EUMED 9: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη Σύνοδο Κορυφής στην Αθήνα στη σκιά της AUKUS

EUMED 9: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη Σύνοδο Κορυφής στην Αθήνα στη σκιά της AUKUS

Αναβαθμίζεται η γεωπολιτική διάσταση της Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών του Νότου μετά την τριμερή σύμπραξη ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας - Τα μηνύματα Μακρόν, η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και η σύμπραξη του ευρωπαϊκού Νότου

macron-mitsotakis-main
Νέα γεωπολιτική διάσταση αποκτά η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9), η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την αιφνιδιαστική τριμερή σύμπραξη ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας, κάτω από το ακρωνύμιο AUKUS.

Το «νέο ΝΑΤΟ», το οποίο γεννήθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) σήμερα συνοδεύεται από σειρά παράπλευρων απωλειών, με πρώτη την ακύρωση της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων ύψους 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (56 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα την αντίδραση του Παρισιού. Το τελευταίο, σε κοινό ανακοινωθέν των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, έκανε λόγο για «λυπηρή απόφαση», η οποία είναι «αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας που επικρατούσε ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία».

Ο Μακρόν αναμένεται να αντιδράσει δημόσια για πρώτη φορά

Υπό αυτό το πρίσμα, η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9) αποκτά αίφνης αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο, καθώς η συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν στη διοργάνωση αναμένεται να συνοδευθεί με την πρώτη του, δημόσια, αντίδραση στο τριμερές αγγλοσαξωνικό σχήμα, συγκεντρώνοντας όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας.

Εκτός από τα γαλλικά μηνύματα διεθνούς απήχησης, η αυριανή Σύνοδος Κορυφής EUMED 9 αποκτά άλλη μία διάσταση και από τη συμμετοχή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, καθώς -όπως μετέδωσε σήμερα το protothema.gr- η ίδια προανήγγειλε χθες στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021 τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης με το ΝΑΤΟ, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλίας με έντονο άρωμα Γαλλίας για την αναβάθμιση της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.

«Υπό τη γαλλική Προεδρία, ο πρόεδρος κ. Μακρόν και εγώ θα συγκαλέσουμε σύνοδο κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα» ανοίγοντας το κεφάλαιο Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. φον ντερ Λάιεν, καθώς το ζήτημα έχει στην πραγματικότητα «παγώσει» από την εποχή της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Νέες ισορροπίες

Πέρα από τους κλυδωνισμούς στις ευρωατλαντικές σχέσεις, αλλά και την ανάγκη ανάδειξης μιας αυτόνομης ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής στη σκιά του AUKUS, η Σύνοδος Κορυφής των κρατών μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτά ουσιώδη ρόλο και από την αλλαγή που συντελείται στο ισοζύγιο ισχύος στην Μεσόγειο, αλλά και την Μέση Ανατολή.

Η ολοκλήρωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου (μετά και την εγκατάλειψη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν) δημιουργεί νέο πεδίο δράσης στις ευρωπαϊκές περιφερειακές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο -με προεξάρχουσα τη Γαλλία- να καλύψουν το κενό, αναβαθμίζοντας περαιτέρω και το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Κλείσιμο
Κυρίως όμως η επιλογή του αγγλοσαξονικού τόξου (ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Αυστραλία) να συνασπιστεί υπό ένα τριμερές περιφερειακό σχήμα, ανοίγει το δρόμο για την ουσιαστική ενίσχυση και άλλων περιφερειακών σχημάτων, όπως η σύμπραξη των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Νότου, αναπτύσσοντας παράλληλο βηματισμό στην κοινή τους ατζέντα. Σε αυτήν, άγνωστος «Χ» προσώρας αποτελεί η στάση της Τουρκίας μετά την μετατόπιση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, αλλά και οι νέες ψυχροπολεμικές συνθήκες που διαμορφώνονται, οι οποίες θα έρθουν αναπόδραστα στην επιφάνεια σε τομείς όπως το ενεργειακό, αλλά και το διαμετακομιστικό εμπόριο.

Το πρόγραμμα της EUMED 9

Όλο το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργο της Ιταλίας, Mario Draghi, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Robert Abela, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Augusto Santos Silva.

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθήσουν σε δείπνο.


Ειδήσεις σήμερα:

Στο Μαξίμου, παρουσία Μητσοτάκη, η πολιτογράφηση της Βερόνικα και του Άλεξ Αντετοκούνμπο

Κίνα: Ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού

Λαμία: Πυροβολούσε με καραμπίνα τον... Θεό γιατί κόλλησε κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης