H NΔ ποντάρει στη δυναμική που θα φέρει στο ΚΙΝΑΛ η εκλογή νέου αρχηγού

H NΔ ποντάρει στη δυναμική που θα φέρει στο ΚΙΝΑΛ η εκλογή νέου αρχηγού

Η ανάδειξη νέου αρχηγού μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων που τα χρόνια της μνημονιακής κρίσης μετανάστευσαν μαζικά στην Κουμουνδούρου

KINAL_EKLOGES2
Με την προσδοκία να βρουν στο πρόσωπο του νέου αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής έναν αξιόπιστο συνομιλητή, η κυβερνητική ηγεσία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στη Χαριλάου Τρικούπη χωρίς, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, να αλλάζει ο κεντρικός σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη για ολοκλήρωση της τετραετίας.

Η πεποίθηση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η μαζική προσέλευση των φίλων του ΚΙΝ.ΑΛ. στις κάλπες της περασμένης Κυριακής είναι θετικό γεγονός που δεν συνιστά απειλή για τις εκλογικές επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας. Εκτιμούν, αντιθέτως, ότι η πολιτική χειραφέτηση του άλλοτε κραταιού κόμματος της Κεντροαριστεράς που ενδεχομένως θα φέρει η ανάδειξη νέου αρχηγού μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων που τα χρόνια της μνημονιακής κρίσης μετανάστευσαν μαζικά στην Κουμουνδούρου.
5451647

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζονται διατεθειμένοι να μην αιφνιδιάσουν με προκήρυξη πρόωρων εκλογών, έτσι ώστε, εκτός των άλλων λόγων που σχετίζονται με την αξιοπιστία των δεσμεύσεων που δημόσια έχουν αναληφθεί από τον πρωθυπουργό, να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε όποιον εκλεγεί επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ./ ΠΑΣΟΚ να ανασυντάξει τον χώρο του και να προετοιμαστεί για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Κλείσιμο
«Η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ ότι αναζητά ουσιαστικές, ποιοτικές προτάσεις από την αντιπολίτευση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. «Ελπίζω να τις ακούσει τώρα από το τρίτο κόμμα της Βουλής, γιατί το δεύτερο, δυστυχώς, αποδείχθηκε ήδη ουραγός σε αξιοπιστία», πρόσθεσε και κατέληξε: «Προσδοκώ, συνεπώς, υπεύθυνη κριτική από το ΚΙΝ.ΑΛ.».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «υγεία για το πολιτικό σύστημα» τη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή ηγεσίας, μια διαδικασία που εφαρμόζεται στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Μία παράταξη που αυτοαποκαλείται λαϊκή, να αρνείται να εκλέξει αρχηγό από τον λαό...» σχολίασε για να προσθέσει δηκτικά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «που κάθε τόσο συντόνιζε κινητοποιήσεις σήμερα δυσκολεύεται να οργανώσει ακόμα και ένα συνέδριο».
5450499

Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι σε όλους τους «αντι-»

Φέρνοντας ως παράδειγμα την άρνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν την τροπολογία για να υφίστανται συνέπειες οι γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο επειδή υποχρεώνονται να φορούν μάσκες, καθώς και την άκριτη υιοθέτηση των καταγγελιών για τις αποκαλούμενες «VIP ΜΕΘ», παρά την περί του αντιθέτου τοποθέτηση του αρμόδιου τομεάρχη και πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως «η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει μονίμως το μάτι σε όλους τους “αντι-”, αδιαφορώντας για το ότι με τον τρόπο αυτό εμφανίζεται να πατάει σε δύο βάρκες».

Στον αντίποδα δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε θετικά, όπως έχει κάνει τις περισσότερες φορές στις επείγουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν πάει στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πανδημικής έκρηξης. «Με τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. μπορούμε να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε, αλλά και στις δύο περιπτώσεις συνεννοούμεθα, διότι μιλάμε την ίδια γλώσσα, κάτι που δεν συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζουν τα ίδια στελέχη.
«Είναι παράδοξο ότι μία δύναμη που διαλαλεί ότι τάχα είναι προοδευτική να παραμένει αραχνιασμένη σε παλαιοκομματικές πρακτικές, όμηρος συσχετισμών που συμφωνούνται σε εσωκομματικά υπόγεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι «η δημόσια καταστροφολογία, την οποία εκτοξεύει διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ, συνδέεται τελικά με την εσωτερική ακινησία και την ατολμία του, για να μην πω τελικά τη δειλία του, απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία».
5451649

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «ένας πολιτικός σχηματισμός που επί δυόμισι χρόνια αρνείται να εξετάσει γιατί ηττήθηκε στις κάλπες και ένας αρχηγός που αποφεύγει να αξιολογηθεί από τους ίδιους τους ψηφοφόρους δεν μπορούν να χαράξουν νέα ρότα». Και πρόσθεσε: «Η εσωκομματική ασφυξία οδηγεί όχι μόνο σε πολιτική παραλυσία, αλλά συχνά -και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό- γίνεται μεγάφωνο για τα πιο χυδαία fake news, ειδικά στο ζήτημα της πανδημίας, που προσβάλλουν πρώτα και πάνω απ’ όλα τους υγειονομικούς μας που δίνουν καθημερινά έναν σκληρό αγώνα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδίκησε για λογαριασμό του κόμματός του τον χαρακτηρισμό «προοδευτικό», υποστηρίζοντας ότι έχει έρθει ο καιρός να αποκατασταθεί, επιτέλους, σε αυτή τη χώρα η σημασία των λέξεων. «Στην εφαρμοσμένη πολιτική», υποστήριξε, «ο όρος “πρόοδος” δεν μπορεί να έχει αποκλειστικούς ιδιοκτήτες, ούτε και να είναι περίκλειστος και συμπλεγματικός. Είναι μία αντίληψη η πρόοδος, η οποία δοκιμάζεται στην πράξη από τη συμμετοχή της στην αύξηση του εθνικού πλούτου και από το αποτύπωμά της τελικά στη ζωή όλων των συμπολιτών μας. Κυρίως, όμως, από τα χειροπιαστά αποτελέσματα στα οποία οδηγούν οι κατευθύνσεις της».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «οπισθοδρομική κομπανία», πραγματική πρόοδος σημαίνει πρώτα απ’ όλα αποτέλεσμα. «Πρόοδος δεν είναι να υπόσχεσαι σε κάποιον αμοιβές χωρίς να αξιολογείσαι. Αλλά να έχεις κίνητρα για να προοδεύεις στη ζωή σου. Δεν είναι πρόοδος να τάζεις ελεύθερη είσοδο στο πανεπιστήμιο που συχνά ισοδυναμεί με ανεργία, αλλά να παρέχεις εξειδικευμένη δημόσια παιδεία που να μεταφράζεται τελικά σε καλές δουλειές», είπε. «Πρόοδος», συνέχισε, «είναι το ψηφιακό κράτος που εξυπηρετεί αδιαμεσολάβητα, εύκολα και γρήγορα τον πολίτη εξοικονομώντας κόπο, χρόνο, χρήμα αλλά και κλείνοντας τις πόρτες σε ύποπτες συναλλαγές».

Ειδήσεις σήμερα:

Προετοιμασία σε όλα τα «μέτωπα» για τα Χριστούγεννα – «Ισορροπεί» το τέταρτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα

Από το Ιόνιο και την Ήπειρο ξεκίνησε η κακοκαιρία - Προειδοποίηση από το «112» σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Συναγερμός στο Λονδίνο εν όψει Χριστουγέννων - Το 30% των νέων κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης «Omicron»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης