλει όπλα πέρα από τον αρχικό μας σχεδιασμό παρά μόνο τα εφόδια που απαιτούνται. Θα ακολουθήσουμε τη συνολική πολιτική που προέρχεται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα έχει σταθεί με ολόκληρη τη Δύση. Αν θέλουμε να καταστεί η χώρα παρίας του φιλελεύθερου δυτικού κόσμου, ας το αποφασίσουμε και ας σταματήσουμε. Όμως εμείς είμαστε ξεκάθαροι», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.
Ειδήσεις σήμερα:

Δυο πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας εντοπίστηκαν αυτή την εβδομάδα - Τι έδειξαν οι εξετάσεις


Η έκθεση για το partygate «καρφώνει» τον Τζόνσον – Του καταλογίζει «αποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης»


Η συγκλονιστική μαρτυρία του 9χρονου που γλίτωσε από τη δολοφονική μανία του μακελάρη του Τέξας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης