Τσίπρας: «Προσωπικό» και «μεγάλο» το στοίχημα της ερχόμενης Κυριακής

Τσίπρας: «Προσωπικό» και «μεγάλο» το στοίχημα της ερχόμενης Κυριακής

«Θα κριθούμε και από τον αριθμό των μελών μας το βράδυ της Κυριακής» , επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια της περιφέρειας

1_ABN6084
«Αντίπαλός μας είναι η Δεξιά, δεν είναι ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Κουτσούμπας αντίπαλός μας» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, σχολιάζοντας ακόμη πως «το ζήτημα δεν είναι οι ταμπέλες ή το έμβλημα», με φόντο τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες απέστειλε η διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς για την «πρωτόγνωρη διαδικασία» του κόμματός του την ερχόμενη Κυριακή, την προοδευτική διακυβέρνηση, τις επόμενες εκλογές, αλλά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αποβλέποντας στον «ποιοτικό μετασχηματισμό» του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις καινοτομίες που εισάγει στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή τις εσωκομματικές διαδικασίες της Κυριακής, δηλαδή την ποσόστωση 50% για άνδρες και γυναίκες στην Κεντρική Επιτροπή, την εκλογή του ίδιου οργάνου από τη βάση, αλλά και τον ουσιαστικό ρόλο των κομματικών μελών, τα οποία θα λαμβάνουν «τις κρίσιμες αποφάσεις από εδώ και στο εξής».

«Γλυκιά ήττα» το 2019

Ερωτηθείς αναφορικά τις προσδοκίες του από την επικείμενη, εσωκομματική διαδικασία, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «είναι ένα μεγάλο στοίχημα για μας και, αν θέλετε, είναι κι ένα προσωπικό στοίχημα» και πρόσθεσε ότι «το βράδυ της ήττας με το 32% του ελληνικού λαού, που ήταν μια γλυκιά ήττα με την έννοια ότι ένα κόμμα που ήταν στο 3% μετά από τόσο μεγάλες δυσκολίες, που κατάφερε πολύ σημαντικά πράγματα για τον τόπο, έχασε έχοντας σχεδόν όλο το σύστημα απέναντί του, με 32%». «Εκείνο το βράδυ είπα ο στόχος και προσωπικός και συλλογικός όμως είναι να αντιστοιχίσουμε την κομματική δυναμική, με την κοινωνική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Και πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να το πετύχουμε την ερχόμενη Κυριακή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο πήχης δεν είναι μονάχα ένα νούμερο»

Κληθείς να σχολιάσει που τοποθετείται ο πήχης για τις κάλπες της Κυριακής, ο ίδιος περιέγραψε πως «τον βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη. Γιατί εμείς αυτό το οποίο θέλουμε είναι να μπει ο πήχης στο να επανέλθει η ελπίδα στον τόπο. Στο να δημιουργηθεί η ελπίδα ότι μπορεί να προστατευτεί ξανά αποτελεσματικά η κοινωνία, η πλειοψηφία». Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι «ο πήχης για μας εκ των πραγμάτων δεν είναι μονάχα ένα νούμερο. Έχει να κάνει με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να δώσουμε σε αυτή την προσπάθεια», σημειώνοντας, ωστόσο, πως «θα κριθούμε και από τον αριθμό των μελών μας το βράδυ της Κυριακής».

Ως προς την πολιτικό στόχο της διαδικασίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως «εμείς δεν θέλουμε να εκφράσουμε τις ελίτ, εμείς θέλουμε να εκφράσουμε τις αγωνίες, τις κοινωνικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας» και συνέχισε, λέγοντας πως «αυτούς τους ανθρώπους τους καλούμε να έρθουν στην κάλπη και να στηρίξουν την προοπτική της ελπίδας, κάνοντας το πρώτο βήμα -γιατί αυτό είναι για μας- για την πολιτική αλλαγή, για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές».

Κλείσιμο
1_ABN5782


Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη «βίαιη ωρίμανση» τα τελευταία χρόνια, ενώ περιέγραψε για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο πως «τα τρία χρόνια που βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, έχουμε καταφέρει –παρά τις έντονες πολλές φορές εσωκομματικές διαφωνίες, γιατί είναι ένα ζωντανό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ- να βρισκόμαστε όλοι στον ίδιο παρονομαστή της ανάγκης να δημιουργήσουμε ένα πολύ μεγάλο, μαζικό, λαϊκό κόμμα το οποίο θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης στον τόπο».

Μεταξύ Παπανδρέου και «κυβερνώσας Αριστεράς»

Ως το πολιτικό του πρόσημο, «ναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ένα κόμμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κυβερνώσα Αριστερά» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και επικαλέστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, προκειμένου να εντάξει το εκλογικό του ακροατήριο στη ρήση του αείμνηστου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, περί των «μη προνομιούχων». Υπό αυτό το πρίσμα, ο ίδιος χαρακτήρισε ως «πολύ ξεκάθαρο» το πολιτικό στίγμα του κόμματός του, ως δηλαδή «τον μεγάλο κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «υπήρξαν στιγμές που ο κορμός της δημοκρατικής Παράταξης κινήθηκε πολύ αριστερά και άλλες φορές που κινήθηκε πολύ δεξιά».

Για το λόγο αυτό, ο κ. Τσίπρας αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει τον ριζοσπαστισμό του, ενώ διευκρίνισε πως «είμαστε πολύ ταξικά προσανατολισμένοι, ταυτόχρονα όμως και πολύ πλατιοί στην απεύθυνση και στο κάλεσμά μας».

Για τον προσωπικό του ρόλο στα πολιτικά πράγματα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε πως «οι ηγέτες έρχονται και παρέρχονται». Και πρόσθεσε: «Κάποτε το είχε πει ωραία ο Χαρίλαος Φλωράκης, “οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει” όμως. Πιστεύω ότι εδώ βάζουμε μια σπορά για το μέλλον και φτιάχνουμε μια παράταξη κι ένα κόμμα ισχυρό, λαϊκό, δυνατό, μαζικό», ενώ δεν απέφυγε να τοποθετηθεί αναφορικά με την κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ.

1_ABN5798


«Γιατί να με προβληματίσει; Είναι ωραίο πράγμα η κινητικότητα. Ίσα ίσα, θεωρώ ότι οποιοδήποτε κόμμα θέλει να κάνει και επιχειρεί δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό του αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ θεμιτό, πάρα πολύ θετικό και ευπρόσδεκτο» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ «αυτό θα το δείξει η κάλπη» αντέτεινε σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογικής ανόδου της Χαριλάου Τρικούπη.

Μάλιστα, «ποτέ δεν έβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ ως στρατηγικό του ανταγωνιστή τα κόμματα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως προοδευτικά κόμματα» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ξεκαθάρισε ότι «Εμείς είχαμε πάντοτε στόχο και αντίπαλο τη Νέα Δημοκρατία». Ο ίδιος παρατήρησε, ωστόσο, ότι «το ζήτημα δεν είναι οι ταμπέλες ή το έμβλημα. Διότι το ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ λεγόταν και τον πράσινο ήλιο είχε έμβλημα όταν ακολούθησε μια πολιτική συγκυβέρνησε με τη Νέα Δημοκρατία επί του κ. Βενιζέλου και του κ. Ανδρουλάκη, που ήταν γραμματέας του κόμματος, και πήγε στο 4,6% το 2015».

Θέμα οι πολιτικές, όχι το έμβλημα

«Άρα, δεν είναι θέμα το έμβλημα ή ο τίτλος. Το θέμα είναι οι πολιτικές» υποστήριξε και επανέλαβε ότι «αντίπαλός μας είναι η Δεξιά, δεν είναι ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Κουτσούμπας αντίπαλός μας», τη στιγμή που η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα «να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης και μια προοδευτική κυβέρνηση. Και σε αυτό οφείλουν όλοι να πάρουν θέση».

Ακόμη χαρακτήρισε λογικό ο κ. Ανδρουλάκης «να αρνείται μέχρι στιγμής» να πάρει θέση, ενώ επικαλέστηκε την έκφραση του κ. Βενιζέλου ότι “δεν μπορεί να γίνει το ΚΙΝΑΛ ένα ΚΚΕ του Κέντρου”, επαναλαμβάνοντας ένα «ανοιχτό κάλεσμα προς τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για να μπορέσει ο τόπος να γυρίσει σελίδα την επόμενη των εθνικών εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν».

1_ABN5914


Επιπλέον, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης (δηλαδή με τη συμμετοχή και της ΝΔ), επισημαίνοντας ότι «η δεύτερη Κυριακή θα δώσει τη δυνατότητα να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις».

«Η Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Θα συνεχίσει τη δεξιά στροφή που έχει οδηγήσει σε φαινόμενα όπως το “ΠΑΣΟΚification” στην Ελλάδα ή θα ακολουθήσει την πορεία που ακολούθησαν κι άλλα κόμματα που είναι η πορεία των συνεργασιών, μιας αριστερής στροφής με πρόσημο κοινωνικό, για να ξαναβρεί τις ρίζες της;» διερωτήθηκε με φόντο τις εξελίξεις στη Γαλλία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του και για τις διεθνείς εξελίξεις. «Είμαι πολύ ανήσυχος και πολύ προβληματισμένος» ανέφερ και συμπλήρωσε ότι «εμείς όπλα στην Ουκρανία, οι Αμερικάνοι όπλα στην Τουρκία!».

Μετωπική για ΔΕΗ και ενέργεια

Με αφορμή τη συζήτηση της τροπολογίας του κόμματός του σήμερα στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για το ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια. «Τούτη την ώρα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που δεν αποφασίζουν να μην πληρώσουν για να μην επιβαρυνθούν, αλλά δεν έχουν να πληρώσουν» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε «πως καλούμε λοιπόν τους ανθρώπους που δεν έχουν να την πληρώσουν, να την πληρώσουν, αλλιώς θα κοπεί το ρεύμα για κάτι το οποίο η ελληνική δικαιοσύνη μπορεί να κρίνει ότι αύριο είναι παράνομο;»

Απαντώντας για το χρηματιστήριο ενέργειας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι «σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει αυτή η κατάφωρη επιβάρυνση και αυτός ο τρομακτικός πολλαπλασιασμός των κερδών των παραγωγών ενέργειας. Γιατί; Γιατί είμαστε η μόνη χώρα που το 100% της ενέργειας που παράγεται περνάει μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας» και χαρακτήρισε ως «ντροπή να έχουμε διαρροές ενάμιση μήνα» για το ύψος των υπερκερδών.

Σε ρυθμούς σκληρού ροκ, «από πότε δίνουμε εντολή σε μια Ανεξάρτητη Αρχή; Αν λοιπόν είναι να τα μαγειρέψουν και να βγάλουν τα αποτελέσματα στο Μαξίμου, να μας το πούνε. Πόσο θέλουν να βγάλουνε τελικά ότι είναι το φορολογητέο ποσό;» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι «εδώ έχουν περάσει 9 μήνες και αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή να φωνάζει, δεν θα είχαμε ανακαλύψει ότι η Ελλάδα έχει υπερκέρδη στους παρόχους ενέργειας».

Ως προς το ύψος των υπερκερδών, «να δούμε την τεχνοτροπία τους, την τεχνολογία με την οποία εν πάση περιπτώσει βγάλανε αυτό το ποσό, από πότε το υπολογίζουνε. Έχει πολύ σημαντική αξία και σημασία» ανταπάντησε, ενώ «εμείς προκρίνουμε παρεμβάσεις στην πηγή, εκεί όπου παράγεται, ας το πούμε έτσι, η αισχροκέρδεια και όχι εκ των υστέρων μέσω της φορολόγησης, όπου μια επιχείρηση μπορεί να προσπαθήσει να επιδείξει περίεργους συμψηφισμούς», σημείωσε. Στο ερώτημα, τέλος, τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες, «δεν έχει νόημα τι θα προτείνουμε εμείς και τι θα πούμε εμείς. Εάν εσείς δεν έχετε να πληρώσετε, δεν είναι θέμα επιλογής. Θα σας πω εγώ, πληρώστε. Εάν δεν έχετε, τι θα κάνετε;», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς οι δυτικές κυρώσεις οδήγησαν τους Ρώσους «Μίδες» σε χρεοκοπία εν μία νυκτί

Κρίνεται στο ΣτΕ η συνταγματικότητα της απόφασης Χατζηδάκη για τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό – Νεκρή ένοικος της πολυκατοικίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης