Νέο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου - Παρλί στις Βρυξέλλες: Αρχές Ιανουαρίου τα πρώτα οπλισμένα Rafale στην Ελλάδα

Νέο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου - Παρλί στις Βρυξέλλες: Αρχές Ιανουαρίου τα πρώτα οπλισμένα Rafale στην Ελλάδα

Η συνάντηση πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στον απόηχο των δηλώσεων Οκτάι για συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο - Επί τάπητος τα εξοπλιστικά προγράμματα για Rafale και Belharra - Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ

5229476
Τις εξελίξεις γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την προμήθεια των φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και την κατάσταση ασφαλείας στην Ν.Α Μεσόγειο, έπειτα και από τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά τις γεωτρήσεις της στην περιοχή, πρόκειται να συζητήσουν σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλί.

Η συνάντηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα ξεκινήσει περίπου στις 6:30 ώρα Ελλάδος και θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των διήμερων εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ε.Ε.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παναγιωτόπουλου με την Φλ. Παρλί, αναμένεται να βρεθεί επίσης και το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, το οποίο υλοποιείται όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Να σημειώσουμε πως στο τέλος του χρόνου πρόκειται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και του τρίτου κύματος των Ελλήνων πιλότων που ήδη εκπαιδεύονται στην βάση Μερικιάν, πλησίον του Μπορντό. Σύμφωνα με πληροφορίες με το τέλος της εκπαίδευσης τους θα επιστρέψουν στην Ελλάδα “φέρνοντας” μαζί τους και τα πρώτα έξι Rafale.

Τα εν λόγω μαχητικά θα φτάσουν στην Τανάγρα στις αρχές Ιανουαρίου, μαζί με τα όπλα που θα φέρουν. Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά τις φρεγάτες Belharra, έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για την ομαλή ένταξή τους στο στόλο, με το Πολεμικό Ναυτικό να προετοιμάζει τους χώρους εκπαίδευσης του προσωπικού αλλά και υποδοχής των υλικών υποστήριξής τους. Ταυτόχρονα μείζον θεωρείται και το ζήτημα που αφορά στην κατασκευή του επιχειρησιακού κέντρου το οποίο θα στεγάσει τα 65 άτομα που θα χειρίζονται από ξηράς και για κάθε γαλλική φρεγάτα ορισμένες από τις ψηφιακές της λειτουργίες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την κα. Παρλί, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει στην κοινή συνάντηση των Υπουργών Αμύνης και των Υπουργών Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η «Στρατηγική Πυξίδα», ένα κείμενο 5 σελίδων με τίτλο: “Μία στρατηγική πυξίδα για να γίνει η Ευρώπη πάροχος ασφάλειας”, στο πλαίσιο του οποίου περιγράφονται οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Κλείσιμο
Να επισημάνουμε πως αργότερα σήμερα ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να συναντηθεί για πρώτη φορά και με τον Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παναγιότωφ. Αύριο, Τρίτη, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει στο Κατευθυντήριο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), καθώς και στη Συνάντηση των Υπουργών Αμύνης της Ε.Ε. όπου θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις και θα προετοιμαστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Βαγγέλης Τσάπας: Ποιοι και γιατί ψάχνουν τον Ελληνα crypto

Οικονόμου: Ξεκινά από αύριο η επιστράτευση, αν δεν καλυφθούν ως σήμερα το βράδυ τα κενά

Η Ντόρα Μπακογιάννη στον Δημήτρη Δανίκα: «Θα πολεμήσω, δεν θα το βάλω κάτω»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης