Τουρκικές υπερπτήσεις: Άσκηση μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας στα νησιά

Τουρκικές υπερπτήσεις: Άσκηση μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας στα νησιά

Μετά τις αρχικές διαρροές για ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστημάτων που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στις θέσεις που προβλέπεται να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση επιχειρήσεων, από το ΓΕΕΘΑ εξηγούν ότι μετά την διαπίστωση της ετοιμότητας των δυνάμεων ακολούθησε άσκηση

velos3
Εκπαιδευτική δραστηριότητα ήταν η ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστημάτων που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στις θέσεις που προβλέπεται να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση επιχειρήσεων, λένε τώρα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σχεδόν τρεις ώρες μετά τις αρχικές διαρροές από στρατιωτικές πηγές ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βγήκαν από τα στρατόπεδα και αναπτύχθηκαν στις θέσεις που προβλέπεται από τα σχέδια, οι ίδιοι αξιωματούχοι διευκρίνιζαν ότι επρόκειτο για άσκηση ετοιμότητας. Αφού διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας των αρμόδιων διευθύνσεων αεράμυνας και των χειριστών των συστημάτων, το ΓΕΕΘΑ διέταξε την πραγματοποίηση άσκησης η οποία ακολούθησε την κινητοποίηση.

Ενα γυμνάσιο που υλοποιήθηκε μία ημέρα μετά το κύμα 41 υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 πάνω από  22 νησιά κυρίως στα Δωδεκάνησα.  

Σήμερα πάντως, μετά τις 168 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις 41 υπερπτήσεις, δεν έχουν καταγραφεί -μέχρι αυτή την ώρα- πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.

Νέο διάβημα από τον γγ του ΥΠΕΞ στον Τούρκο Πρεσβευτή στην Αθήνα

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, το μεσημέρι της Πέμπτης, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο γενικός γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Κλείσιμο
Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Με απόφαση του ΣτΕ, το Δημόσιο αποζημιώνει με €200.000 οικογένεια 33χρονου που έχασε τη ζωή του επειδή το ασθενοφόρο άργησε 36 λεπτα

Στα 7.580 τα νέα κρούσματα - 48 θάνατοι, 260 οι διασωληνωμένοι

Την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα από την 1η Μαΐου, εισηγούνται οι Εμπειρογνώμονες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης