Κίνημα Αλλαγής: Η επιμονή Γιώργου με τα συμφέροντα, η έκκληση Λοβέρδου για συμμετοχή και οι προκλήσεις του ντιμπέιτ

Κίνημα Αλλαγής: Η επιμονή Γιώργου με τα συμφέροντα, η έκκληση Λοβέρδου για συμμετοχή και οι προκλήσεις του ντιμπέιτ

Το ενδιαφέρον και το κύριο πεδίο της μάχης βρίσκεται στο ποιοι από τους Ανδρέα ΛοβέρδοΝίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου θα περάσουν στο β’ γύρο

PAPANDREOU
Με τα γκάλοπ να έχουν διαμορφώσει ένα πρώτο παζλ και να δείχνουν τις βασικές τάσεις στη μάχη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, οι υποψήφιοι αρχηγοί αρχίζουν να ξεδιπλώνουν τις στρατηγικές τους, ρίχνοντας στο τραπέζι κάποια από τα τελευταία χαρτιά τους.

Το ενδιαφέρον και το κύριο πεδίο της μάχης βρίσκεται στο ποιοι από τους Ανδρέα Λοβέρδο, Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου θα περάσουν στο β’ γύρο, ενώ οι άλλοι τρεις υποψήφιοι (Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης) προσπαθούν να εμπεδώσουν ρόλους ρυθμιστή στην επαναληπτική Κυριακή.

Στην πρώτη τριάδα το μεγαλύτερο άγχος έχει ο κ. Παπανδρέου ο οποίος μπορεί να μπήκε μεν στη μάχη τελευταίος χρονικά, αλλά αυτό δεν αρκεί για να εξηγήσει την υστέρηση που καταγράφει έναντι των άλλων δύο βασικών αντιπάλων του. Γι’ αυτό και επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση στο προσφιλές και αποδοτικό για τον ίδιο στο παρελθόν πεδίο των εξωθεσμικών κέντρων, προς τα οποία έχει κηρύξει ανένδοτο!

Ο πρώην πρωθυπουργός διαμήνυσε και το βράδυ της Τετάρτης από την Καλαμάτα ότι «τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, θα τον εκλέξουν οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, οι φίλοι και τα μέλη του Κινήματός μας, όχι ο οποιοσδήποτε άλλος, όχι οι ηγεσίες άλλων κομμάτων, συμφέροντα και κατεστημένα».

Η ρητορική αυτή φαίνεται να είναι βασικό στοιχείο της στρατηγικής του κ. Παπανδρέου για να πλασαριστεί στην πρώτη δυάδα, ελπίζοντας ότι μία ανατροπή των μέχρι τώρα συσχετισμών, καθώς στα περισσότερα γκάλοπ προηγούνται Λοβέρδος – Ανδρουλάκης, θα δώσει δυναμική στην υποψηφιότητά του στον επαναληπτικό γύρο.

Από την άλλη ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται αποφασισμένος να διατηρήσει το προβάδισμα, που του καταγράφουν όλες οι έρευνες μέχρι τώρα για τον πρώτο γύρο τουλάχιστον. Βασικό στοιχείο της στρατηγικής του είναι να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου (και στη συνέχεια της 12ης) καθώς είναι μάλλον κοινός τόπο ότι όσο μεγαλώνει το εκλογικό σώμα, τόσο ενισχύεται και η δική του απήχηση.

Κλείσιμο
Μιλώντας στο Μέγκα το πρωί της Τετάρτης ο κ. Λοβέρδος απηύθυνε κάλεσα σους πολίτες: «Ο αγώνας μας είναι ανοικτός, είναι δημοκρατικός. Εγώ καλώ όλους τους πολίτες. Απευθύνομαι στο εθνικό ακροατήριο. Απευθύνομαι σε 11 εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και τους λέω ελάτε στην κάλπη μας όσο μπορείτε περισσότεροι. Ελάτε σε μια γιορτή δημοκρατίας να τσακίσουμε τους μηχανισμούς. Όποιος θέλει τους μηχανισμούς υπερασπίζεται το μικρό ΚΙΝΑΛ σε βάρος του μεγάλου ΠΑ.ΣΟ.Κ. και θέλει να ελέγχει ένα κόμμα, το οποίο έχει προσφέρει στην Ελλάδα και για να ξαναπροσφέρει πρέπει να μεγαλώσει πολύ. Δε με νοιάζει τι ψηφίσατε το 2015, δε με νοιάζει τι ψηφίσατε το 2019. Ελάτε στις κάλπες μας».

Ο κ. Λοβέρδος βλέπει ότι έναντι του κ. Παπανδρέου καταγράφει προβάδισμα και στον δεύτερο γύρο, ενώ εκτιμά ότι είναι ανοιχτό το παιχνίδι με τον κ. Ανδρουλάκη και πολλά θα εξαρτηθούν από τις δυναμικές της πρώτης Κυριακής – και τη διαφορά που θα έχει από τον οποιονδήποτε αντίπαλό του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει μία προεκλογική καμπάνια χαμηλών τόνων, αποφεύγοντας τις προστριβές και τα σημεία αιχμής με τους άλλους υποψήφιους, σε μία καθαρή επιδίωξη να οικοδομήσει συνεργασίες για το β’ γύρο. Φαίνεται ότι προς το παρόν έχει καταφέρει να μην «γρατζουνιστεί» διατηρώντας μία θέση στην πρώτη δυάδα για την πρώτη Κυριακή και καταγράφοντας προβάδισμα για την επαναληπτική. Στηρίζεται σε ένα ισχυρό δίκτυο στελεχών του σε όλη την Ελλάδα και στη δυναμική που διαμορφώνουν όσα γκάλοπ τον εμφανίζουν σε ισχυρή θέση για τον τελικό γύρο απέναντι στους πιθανούς αντιπάλους του.

Πάντως η μάχη έχει πολλές στροφές ακόμα και μία από αυτές θα είναι το ντιμπέιτ της 29ης Νοεμβρίου, στο οποίο θα πάρουν μέρος μόνο οι πέντε υποψήφιοι, πλην του κ. Παπανδρέου.

Η βασική συνεννόηση με την ΕΡΤ έχει γίνει, αλλά η πλευρά Ανδρουλάκη ζήτησε οι δημοσιογράφοι που θα είναι στην αναμέτρηση να αντιπροσωπεύουν όλα τα πανελλαδικής εκπομπής ιδιωτικά κανάλια και όχι μόνο οι τρεις που πρότεινε η ΕΡΤ. Θέμα βέτο δεν τίθεται πάντως όπως διευκρίνιζαν συνεργάτες του ευρωβουλευτή, αλλά το θέμα θα έχει τελικά να κάνει με την ουσία της συζήτησης.

Μάλιστα η Εύα Καϊλή, η οποία έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου ζήτησε να ξεκαθαρίσουν οι Γιώργος Παπανδρέου και Νίκος Ανδρουλάκης πώς εννοούν την προοδευτική διακυβέρνηση και να περιλαμβάνουν στις προοδευτικές δυνάμεις τον ΣΥΡΙΖΑ του Α. Τσίπρα και του Πολάκη. Επιπλέον η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να τοποθετηθούν επί της συμφωνίας των Πρεσπών και πώς πρέπει να γίνει η διαχείριση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων, τονίζοντας τη σημασία ο επόμενος αρχηγός να έχει «πατριωτικό πρόσημο», το οποίο «είναι καθοριστικό, όχι μόνο για το μέλλον της παράταξης αλλά και της χώρας». Σημειώνεται ότι η κυρία Καϊλή είχε διαφωνήσει εξ αρχής και κατηγορηματικά με την συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδήσεις σήμερα:

Βροχές και καταιγίδες σήμερα κυρίως στη Δυτική Ελλάδα

Κάλεσμα Μητσοτάκη σε εμβολιασμό με «ανοιχτή» οικονομία

Τον καθολικό εμβολιασμό των Αργεντινών μέχρι τον Ιούνιο του 2022 ζητάει η υπουργός Υγείας της χώρας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης