«Μην μας κατηγορείτε, βοηθάμε για το μέλλον της Ελλάδας»

«Μην μας κατηγορείτε, βοηθάμε για το μέλλον της Ελλάδας»

«Η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ

«Μην μας κατηγορείτε, βοηθάμε για το μέλλον της Ελλάδας»
Την υποστήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, κατά τη συνάντησή του, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

"Το μήνυμα που στέλνω είναι ότι στηρίζουμε τη δουλειά που γίνεται και πρόκειται να γίνει οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, για να γίνει η Ελλάδα στο μέλλον ανταγωνιστική και με καλύτερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα προσαρμογής απαιτεί μεγάλες θυσίες και πρέπει να τις αναλάβουν όλοι, καθώς η δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών είναι μεγάλης σημασίας" τόνισε ο κ. Ρομπάι και επισήμανε την ανάγκη “να καταπολεμηθεί η απάτη, η γραφειοκρατία και η διαφθορά και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή”.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες και θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα, αλλά “δεν φταίει η Ευρώπη γι' αυτό”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου, που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 11 και 25 Μαρτίου, ο κ. Ρομπάι τις χαρακτήρισε ως “δείγμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα”.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι “οι προσπάθειες των πολιτών για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι δύσκολες, αλλά αρχίζουν να δίνουν καρπούς”, ενώ υπογράμμισε ότι θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. “Οι μεγάλες αλλαγές που εφαρμόζονται, εγγυώνται και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας” είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία υλοποίησης των αποφάσεων που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε συνδυασμό με το αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης της Πορτογαλίας και έστειλε το μήνυμα ότι “δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και όλοι πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη πιο δυνατή για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον“.
Κλείσιμο

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων της ΕΕ, μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Ιουνίου, καθώς και τους τρόπους αύξησης των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) μέχρι το 2013 και του μονίμου (ESM), μετά το 2013.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμη στην κρίση στις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα στη Λιβύη, επαναλαμβάνοντας ότι σταθερή θέση της Ελλάδας είναι να επιτευχθεί διπλωματική λύση και τονίζοντας ότι υποστηρίζει τις πολιτικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Με αφορμή το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “η Ελλάδα είναι αντίθετη στη χρήση πυρηνικής ενέργειας” και ζήτησε να γίνει αυστηρός έλεγχος για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν ή σχεδιάζεται να λειτουργήσουν σε γειτονικές χώρες στην περιοχή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης