ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ vs ΚΙΝΑΛ: Η κόντρα για το '15 και η «πόρτα» από Φώφη σε Τσίπρα για το μέλλον

ΣΥΡΙΖΑ vs ΚΙΝΑΛ: Η κόντρα για το '15 και η «πόρτα» από Φώφη σε Τσίπρα για το μέλλον

Η προοπτική συνεργασίας στο χώρο της κεντροαριστεράς στις επόμενες εκλογές προκαλούν νέα ένταση στις σχέσεις της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη

tsipras-gennimata-768x563
Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή συνέντευξή του (στο opentv) για το Κίνημα Αλλαγής και την προοπτική συνεργασίας στο χώρο της κεντροαριστεράς στις επόμενες εκλογές, προκαλούν νέα ένταση στις σχέσεις της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Στο ΚΙΝΑΛ ενοχλήθηκαν κατ’ αρχάς για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας σχετικά με τα όσα έγιναν το 2015: «Απευθύνθηκα τότε στα κόμματα της Κεντροαριστεράς και είχα ζητήσει τη συνύπαρξή τους στην κυβέρνηση, και στο Ποτάμι και στο ΚΙΝΑΛ. Έθεσαν ως όρο την αποπομπή Καμένου από την κυβέρνηση. Τους είπα: «Υπάρχει η δυνατότητα για όλους, δεν μπορώ να συμπεριφερθώ μ’ έναν ανέντιμο τρόπο σε έναν πολιτικό διαφορετικής ιδεολογικής κατεύθυνσης από τη δική μου ο οποίος όμως έδειξε μια έντιμη στάση. Και αποφάσισαν να μη μπουν στη διακυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, εξοργίζοντας τη Χαριλάου Τρικούπη. «Ο κ. Τσίπρας με αυταπάτες προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» σχολίασε το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Παύλος Χρηστίδης έγραψε σε έντονο ύφος «το έχουμε απαντήσει 100 φορές. Πάμε, 101: Δεν υπήρξε ΠΟΤΕ καμία απολύτως συζήτηση με τον κ. Τσίπρα περί κυβερνητικής συνεργασίας. Όσα λέει είναι παραμύθια για να δικαιολογήσει τις επιλογές του».

Αν αυτά όμως είναι ιστορία και η ιστορία έχει γραφτεί όπως και να έχει -ακόμα κι αν ο κ. Τσίπρας παίρνει διαρκώς αποστάσεις από τη συγκατοίκηση με τον κ. Καμμένο, μιλώντας χθες για «αναγκαίο κακό»- το ενδιαφέρον είναι η ιδιότυπη συζήτηση που έχουν ανοίξει τα δύο κόμμα για το μέλλον, με το βλέμμα στραμμένο προφανώς στις εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας δεν είπε μόνο για το 2015, αλλά και για την προοπτική μίας συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ (τουλάχιστον).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές και θα είναι η ραχοκοκαλιά της επόμενης κυβέρνησης του τόπου» είπε ο πρώην πρωθυπουργός σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του και για να μην μείνει καμία αμφιβολία ότι θέλει συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων του χώρου, μίλησε για τη «Δημοκρατική και Προοδευτική Παράταξη», που «έρχεται για άλλη μια φορά ως ώριμο τέκνο της ανάγκης να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας ξανά σε μια δύσκολη στιγμή».

Το κλείσιμο του ματιού που σηματοδοτεί αυτή η δήλωση, έγινε αντιληπτό από τη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία στη σχετική ανακοίνωσή της φροντίζει να αναφέρει με νόημα και διάθεση απόρριψης «μιλά για θέματα εκτός πραγματικότητας».

Πηγές προσκείμενες στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θεωρούν άσκοπη την επιμονή του κ. Τσίπρα να φλερτάρει στο κενό, όπως λένε, με δεδομένη την άρνηση που έχει διατυπώσει η κυρία Γεννηματά στο ενδεχόμενο συμπόρευσης.

Κλείσιμο
Παραπέμπουν δε στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά την περασμένη Παρασκευή στην εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ: «Ένα πολιτικά άχρωμο μόρφωμα με προορισμό να γίνει κυβερνητικό δεκανίκι με αντάλλαγμα κάποιες υπουργικές καρέκλες, είναι κόντρα στο πολιτικό μας DNA, κόντρα στην ιστορία μας, κόντρα στις αποφάσεις μας» είχε διαμηνύσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, υπεραμυνόμενη την αυτόνομη πορεία του χώρου.

Είναι σαφές, τονίζουν στελέχη που έχουν γνώση των συζητήσεων στη Χ. Τρικούπη, ότι αυτή την ώρα και ειδικά ενόψει των διαδικασιών για την εκλογή αρχηγού, δεν υπάρχει καμία διάθεση για οποιαδήποτε «παρεξήγηση», που θα δώσει την εντύπωση ότι το ΚΙΝΑΛ «γέρνει» προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Μάλιστα δεν είναι μόνο κάθετοι ως προς τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «απαντούν» και σε όσους φέρονται να γοητεύονται από την αποδοχή που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κέντρο, λέγοντας ότι «αυτή η προσέγγιση είναι last year», υπό την έννοια ότι στο μεταξύ έχει χαθεί, όπως εκτιμούν, η αίγλη που απολάμβανε ο πρωθυπουργός στην εκλογική βάση της κεντροαριστεράς.

Πάντως σε ένα συμφωνούν η Κουμουνδούρου και η Χ. Τρικούπη: ότι οι εκλογές πιθανότατα θα γίνουν την άνοιξη του 22.

«Πιστεύω ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ σύντομα, ανεξάρτητα από τη στιγμή που εγώ θα τις ζητήσω. Δε νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να φτάσει στο τέλος της τετραετίας. Και φρονώ ότι από την άνοιξη του ’22 ανοίγει ένα παράθυρο που είναι πολύ πιθανό να έχουμε πρόωρες εκλογές, παρά την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη διότι δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τη φθορά του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ και συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά εκτιμούν ότι πριν το καλοκαίρι του επόμενου έτους θα στηθούν πρόωρες κάλπες.

Ειδήσεις σήμερα:

Τζανάκης: Έχουν νοσηλευτεί συνολικά 300 παιδιά, οι γονείς να μην αισθάνονται τελείως ασφαλείς

«Κουρεμένα» ενοίκια: Πληρώνονται σήμερα οι αποζημιώσεις Ιουλίου

Πολύ θυελλώδεις βοριάδες έως και οκτώ μποφόρ σήμερα στο Αιγαίο, ψύχρα από το πρωί - Δείτε χάρτες, βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης