Γκάλοπ Marc για το ΘΕΜΑ: 11,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Γκάλοπ Marc για το ΘΕΜΑ: 11,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Η κυβέρνηση διατηρεί τις δυνάμεις της και υψηλή συσπείρωση σε μια κρίσιμη φάση - Με το «σταγονόμετρο» τα οφέλη ΣΥΡΙΖΑ - Η πλειοψηφία των πολιτών λέει όχι σε πρόωρες εκλογές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
dimoskopisi_thema_xr
Με «κέρδη» τα οποία προέρχονται κυρίως από πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική παράταξη διατηρεί σε διψήφιο επίπεδο το προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και η επίδοση που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου είναι η μικρότερη που είχε από τις εκλογές του 2019 έως τώρα, η πολύ χαμηλότερη συσπείρωση των ψηφοφόρων που εμπιστεύονται την ηγεσία της Κουμουνδούρου επιτρέπει στα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου να μην αισθάνονται άμεση απειλή από τις απώλειες που εμφανίζονται στο πολιτικό κεφάλαιο του κυβερνώντος κόμματος.

dimoskopisi_in__4_
dimoskopisi_in__1_

Από τα ευρήματα, άλλωστε, της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «Πρώτου ΘEMAτος» προκύπτει ότι, παρά το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι βασικοί πολιτικοί συσχετισμοί παραμένουν αμετάβλητοι και το σκηνικό ελάχιστα απέχει από την εικόνα που διαμόρφωσε η ψήφος των πολιτών στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος που έφτασε στο απώγειό της τον Απρίλιο του 2020 όταν, υπό το κράτος της θετικής εξέλιξης που είχε η διαχείριση της πανδημίας και της σθεναρής αντίδρασης που βρήκε η «υβριδική» απειλή της Αγκυρας στον Εβρο, εκτινάχθηκε στο εντυπωσιακό 43,6%, φαίνεται ότι πλέον προσγειώνεται σε αναμενόμενα επίπεδα της τάξης του 33,6%.

Μοιραία το γαλάζιο προβάδισμα μειώθηκε, πλην όμως παρέμεινε στο διόλου ευκαταφρόνητο 11,9% εξαιτίας του γεγονότος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να μην καταφέρνει να επωφεληθεί από την κυβερνητική φθορά.

Κλείσιμο
dimoskopisi_in__3_
Παρά το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι βασικοί πολιτικοί συσχετισμοί παραμένουν αμετάβλητοι και το σκηνικό ελάχιστα απέχει από την εικόνα που διαμόρφωσε η ψήφος των πολιτών στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019

Μειωμένη συσπείρωση

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει μειωμένη συσπείρωση της τάξης του 62,1%, ποσοστό που είναι 10 εκατοστιαίες μονάδες κάτω από την αντίστοιχη επίδοση της παράταξης του Κυριάκου Μητσοτάκη που συγκρατεί το 72,7% όσων την ψήφισαν στις τελευταίες κάλπες. Πέραν τούτου, η απόσταση των δύο κομμάτων μεγαλώνει και εξαιτίας του «δούναι και λαβείν» ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας. Η Νέα Δημοκρατία αποσπά το 6,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι μόλις του 1,1% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που αποσπά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το κυβερνών κόμμα, εξάλλου, φαίνεται να μην απειλείται, προσώρας τουλάχιστον, από τα δεξιά του, καθώς, παρά την πληθώρα των σχηματισμών που δημιουργούνται ή εικάζεται ότι μπορεί να δημιουργούν για να εκμεταλλευτούν την κεντρώα κατεύθυνση της κυβέρνησης και την απλή αναλογική με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, μόνο το μόρφωμα «Ελληνες για την Πατρίδα» του φυλακισμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ξεπερνά το φάσμα του 1%.

dimoskopisi_in__2_

Από την άλλη, η διαφαινόμενη αύξηση της εκλογικής δύναμης του Κινήματος Αλλαγής, που μένει να αποδειχτεί αν είναι συγκυριακή ή αν θα αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά, κάτι που θα κριθεί μετά την εκλογή του νέου αρχηγού του, έχει μάλλον αμφίπλευρη επίπτωση.

Η Χαριλάου Τρικούπη αποσπά το 4,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 3,8% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αλλά την ίδια ώρα την αντίστροφη πορεία παίρνει το 8,5% των «πράσινων» ψηφοφόρων που κινήθηκαν προς τα δεξιότερα και το 1,1% που στράφηκαν προς την Κουμουνδούρου.

Η πλειονότητα των πολιτών, πάντως, εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ της υφιστάμενης σταθερότητας, καθώς σχεδόν έξι στους δέκα (ή ποσοστό 61,4%) θέλουν να ολοκληρώσει τη θητεία της η σημερινή κυβέρνηση και μόνον ένας στους τρεις (36,2%) επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το 43,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει εξάντληση της τετραετίας, ποσοστό που στους νεοδημοκράτες αλλά και στους φίλους του Κινήματος Αλλαγής ξεπερνά το 80%.



Ειδήσεις σήμερα:

Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν λάβει τον φάκελο με τον μοναδικό κωδικό για την Απογραφή

Ακινησία Ι.Χ. φέτος και τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα το 2022

Απειλές για εισβολή στη Θεσσαλονίκη και ψεύδη για το μεταναστευτικό από στελέχη του Ερντογάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης