Σύγκρουση για τις φρεγάτες στη Βουλή - Μητσοτάκης: Αφήνουμε πίσω το δόγμα της αμυντικής αποδυνάμωσης

Σύγκρουση για τις φρεγάτες στη Βουλή - Μητσοτάκης: Αφήνουμε πίσω το δόγμα της αμυντικής αποδυνάμωσης

Όλα όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας που ολοκληρώνεται το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία - Η Ελλάδα αποτελεί δυναμικό πάροχο ασφάλειας στην περιοχή είπε ο πρωθυπουργός - «Θα αλλάξουμε τη συμφωνία» είπε ο Τσίπρας αλλά δεν αναφέρθηκε στο άρθρο 2 για την αποστολή στρατευμάτων -  Υπερψηφίζουν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση

mitsotakis343
Το «γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα για την ελληνογαλλική συμφωνία έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει εάν προτίθεται να την αλλάξει, σε περίπτωση που έρθει στην διακυβέρνηση. «Πρέπει να το γνωρίζουν οι Γάλλοι, να το γνωρίζουν οι Τούρκοι, αλλά και οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του 2023 τι προτίθεστε να κάνετε κι αν θα καταργήσετε τη Συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο, αφού τη θεωρείτε κακή» απηύθυνε την πρόκληση ο πρωθυπουργός, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά ότι θα αλλάξει το άρθρο που αφορά στην συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Νωρίτερα πάντως ο κ. Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στις επιχειρήσεις που κάνουν οι Γάλλοι (σε συνεργασία και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες) στην υποσαχάρια Αφρική, απαντώντας έτσι και στην επίκληση από τον κ. Τσίπρα παλαιότερης απάντησης των αρμόδιων υπουργών για αποστολή ελληνικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή. «Τα περί φέρετρων που είπατε είναι ό,τι πιο άθλιο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα», είπε σε οργίλο ύφος ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας μία σχετική αποστροφή του κ. Τσίπρα, περί του κινδύνου να χαθούν Έλληνες στρατιώτες σε γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε πάντως να δηλώσει ότι θα επιχειρήσει αλλαγή και του άρθρου 2, που αφορά στην γαλλική συνδρομή για την προστασία της ελληνικής επικράτειας, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τη Συμφωνία διαφωνώντας και με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, θεωρώντας ότι δεν προστατεύεται η ελληνική ΑΟΖ. Σημειωτέον ότι τα περί συμμετοχής ελλήνων στρατιωτών σε γαλλικές επιχειρήσεις αναφέρονται στο άρθρο 18 και η Κουμουνδούρου είχε ζητήσει την αλλαγή και των δύο αυτών άρθρων για να υπερψηφίσει τη Συμφωνία.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την επικύρωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορική», διεξήχθη σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και εξελίχθηκε σε σφοδρή μετωπική σύγκρουση, με οξύτατες κατηγορίες και αιχμές για όλα, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποδείχθηκε αγεφύρωτο, με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση (όπως επίσης το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25) να επιμείνει στη θέση της για καταψήφιση της συμφωνίας, την οποία υπερψηφίζουν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Ουσιαστικά η όλη κοινοβουλευτική διαδικασία έδωσε την αίσθηση που σιγά σιγά κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, ότι βρισκόμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο, με όλα τα κόμματα να ακολουθούν σκληρές γραμμές.

Η αγωνία για την άμυνα και το Δόγμα

Η κόντρα κορυφώθηκε κατά τις δευτερολογίες των αρχηγών, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά σε αυστηρούς τόνους στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει «αγωνία να κλείσει τη συμφωνία τη συμφωνία για εξοπλισμούς 10 δισ.», αλλά και ότι η κυβέρνησή του αλλάζει το αμυντικό Δόγμα της χώρας, με αυτή την ελληνογαλλική συνθήκη.

«Έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Μεγάλη αγωνία. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι να απειλή με casus belli και φέρεται επιθετικά έχω αγωνία. Το ερώτημα κ. Τσίπρα είναι αν είχατε εσείς αγωνία. Πρώτο μου μέλημα είναι να ενισχύσω την αποτρεπτική μας ισχύ και αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις» είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει στους ίδιους τόνους: «Αν το δόγμα ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα και ο καθένας μπαίνει όποτε θέλει, ε λοιπόν, το αλλάζουμε αυτό το δόγμα. Φυλάμε τα σύνορα και τον Φεβρουάριο του ‘20 δεν επιτρέψαμε στην Τουρκία να παραβιάσει τα σύνορά μας στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες. Αν το δόγμα σας ήταν να παίρνουμε φρεγάτες με λίζινγκ προφανώς το αλλάζουμε γιατί αυτό δεν είναι σοβαρό δόγμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Αν κ. Τσίπρα το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνεχώς για το Διεθνές Δίκαιο, αλλά να μην κάνουμε τίποτε άλλο στα άλλα επίπεδα, το αλλάζουμε. Γι αυτό και υπογράψαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε υποβρύχια χωρίς τορπίλες και τον στόλο μας σε κατάσταση που καθιστούσε δύσκολη την επιτήρηση, βεβαίως και το αλλάζουμε το δόγμα.

Αν το δόγμα μας ήταν να έχουμε υπουργό Άμυνας τον κ. Καμμένο που η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ε τότε, το αλλάζουμε το δόγμα αυτό και είμαι υπερήφανος για την ηγεσία που έχουμε σήμερα στο ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ», είπε ο πρωθυπουργός.



Κλείσιμο


Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το Δόγμα επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όπως έγινε στην περίπτωση του Barbaros και σημείωσε ότι το πραγματικό Δόγμα της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι η κόκκινη γραμμή μπαίνει στα 6 ναυτικά μίλια, όπως είχε δηλώσει ο κ. Γεραπετρίτης. «Εμείς δεν βάλαμε την ουρά κάτω από τα σκέλια, όπως κάνατε με το Oruc Reis κι ας μην είχαμε φρεγάτες και Rafale» ήταν το αντεπιχείρημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επέμεινε δε στην κριτική του περί πανάκριβων εξοπλιστικών προγραμμάτων, λέγοντας ότι και ο ίδιος θα ενίσχυε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας εάν το επέτρεπαν τα δημοσιονομικά. «Μέχρι πριν τρία χρόνια κοιτούσαμε και το τελευταίο ευρώ και τώρα ξαφνικά γίναμε πολύ large» σημείωσε. Χαρακτήρισε διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και την απέδωσε στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει, όπως είπε, το ακροδεξιό ακροατήριο της ΝΔ. Τον κατηγόρησε δε ότι πατάει σε δύο βάρκες, την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά, ενώ μεγάλο μέρος της δευτερολογίας του το αφιέρωσε στη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι είχε ο ίδιος προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα είναι ανεκτές και γι’ αυτό πήρε την απόφαση να απομακρύνει τον βουλευτή από την ΚΟ της ΝΔ.

Δευτερολογία στη Βουλή για τη Συμφωνία με τη Γαλλία


Υψηλοί τόνοι από τις πρωτολογίες

Τα «αίματα» στη Βουλή είχαν ανάψει από πολύ νωρίτερα, με τις πρωτολογίες των αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με την επιλογή της είναι απούσα από το «εθνικό μέτωπο», αναρωτήθηκε τι άλλαξε και από την αρχική θετική αντίδραση για τη συμφωνία, προέκυψε το ΟΧΙ και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ έστω και την τελευταία ώρα να αλλάξει τη στάση αυτή. «Οι πολίτες και οι ΕΔ έχουν απαντήσει με υπερήφανο “ΝΑΙ”. Κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι όχι στην δική τους βούληση», είπε χαρακτηριστικά και στρεφόμενος προς τον κ. Τσίπρα πρόσθεσε «το παρελθόν σας εκδικείται. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα είναι σε νέα ρότα. Δεν απειλεί. Δεν απειλείται. Με συμφωνίες όπως η σημερινή η Ελλάδα γίνεται δυναμικός πάροχος ασφάλειας στην περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται τον αμυντικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα της ελληνογαλλικής συμμαχίας, συνέχισε, δεν μπορεί να μιλά από την θέση επιτιθέμενου.

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για την Κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας



Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η συμφωνία είναι κακή, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι κάνει μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού και ουσιαστικά με τη συνθήκη αυτή αλλάζει το αμυντικό Δόγμα που είχε διαχρονικά η χώρα στην ευρύτερη περιοχή, εμπλεκόμενη σε περιπέτειες. «Η Συμφωνία δεν είναι μία συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Δεν είναι μία ιστορική συμφωνία, αλλά ανισοβαρής συμφωνία. Δεν συναινούμε σε μία λάθος στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική, δεν συναινούμε σε μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών. Έχουμε στάση πατριωτική, ευθύνης απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα και τους κόπους του ελληνικού λαού» επισήμανε.

Ομιλία στη Βουλή για τη Συμφωνία με τη Γαλλία


Μητσοτάκης: Και ψωμί και κανόνια

Ουσιαστικά η πολιτική σύγκρουση έγινε σε τρία πεδία: στο κόστος των εξοπλισμών, στο άρθρο 2 και το άρθρο 18 της συμφωνίας.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για το οικονομικό κόστος των εξοπλισμών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία που την χρηματοδοτεί. Όμως ούτε οικονομία μπορεί να υπάρχει χωρίς ασφάλεια. Όποιος αμφισβητεί σήμερα την προμήθεια σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων. Ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα προωθούνται και για τον στρατό ξηρά. Η Ελλάδα αφήνει πίσω το δόγμα της αμυντικής αποδυνάμωσης που εφάρμοσαν κάποιοι με το σκεπτικό ότι θα το ρισκάρουμε». Η τιμή των φρεγατών έφτασε πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς γιατί εκμεταλλευτήκαμε, είπε ο κ. Μητσοτάκης, την συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. «Η εξόφληση απλώνεται σε βάθος χρόνου, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πρωτοφανής, καθώς συμφωνήθηκε η Ελλάδα να προηγηθεί παίρνοντας την θέση παραγγελιών του γαλλικού ναυτικού της παραγωγής», σημείωσε.

«Το προπολεμικό δίλημμα ψωμί η κανόνια δεν ισχύει πια στην Ελλάδα. Η χώρα μας θα έχει και τα δύο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό «γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. για εξοπλιστικά δεκαετιών όσο θα είστε στα έδρανα διακυβέρνησης;», προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί νομίζει ότι η περιουσία του οικογενειακού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του. Όταν θα βρεθούμε σε νέες περιπέτειες δεν θα είστε εδώ, θα είστε αλλού». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε λιγότερο από 1 χρόνο φούσκωσε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισ. ευρώ, «χωρίς πρόγραμμα, χωρίς εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

«Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Μέσα στην πανδημία με 15.000 νεκρούς, αυξάνετε προϋπολογισμό για άμυνα κατά 41% και μειώνετε προϋπολογισμό για υγεία κατά 12%. Αφού είστε τόσο πατριώτες, γιατί όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Καστελόριζο, εσείς λέγατε ότι το πήραν τα κύματα; Και αποπέμψατε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας σας επειδή έλεγε την αλήθεια; Τότε λέγατε ότι ακυρώσατε τη συμφωνία για τις φρεγάτες γιατί στα 3,3 δισ. ήταν πολύ ακριβές, γιατί έπρεπε να δώσετε τα αναδρομικά. Σήμερα δεν είναι ακριβές, αφού αγοράσατε και τα ραφάλ;».


Το άρθρο 2 και οι ΑΟΖ

Εξηγώντας τη γεωστρατηγική σημασία της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας ο πρωθυπουργός είπε ότι αναβαθμίζει τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς άμυνας ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής και διασφαλίζει, όπως είπε, «τη θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη περιοχή μας, ενώ συμβάλλει και στην ενδυνάμωση του νότιου σκέλους του ΝΑΤΟ». Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην πρόβλεψη της συμφωνίας «ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη - και όλοι ξέρουμε ποια χώρα απειλείται με casus beli». Σε περίπτωση επίθεσης, είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, την μόνη πυρηνική δύναμη και την μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Άκουσα ότι ζητάτε να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι η Γαλλική Συνδρομή θα αφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Γνωρίζετε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις δεν μπορούν να προστεθούν. Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια που ρητά προστατεύει η σχέση προστατεύει όχι μόνο το έδαφος αλλά την θάλασσα και τον αέρα. Και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας. Προσθέτω ότι η Συμφωνία περιλαμβάνει γενική δέσμευση αμυντικής συνδρομής στην περίπτωση επίθεσης ανεξάρτητα από τόπο ή αφορμή.

Σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. Έτσι δεν είναι κ. Τσίπρα και κ. Κατρούγκαλε; Όλα αυτά κ. Τσίπρα εσείς που έχετε διατελέσει και πρωθυπουργός θα έπρεπε να τα ξέρετε. Μην τα ξεπερνάτε μηδενίζοντας επιχειρήματα που για πρώτη φορά αποκτά η Ελλάδα Για πρώτη φορά μια τόση ισχυρή σύμμαχος δεν βρέθηκε δίπλα στην πατρίδα μας για την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας επι του πεδίου και αν χρειαστεί εν όπλοις». 

Απαντώντας με τη σειρά του ο κ. Τσίπρας και αιτιολογώντας την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο τόνισε ότι η συμφωνία για τη θάλασσα προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. «Η Τουρκία, όμως, δεν αμφισβητεί τα χωρικά μας ύδατα μέχρι τα 6 μίλια. Η κρίση που αντιμετωπίσαμε αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Σας ρωτώ ευθέως, αν είχαμε την Συμφωνία αυτή όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα ήταν υποχρεωμένο το γαλλικό ναυτικό να συνδράμει; Όχι. Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που ανακηρύξαμε με την Αίγυπτο και η Τουρκία αμφισβητεί με το πλαστό τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συνδράμει; Η απάντηση είναι και πάλι όχι. Το ίδιο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι «το Παρίσι εστιάζει στην επικράτεια και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε δε για αλλαγή του αμυντικού δόγματος: «Το δόγμα σας είναι αυτό που είπε ο κ. Γεραπετρίτης, ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Γιατί το κρύβετε; Για αυτό και δεν δεχθήκατε την πρότασή μας για επέκταση στα 12 μίλια στην Κρήτη; Επιβεβαιώνετε ως εθνικό δόγμα το δόγμα Γεραπετρίτη για τα 6 ναυτικά μίλια».


Το άρθρο 18 και η υποσαχάρια Αφρική

Όσο για τη στρατιωτική συνδρομή που μπορεί να παράσχει η χώρα μας στη Γαλλία, στο πλαίσιο της συμφωνίας και την ενδεχόμενη εμπλοκή στην υποσαχάρια Αφρική, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με έντονο ύφος: «Η δεύτερη προϋπόθεση που αφορά στο άρ 18 είναι έωλη. Τι μας λέτε δηλαδή; Να μας συνδράμουν οι Γάλλοι αλλά να μην τους συμβάλλουμε εμείς. Είναι σοβαρή αυτή η θέση; Επιτέλους σταματήστε να διακινείτε ψέματα. Μιλάτε για πιθανές μάχες και εμπλοκή στρατιωτών μας στην Αφρική όταν ένοπλη εμπλοκή προβλέπετε μόνο στο άρθρο 2 που μιλά για επικράτεια. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι στο Σαχέλ σήμερα συνδράμουν 8 ευρωπαϊκές χώρες χωρίς καμία να έχει υπογράψει Συμφωνία με την Γαλλία. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα όταν συμμετείχατε στα ευρωπαϊκά συμβούλια ότι η ΕΕ αναγνώρισε την στρατηγική συμμαχία του Σαχέλ;. Σε μια από αυτές τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λοιπόν βγάλατε ένα tweet με άλλους Αφρικανούς ηγέτες. «Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς χώρες Αφρικής που δοκιμάζονται και δοκιμάζουν προκλήσεις σε ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας και φτώχειας» αυτά γράφατε κ. Τσίπρα. Πόση άλλη υποκρισία κ. Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Δεν μπορεί να ακούγονται και υπερβολές περί προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης. Τι είναι αυτό; Καταγγελία; Ναι η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Το λέει η γεωγραφία το δείχνει η Ιστορία. Εκτός αν θέλετε να μας αλλάξετε θέση και να μας πάτε στην Δανία».

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το Σαχέλ είναι μία περιοχή με μεγάλο κίνδυνο, είναι εμπόλεμη περιοχή. Έχουν σκοτωθεί το τελευταίο διάστημα δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες. Δεν έχετε διαψεύσει ότι θα εντάξετε ελληνικές ειδικές δυνάμεις σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση απέναντι σε τζιχαντιστές. Με όσους κινδύνους μπορεί να επιφέρει μία τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο για τους στρατιώτες που θα είναι εκεί αλλά και για τις ασύμμετρες απειλές, διότι οι τζιχαντιστές δεν δρουν μόνο στην περιοχή τους. Την ίδια ώρα που η ίδια η Γαλλία έχει ανακοινώσει την συρρίκνωση των μάχιμων δυνάμεών της. Μέσα σε λίγα χρόνια 53 φέρετρα ταξίδεψαν με τη γαλλική σημαία στο Παρίσι. Η Γαλλία ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες για να μειώσει την παρουσία της εκεί. Και εσείς ως πρόθυμος κ. Μητσοτάκη λέτε ότι θα καλύψουν το κενό των γάλλων έλληνες στρατιώτες».

Σε μία ιδιαίτερα οξεία αποστροφή στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, ρωτώντας τον «στα πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία βάζετε το όριο για την αποχώρηση από το Σαχέλ; Στην περιοχή του Σαχέλ για ποιον θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους; Πληρώνουν οι φορολογούμενοι τους Patriot για να προστατεύουν τα νησιά μας και εσείς τους στέλενε στη Σαουδική Αραβία, να εμπλακούν στη διένεξη Σουνιτών Σιιτών.

Οι ΗΠΑ μιλάνε για επ' αόριστον συμφωνία για τις βάσεις. Θέλω να το ξεκαθαρίσετε κ. Μητσοτάκη. Και δεν ακούμε και καμία δέσμευση για στήριξη στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».




Ειδήσεις σήμερα:

Στο αυτόφωρο ο Πασχάλης μετά από μήνυση σε βάρος του

Ο YouTuber αντιεμβολιαστής αστυνομικός, τα... παράνομα πρόστιμα στο lockdown και τα 20 χιλ. ευρώ για το υπηρεσιακό «θηρίο»

H Pfizer ζήτησε από τον FDA άδεια για χορήγηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε παιδιά 5-11 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης