Μέτωπο του Νότου με Ντράγκι, Σάντσεθ, Κόστα για πλαφόν στο αέριο - «Ανάχωμα» στην ακρίβεια το πακέτο στήριξης

Μέτωπο του Νότου με Ντράγκι, Σάντσεθ, Κόστα για πλαφόν στο αέριο - «Ανάχωμα» στην ακρίβεια το πακέτο στήριξης

Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στο ενεργειακό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη

mitsotakisnew
Υπό άλλες προϋποθέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρισκόταν σήμερα στη Ρώμη, προκειμένου να είναι παρών στη συνάντηση των ηγετών του Νότου. Μαζί με τον Μάριο Ντράγκι, τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Αντόνιο Κόστα έδωσαν άλλωστε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες, ραντεβού στη Ρώμη, προκειμένου να συντονιστούν για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στο ενεργειακό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη. Λόγω κορωνοϊού, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει με βιντεοκλήσης, ενώ οι άλλοι τρεις πρωθυπουργοί θα βρεθούν στη Βίλα Μαντάμα της Ρώμης, δίπλα στον ποταμό Τίβερη.

Οι τέσσερις χώρες κινούνται σε παράλληλους δρόμους ως προς τα της ενέργειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έκανε τη γνωστή πλέον παρέμβαση 6 σημείων για την ενέργεια, η οποία συζητήθηκε στην Ευρώπη, με αιχμή την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, το «φιξάρισα» του περιθωρίου διακύμανσης της τιμής αλλά και στην αντίστοιχη τιμή του ηλεκτρικού. Την ελληνική πρόταση προς την Κομισιόν έχει στηρίξει ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και δημοσίως και ιδιωτικώς. Και η χθεσινή τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι ενόψει της σημερινής συνάντησης είναι ενδεικτική της σύμπνοιας, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να θέτει ως στόχο «να καθοριστεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που θεωρούμε αναγκαίο», ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη αποσύνδεσης της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού από αυτή του αερίου.

Είναι σαφές ότι στην πρόταση Μητσοτάκης, αλλά και στην πιο προωθημένη προσέγγιση των Νοτίων υπάρχουν ενστάσεις από χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Όλοι, όμως, αναγνωρίζουν την ανάγκη μιας πιο γενναίας ευρωπαϊκής παρέμβασης, όχι μόνο με εργαλεία συγκράτησης της τιμής στη λιανική αγορά και ενίσχυσης των εγχώριων επιδοτήσεων, αλλά με συγκράτηση της τιμής στην «πηγή». «Εμείς βάλαμε τον σπόρο και περιμένουμε», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Πακέτο- «αμορτισέρ» στην ακρίβεια

Η συνάντηση των Νοτίων και η πίεση και για ευρωπαϊκή παρέμβαση στο κόστος του φυσικού αερίου έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης του κυβερνητικού πακέτου 1,1 δισ  για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν τις ενισχύσεις σημαντικές και ιδίως για το ρεύμα είναι πιο γενναίες του αναμενομένου, ενώ και η επιδότηση των καυσίμων, ειδικά για τον Απρίλιο, είναι ένα σημαντικό βήμα στήριξης.

Στην κυβέρνηση ήθελαν να δοθεί μια ανάσα στους πολίτες, τους πιο αδύναμους, αλλά και τη μεσαία τάξη, και το πακέτο να λειτουργήσει ως «αμορτισέρ», ώστε να ανασχεθεί κάπως η επέλαση της ακρίβειας που είναι, εκτός των άλλων, και πολιτικά φθοροποιός. Μάλιστα, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «πολιτική επιλογή» να μην είναι η στήριξη οριζόντια και σε αυτούς που «έχουν», αλλά να είναι στοχευμένη σε αυτούς που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Και την ίδια ώρα, από το Μαξίμου πετούν πλέον το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς το αν θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων όταν έρθει στη Βουλή.

Ειδήσεις σήμερα:

Ώρα αποφάσεων για το Πεκίνο: Κρίσιμη επικοινωνία Τζο Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ

Χάσμα στις διαπραγματεύσεις Κιέβου-Μόσχας, οι Ρώσοι ενισχύουν το στρατό εισβολής

Η Ιαπωνία ανακοινώνει κι άλλες κυρώσεις στη Ρωσία, στο στόχαστρο και η Ζαχάροβα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης