Δείτε βίντεο: Το «πινγκ πονγκ» Μητσοτάκη – Τσίπρα στη συζήτηση για την ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Δείτε βίντεο: Το «πινγκ πονγκ» Μητσοτάκη – Τσίπρα στη συζήτηση για την ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

«Αλλάζουμε το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη γνωστή ατάκα Τσίπρα πως «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» – «Δεν συναινούμε σε μία λάθος επιλογή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας - «Να μας πείτε αν θα την καταργήσετε μ' έναν νόμο κι ένα άρθρο» απάντησε ο Μητσοτάκης

mitsotakis-tsipras-vouli_2
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ξιφούλκησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας. Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν εκατέρωθεν λεκτικά πυρά και έντονες στιχομυθίες, σε μια συνεδρίαση που κύλησε με πυκνές αναφορές στο πλαίσιο και το εύρος της συμφωνίας, το δημοσιονομικό κόστος της, το νέο δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών σε διεθνείς αποστολές, χωρίς, ωστόσο, να λείπουν και τα αιχμηρά σχόλια, με φόντο την πολιτική επικαιρότητα.

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για την Κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας


Περιγράφοντας τη συμφωνία ως όχημα για τη θωράκιση της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αποτελεί το «πρώτο, τολμηρό βήμα στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «πρωτοπόρα» την «πολυεπίπεδη διάσταση της ελληνογαλλικής σύμπραξης». Παράλληλα, κάλεσε πολλάκις από το βήμα της Βουλής την αξιωματική αντιπολίτευση να αναθεωρήσει τη στάση της, εγκαλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχειρηματολογία του αναφορικά με την επιλογή καταψήφισης της συμφωνίας μπροστά στην «ιστορική» της προοπτική.


«Πόση άλλη υποκρισία κ. Τσίπρα;»

Στο πλαίσιο αυτό, «δεν μπορεί να ακούγονται και υπερβολές περί προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης. Τι είναι αυτό; Καταγγελία; Ναι η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Το λέει η γεωγραφία, το δείχνει η Ιστορία. Εκτός αν θέλετε να μας αλλάξετε θέση και να μας πάτε στην Δανία» ανέφερε απευθυνόμενος στα αντιπολιτευτικά έδρανα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε, με φόντο τις αιτιάσεις περί της εμβέλειας της συμφωνίας: «Φαντάζομαι γνωρίζετε ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση δεν είναι μόνο εισβολή αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών δυνάμεων ακόμα και εκτός επικράτειας. Γι αυτό και σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. Έτσι δεν είναι κ. Τσίπρα και κ. Κατρούγκαλε; Όλα αυτά κ. Τσίπρα εσείς που έχετε διατελέσει και πρωθυπουργός θα έπρεπε να τα ξέρετε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σηκώνοντας ακόμη το γάντι των ενστάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Το παρελθόν σας σας εκδικείται. Από το “όχι στις γραβάτες” πήγατε στο “όχι στις φρεγάτες”. Η δεύτερη προϋπόθεση που αφορά στο άρθρο 18 είναι έωλη. Τι μας λέτε δηλαδή; Να μας συνδράμουν οι Γάλλοι αλλά να μην τους συμβάλλουμε εμείς;» και συνέχισε λέγοντας πως «δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι στο Σαχέλ σήμερα συνδράμουν 8 ευρωπαϊκές χώρες χωρίς καμία να έχει υπογράψει Συμφωνία με την Γαλλία. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα όταν συμμετείχατε στα ευρωπαϊκά συμβούλια ότι η ΕΕ αναγνώρισε την στρατηγική συμμαχία του Σαχέλ; Σε μια από αυτές τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λοιπόν βγάλατε ένα tweet με άλλους Αφρικανούς ηγέτες. “Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς χώρες Αφρικής που δοκιμάζονται και δοκιμάζουν προκλήσεις σε ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας και φτώχειας” αυτά γράφατε κ. Τσίπρα. Πόση άλλη υποκρισία κ. Τσίπρα». 

Τσίπρας: «Αλήθεια, ποιος μιλάει;»

Στις αποστροφές του πρωθυπουργού απάντησε με την είσοδό του κιόλας στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας, Αλέξης Τσίπρας, επιτιθέμενος στον κ. Μητσοτάκη για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών .

Απαντώντας στα σχόλια του πρωθυπουργού «για μικροκομματικές σκοπιμότητες στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

«Δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας με το βλέμμα στραμμένο στα υπουργικά έδρανα, ενώ ανταπάντησε στον πρωθυπουργό αναφορικά με το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος, σε υψηλούς τόνους πως «ο κ. Μητσοτάκης γελάει, γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειας του και πάει και ψωνίζει φρεγάτες και Rafale σαν να ψωνίζει σε πολυκατάστημα γραβάτες», ρωτώντας ανοιχτά «πόσο θα φθάσει τελικά ο λογαριασμός;».

Κλείσιμο
Επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «και αφού εσείς είστε τόσο πατριώτες γιατί όταν το Ορουτς Ρεις αλώνιζε έξω από τα λιμάνια του Αιγαίου εσείς λέγατε ότι το παρέσυρε ο αέρας; Ή μήπως κρατούσατε την στάση αυτή γιατί δεν είχατε τα Rafalle και τις φρεγάτες; Αναφέρεστε σε ιστορική συμφωνία. Ωραίο το μικροκομματικό εμπόριο». «Όμως καλύτερα τα αληθή λόγια. Εθνικό είναι το αληθές». 

Ο ίδιος επέστρεψε και το μπαλάκι του πρωθυπουργού περί υπερβολών αναφορικά με το «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχετε διαψεύσει ότι θα εντάξετε ελληνικές ειδικές δυνάμεις σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση απέναντι σε τζιχαντιστές. Με όσους κινδύνους μπορεί να επιφέρει μία τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο για τους στρατιώτες που θα είναι εκεί αλλά και για τις ασύμμετρες απειλές, διότι οι τζιχαντιστές δεν δρουν μόνο στην περιοχή τους» εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στην αίθουσα, «σας ρωτώ, στα πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία βάζετε το όριο για την αποχώρηση από το Σαχέλ;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας: «ζητάτε την αλήθεια. Θα σας την πούμε».

Ομιλία στη Βουλή για τη Συμφωνία με τη Γαλλία


Εκρηκτικές δευτερολογίες

Ακόμη περισσότερο ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς κατά τις δευτερολογίες τους, με τον πρωθυπουργό να απαντά στην αξιωματική αντιπολίτευση ως προς το δόγμα του για την εξωτερική πολιτική.


Στρεφόμενος προς τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν είπατε ότι έχουμε μια συμφωνία με ορισμένα προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν. Είπατε ότι η Συμφωνία είναι κακή. Με βάση την Συμφωνία στο άρθρο 31 παράγραφος 4 μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από κάθε μέρος. Σας ρωτώ λοιπόν θα την καταγγείλετε; Να το πείτε για να γνωρίζουν οι Έλληνες και οι Γάλλοι. Να γνωρίζουν δυστυχώς και οι Τούρκοι αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε;».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητη την αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί αλλαγής δόγματος στην εξωτερική πολιτική, ξεκαθαρίζοντας πως «εάν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ο καθένας μπορεί να μπαίνει όποτε και όπως θέλει, αυτό το δόγμα το αλλάζουμε. Γιατί το Μάρτη του 2020 στον Έβρο δεν επιτρέψαμε μια εισβολή οργανωμένη από την Τουρκία. Ναι λοιπόν, το αλλάζουμε το δόγμα. Εάν κ. Τσίπρα το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής επί δικών σας ημερών ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing - αυτά έλεγε ο κ. Καμμένος - ναι το αλλάζουμε».

Στους ίδιους τόνους, «αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχιά μας χωρίς τορπίλες, τα πλοία επιφανείας σε κατάσταση που δυσχεραίνει τη δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού, και αυτό το αλλάζουμε. Και αν ήταν να έχουμε υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμμένο όπου, η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ναι και αυτό το αλλάζουμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του στη Βουλή» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

 «Είπατε ότι αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά προγράμματα λες και κάνουμε ένα δικό μας πρόγραμμα. Έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Μεγάλη αγωνία. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι να απειλή με casus belli και φέρετε επιθετικά έχω αγωνία. Το ερώτημα κ. Τσίπρα είναι αν είχατε εσείς αγωνία», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέφυγε να σχολιάσει και την αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το ενδεχόμενο ανθρώπινων απωλειών στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Σαχέλ, λέγοντας πως «οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φέρετρων με την ελληνική σημαία είναι ότι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση του τόπου».

«Υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας»

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία απάντησε στις αποστροφές του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και έβγαλε ολοφάνερα τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα στην ψυχή του. Έκανε μια ομιλία εμπρηστική που δεν αρμόζει στο ύψος ενός πρωθυπουργού για να αποφύγει να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης».

«Αντιλαμβάνομαι τα πολύ σοβαρά εσωκομματικά που έχετε, την ανάγκη σας να πατήσετε σε δύο βάρκες, από τη μία στη βάρκα της κεντροδεξιάς και από την άλλη στη βάρκα της ακροδεξιάς», συνέχισε ο κ. Τσίπρας .

Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως «τότε εμείς δεν βγήκαμε να πούμε ότι είχε άνεμο που παρασέρνει τα πλοία στην ΑΟΖ μας, δεν βγήκαμε να πούμε ότι δεν διεξάγουν έρευνες και άρα δεν παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επειδή κάνουν φασαρία τα παρακείμενα πλοία. Δεν βάλαμε την ουρά κάτω απ' τα σκέλια και δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας με την παρουσία των πλοίων του ΠΝ εκεί».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «είστε εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις της πολιτικής σας, στην ανάγκη σας να πατάτε σε δύο βάρκες, να είστε και κεντροδεξιός και ακροδεξιός ταυτόχρονα. Θα σας συνιστούσα να ομιλείτε λιγότερο για ζητήματα συνέπειας εσείς που από αυτό το βήμα λέγατε ότι οι Πρέσπες είναι εθνικό λάθος και μετά βγήκατε να υπερασπιστείτε τη συμφωνία καλώντας τους εταίρους μας να την τηρήσουν». 

«Εγώ δεν θα πω ψέματα, όπως εσείς που λέγατε προεκλογικά ότι δήθεν θα ασκήσετε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και τώρα ζητάτε την ενταξιακή πορεία της από τους εταίρους μας. Και σήμερα δεν τολμάτε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας γιατί φοβάστε τον Μπογδάνο και τον Σαμαρά και άλλους βουλευτές σας», κατέληξε.

Απαντώντας ευθέως αναφορικά με την πρόσφατη διαγραφή του βουλευτή, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του να κλείνει τις πληγές του παρελθόντος στη διάρκεια της διακυβέρνησής του ως υπέρβαση στο διχασμό, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι «όποιος ξεπεράσει τα όρια», να γνωρίζει ότι «δεν έχει θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».



Ειδήσεις σήμερα:

Θύμα κλοπής o Άντι Μάρεϊ - Του πήραν τα παπούτσια του τένις και... την βέρα του

Πιέσεις να μην μπει «λουκέτο» στο ελληνικό Euronews ασκούν Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές

«Δεν παίρνω τίποτα πίσω» λέει ο YouTuber αντιεμβολιαστής αστυνομικός που τέθηκε σε διαθεσιμότητα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης