Κίνημα Αλλαγής: Αψιμαχίες Λοβέρδου – Ανδρουλάκη για δυαρχία και συμμετοχή μελών άλλων κομμάτων στις κάλπες

Κίνημα Αλλαγής: Αψιμαχίες Λοβέρδου – Ανδρουλάκη για δυαρχία και συμμετοχή μελών άλλων κομμάτων στις κάλπες

Στο Θησείο σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου

kinal_debate_new_xr
Τα προεόρτια του ντιμπέιτ, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών στο Κίνημα Αλλαγής (πλην του Γιώργου Παπανδρέου) έχουν αρχίσει. Οι δύο πιο ισχυροί εκ των πέντε που θα εμφανιστούν στην ΕΡΤ εκείνο το βράδυ, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να ετοιμάζονται για μία μάχη δίχως αύριο. Έστω και με διαφορετικό τρόπο ο καθένας.

Ο κ. Λοβέρδος ήδη βάζει στο τραπέζι της αντιπαράθεσης το ερώτημα σχετικά με το ποιος θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στην Ολομέλεια της Βουλής ως αρχηγός, ειδικά στις συζητήσεις κόντρα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα, εάν εκλεγεί ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος δεν είναι βουλευτής. Το θέμα αυτό αργά ή γρήγορα θα απασχολούσε την προεκλογική συζήτηση και είναι η πλευρά του κ. Λοβέρδου αυτή που το έθεσε, αφήνοντας αιχμές και ζητώντας απαντήσεις.

«Δεν είμαι άνθρωπος των συγκεχυμένων μηνυμάτων και θέτω τα κριτήρια. Ένα εξ αυτών είναι ότι στις 6 Δεκεμβρίου η μάχη πρέπει να δοθεί στη Βουλή και όχι δι' αντιπροσώπων», δήλωσε από τη Λάρισα ο κ. Λοβέρδος, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία στηρίζει την υποψηφιότητά του, είχε θέσει ευθέως το ερώτημα ποιος θα είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος έως τις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει διευκρινίσει με δηλώσεις του, αποφεύγοντας να επιστρέψει τις αιχμές, μέχρι τώρα τουλάχιστον, ότι θα οριστεί θεσμικά ο εκπρόσωπός του από την ΚΟ του κόμματος, αλλά δεν έχει δώσει κάτι περισσότερο για τις προθέσεις του. Επισημαίνει πάντως, απαντώντας εμμέσως στις αιχμές της πλευράς Λοβέρδου περί ιδιότυπης δυαρχίας, ότι κι άλλοι αρχηγοί σοσιαλιστών κομμάτων στην Ευρώπη δεν ήταν βουλευτές όταν εξελέγησαν αρχηγοί στα κόμματά τους – αναφέρει ως παράδειγμα τους Σάντσες και Κόστα σε Ισπανία και Πορτογαλία αντίστοιχα.

Προφανώς αυτό το θέμα θα απασχολήσει και το ντιμπέιτ της Δευτέρας, δίνοντας σε μεγάλο βαθμό και ένα έντονο «χρώμα» στην τηλεοπτική αναμέτρηση.

Η κόντρα αυτή πάντως έχει την αφετηρία της και στο πώς διαμορφώνουν τις στρατηγικές τους οι δύο υποψήφιοι. Ο καθένας τους θέλει τον Παπανδρέου στον β’ γύρο, καθώς τα γκάλοπ δείχνουν ότι έχοντας απέναντί τους τον πρώην πρωθυπουργό κερδίζουν τη μάχη, ενώ εάν βρεθούν οι δύο τους στην επαναληπτική Κυριακή, τότε η μάχη θα είναι αμφίρροπη και αβέβαιη. Υπό αυτή την έννοια, πολλοί εκτιμούν ότι θα ήταν προτιμότερο να λύσουν τους λογαριασμούς τους, αν γίνεται από τον πρώτο γύρο, έστω κι αν αυτό αφήνει ως ένα βαθμό σε δεύτερο πλάνο την κόντρα τους με τον κ. Παπανδρέου. Πιθανόν δε έχουν κατά νου και τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι φαβορί για να περάσουν στο β’ γύρο είναι οι κύριοι Λοβέρδος και Ανδρουλάκης, άρα ο καθένας τους προσδοκά ότι με πιο χαμηλούς τους τόνους έναντι του πρώην πρωθυπουργού, μπορεί να κερδίσει ψηφοφόρους του, οι οποίοι θα έχουν δίλλημα τη β’ Κυριακή, εφόσον ο κ. Παπανδρέου δεν περάσει.

Μάχη για τη συμμετοχή μελών άλλων κομμάτων

Κλείσιμο
Άλλο ένα μέτωπο που «ζεσταίνουν» οι κύριοι Λοβέρδος και Ανδρουλάκης, αλλά αυτή τη φορά με συμμετοχή και του κ. Παπανδρέου είναι η συμμετοχή στις εκλογές ανθρώπων και πέραν των κομματικών ορίων του ΚΙΝΑΛ. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε μιλήσει εδώ και μέρες για βουλευτές της δεξιάς που τηλεφωνούν υπέρ υποψηφίων, ενώ και ο κ. Λοβέρδος είχε κάνει λόγο για οργανωμένες κινήσεις Συριζαίων, που θέλουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Το θέμα είναι αν και πόσο καλοδεχούμενοι είναι οι εκτός του κόμματος ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου.

Ο κ. Λοβέρδος επιμένει σε κάθε εμφάνισή του να καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία και «να παραμερίσουν κομματικούς μηχανισμούς», όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Καλώ 11 εκατ. συμπολίτες να καταστήσουν την 5η Δεκεμβρίου γιορτή της δημοκρατίας» είπε από τη Λάρισα, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά Ανδρουλάκη.

Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανέβασε στη σελίδα του facebook το έγγραφο της αρμόδιας επιτροπής, που θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υπογράψουν όσοι πάνε στην εσωκομματική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ.

Ο στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη, σημειώνει με έμφαση:

«Προς οργανωμένα μέλη ΝΔ , ΣΥΡΙΖΑ κλπ που θέλουν να επιλέξουν αρχηγό που βολεύει το κόμμα τους!!

Αυτό το έντυπο θα υπογράφουν πριν ψηφίσουν και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει σε οργανωμένα μέλη άλλων κομμάτων να ψηφίσουν!».

Οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι «αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του ΚΙΝΑΛ» και «εφόσον δεν συμμετέχουν σε άλλο πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του ΚΙΝΑΛ».

Ιδού το έγγραφο:
filoss


Στο Θησείο σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου

Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Θησείο θα μιλήσει το απόγευμα στις 6, ο Γιώργος Παπανδρέου, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει από την Αθήνα την τελική του αντεπίθεση για τη μάχη της 5ης Δεκεμβρίου. Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού έχει σημασία και για το εάν θα περιέχει αιχμές για τις δημοσκοπήσεις, που τον φέρνουν στην τρίτη θέση και για τις οποίες ήδη στενοί του συνεργάτες έχουν εκφράσει αμφισβητήσεις. Η συγκέντρωση στο Θησείο πάντως αποτελεί την πρώτη από ένα μεγάλο κύκλο ανάλογων εκδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, σε μία προσπάθεια να αναπληρώσει και τα της απουσίας του από το ντιμπέιτ της Δευτέρας.

Από Πέμπτη έως και το Σάββατο θα επισκεφθεί κατά σειρά Κόρινθο, Κερατσίνι, Αμαλιάδα, Πάτρα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Γιάννενα και Κοζάνη.


Ειδήσεις σήμερα:

Αύριο Τετάρτη εγκρίνεται από τον Ντράγκι το «σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένων»

Προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση στην Αττική - Ποιες περιοχές πλήττονται

Δύο άμαχοι νεκροί από αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στην επαρχία Χομς της Συρίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης