Ακινησία Ι.Χ. φέτος και τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα το 2022

Ακινησία Ι.Χ. φέτος και τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα το 2022

Η ακρίβεια στα καύσιμα οδηγεί σε εναλλακτικές λύσεις - Η διαδικασίας της ψηφιακής ακινησίας οχημάτων και οι δυνατότητες που προσφέρει

oximata_teli
Όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό των τελών κυκλοφορίας και να αποφύγουν, για ένα διάστημα, το υψηλό κόστος της βενζίνης έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου να δηλώσουν σε ψηφιακή ακινησία το οχημα τους. Έτσι, αποκτούν την δυνατότητα να το θέσουν πάλι σε κυκλοφορία μέσα στο 2022, όποτε επιθυμούν, πληρώνοντας την αναλογία των τελών κυκλοφορίας.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα τέλη με τον μήνα να εφαρμοστούν από τον Μάρτιο. Εφοσον προχωρήσει το μέτρο, αυτό όσοι καταθέσουν (ψηφιακά) φέτος τις πινακίδες, θα μπορούν θα προχωρήσουν στην άρση της ακινησίας από τον Απρίλιο, καταβάλλοντας τα 9/12 των τελών.

Οι κάτοχοι των οχημάτων, όπως και πέρυσι, δεν χρειάζεται να πάνε στις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας τους. Αρκούν μερικά κλικ για να το θέσουν σε καθεστώς ακινησίας. Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων που θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους θα χρειαστεί να τις αφαιρέσουν και να τις κρατήσουν στο σπίτι τους.

Αν σε περίπτωση ελέγχου διαπιστωθεί ότι κάποιος κάτοχος έχει καταθέσει τις πινακίδες ηλεκτρονικά και το όχημα κινείται παράνομα, τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ με πρόσθετη καταβολή ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Μάλιστα σε περίπτωση υποτροπής τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 30.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή του κατόχου του οχήματος για 3 χρόνια.

Κλείσιμο
Τα βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι απλά. Οι κάτοχοι των οχημάτων, μέσω του υπολογιστή θα μπαίνουν στην πλατφόρμα. Aφού πληκτρολογήσετε mycar.aade.gov.gr και περάσουν του κωδικούς TAXISnet:

· επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.
· καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
· δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
· υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αν ο ιδιοκτήτης κατέχει περισσότερα από δύο οχήματα, θα πρέπει να επιλέξει τον αριθμό κυκλοφορίας για το οποίο επιθυμεί να καταθέσει τις πινακίδες.
Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση, που ο κάτοχος του oχήματος που έχει τεθεί σε ακινησία επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία.

Η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ στις περιπτώσεις:

(α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
(β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
(γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
(δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
(ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
(στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
(ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
(η) Πλειστηριασμού του οχήματος
(θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
(ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Ειδήσεις σήμερα:

Στον κυκλώνα της πανδημίας η Ευρώπη: Lockdown και επεισόδια

Νέα μέτρα από σήμερα και 15 ημέρες αγωνίας πριν το «Σχέδιο Β»

Επιδείνωση του καιρού - Εβδομάδα βροχών και καταιγίδων - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης