Χατζηδάκης: Αδιανόητο ότι η αντιπολίτευση καταψηφίζει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Κοινωνικής Προστασίας

Χατζηδάκης: Αδιανόητο ότι η αντιπολίτευση καταψηφίζει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Κοινωνικής Προστασίας

«Ακόμα και η κακόπιστη αντιπολίτευση έχει όρια» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εργασίας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Προστασία στην Ολομέλεια της Βουλής

5388142
Αδιανόητο χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, το ότι η αντιπολίτευση "καταψηφίζει το νομοσχέδιο που αναβαθμίζει την κοινωνική προστασία, που περιέχει μόνο θετικές ρυθμίσεις για τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, τους εργαζόμενους γονείς. Ακόμα και η κακόπιστη αντιπολίτευση έχει όρια", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με τίτλο: "Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, Πρόγραμμα 'Κυψέλη' για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, 'Προσωπικός Βοηθός για τα 'Ατομα με Αναπηρία' και άλλες διατάξεις».

Αναλύοντας τις έξι βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, τόνισε ότι για τις περισσότερες εξ' αυτών προβλέπεται χρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ταμείο Ανάκαμψης ή ΕΣΠΑ), που σημαίνει ότι η ΕΕ "αναγνωρίζει την προστιθέμενη αξία τους".

- Πρώτον, προάγει την παιδική προστασία και την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης στις δομές φύλαξης των παιδιών, θεσπίζοντας συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους φορείς και κυρώσεις σε βάρος αυτών που παρανομούν.

- Δεύτερον, περιλαμβάνει προβλέψεις προσχολική αγωγή, μέσω του προγράμματος «Κυψέλη», που αναμορφώνει τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και εισάγει μηχανισμός πρώιμης ανίχνευσης νοητικών δυσκολιών, με σκοπό τη διάγνωση και την πρώιμη παρέμβαση.

- Τρίτον, ενθαρρύνει την αποϊδρυματοποίηση μέσα από τη δημιουργία Ξενώνων Αυτόνομης Διαβίωσης για νέους άνω των 15 ετών, ώστε να ενταχθούν ευκολότερα στην κοινωνία.

- Τέταρτον, προωθεί τους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «στον τομέα αυτό είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς όμως τις ενισχύσαμε με ένα σχέδιο που πηγαίνει ακόμα πιο πέρα»

- Πέμπτο, εισάγει τον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος «ώστε και στον τομέα αυτό η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη»

- Έκτο, θεσμοθετεί το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» , ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λειτουργεί συμπληρωματικά προς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα καλύψει τις ανάγκες πολλών οικογενειών.

Σχολιάζοντας την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι "εμείς οι ανάλγητοι θεσπίσαμε το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, θέσαμε σε λειτουργία το Εθνικό Σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών, διευρύναμε το 2020 τον αριθμό των ωφελούμενων με επιδοτούμενη πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μετατρέψαμε το 'Στέγαση και Εργασία' από πρόγραμμα σε μόνιμη δημόσια πολιτική. Εμείς οι ανάλγητοι πήραμε μέτρα για τους Ρομά, σταθήκαμε στο πλευρό εργαζομένων και ανέργων κατά τη διάρκεια της πανδημίας με ένα πακέτο μέτρων ύψους 8 δισεκ. ευρώ για κάθε πάνω από 3 εκ. δικαιούχους. Εμείς αυξήσαμε 22% το κονδύλι για την κοινωνική προστασία φέτος εν μέσω αντίξοων συνθηκών για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Αυξήσαμε το αφορολόγητο όριο στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και ξεμπλοκάραμε την πρόσληψη 2.090 ατόμων ειδικών κατηγοριών. Είναι πολλά τα μέτρα για να κρυφτούν σε έναν μικρόψυχο αντιπολιτευτικό λόγο. Είναι εφαρμοσμένη κοινωνική πολιτική που την ζουν στην καθημερινότητά τους όλοι οι ωφελούμενοι», είπε ο υπουργός Εργασίας. Μάλιστα, έκανε λόγο για πολιτικό ερασιτεχνισμό και μικροψυχία της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου "που είπε ότι θα το καταψηφίζει, ενώ περιέχει μόνο θετικές διατάξεις που αναβαθμίζουν την κοινωνική προστασία".

Κλείσιμο
Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την "κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των διανομέων που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες διανομής φαγητού", ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει ρύθμιση για όσους εργάζονταν με μισθωτή εργασία, άφησε αρρύθμιστο το υπόλοιπο καθεστώς και άφησε να λειτουργούν παράλληλα οι freelancers και οι μισθωτοί και διευκόλυνε τους πρώτους με τον ν. 4709/17 (άρθρο 55) με το οποίο έκανε πιο ελκυστικό τον Τίτλο Κτήσης και έκλεινε το μάτι προς την πλευρά των ελεύθερων συνεργατών. Αυτά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που μας λέει τώρα «ουκ οίδα τον άνθρωπο» είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε ότι ο εργασιακός νόμος της ΝΔ έδωσε νέα δικαιώματα: Συνδικαλισμός στους freelancers, δικαίωμα για απεργία, υποχρεώσεις για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) και κάλυψη του εξοπλισμού τους. Εμείς οι ανάλγητοι τα κάναμε αυτά, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, οι ρυθμίσεις που περάσαν τον Ιούνιο στην Ελλάδα ισχύουν σε όλη την Ευρώπη εκτός της Μ. Βρετανίας για την Uber και της Ισπανίας, που πέρασε απόφαση, παρόμοια με του ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι. Όταν το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε αυτό που εσείς προτείνετε, στις 30/8 η Deliveroo ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη χώρα και κατάργησε 3.000 θέσεις εργασίας, η Uber Eat κατάργησε όλες τις θέσεις απασχόλησης και έχει μόνο εργολαβικούς, ενώ η Glovo διατήρησε μόνο 2.000 θέσεις εργασίας σε σύνολο 12.000, παρατήρησε ο κ. Χατζηδάκης. Αφού χαρακτήρισε την ισπανική ρύθμιση λανθασμένη, αναρωτήθηκε εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να οδηγήσουμε ανθρώπους στην ανεργία.. Είναι "προκρούστειες μέθοδοι που οδηγούν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα" παρατήρησε.

Τέλος, επανέλαβε ότι στην υπόθεση της e-food, "ήμασταν και είμαστε απέναντι σε τέτοιες αθέμιτες πρακτικές - και αυτό να το ξέρουν οι εργοδότες σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. 'Αλλο η υγιής επιχειρηματικότητα και άλλο οι αθέμιτες πρακτικές που παρακάμπτουν το γράμμα και το πνεύμα του νόμου".


Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο εξάχρονος Φώτης που τραυματίστηκε στα καρτ - Ζήτησε να φάει παστίτσιο

O εφιάλτης των Χριστουγέννων: Γιορτές χωρίς γαλοπούλα και μπύρα κινδυνεύουν να κάνουν οι Βρετανοί

Εμπλοκή με αμερικάνικο κρουαζιερόπλοιο στην Τήνο: Γιατί δεν αφήνουν 250 επιβάτες να αποβιβαστούν

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης