Πελώνη: Απευθείας η επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Πελώνη: Απευθείας η επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Αύριο στην Βουλή ο Μητσοτάκης για το εργασιακό νομοσχέδιο - Συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Μαξίμου, την Τετάρτη στις 18:00 - Δείτε το βίντεο

peloni-64586584
Με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκίνησε την εισαγωγική της τοποθέτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, αναφερόμενη στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο συμφώνησαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους, ενώ, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021. Απαντώντας στην συνέχεια σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως δεν θα υπάρχει κάποιος «ειδικός μηχανισμός» απευθείας επαφής των δύο ηγετών.

«Επιπλέον, χαρακτήρισαν θετική την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων διαύλων επικοινωνίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας επί 25 σημείων στα οποία εργάζονται ήδη οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19», είπε η κυρία Πελώνη.

Συνέχισε δε η κυβερνητική εκπρόσωπος, πως οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων.

Δείτε το βίντεο:



Επιδημιολογική κατάσταση και εμβολιασμοί

Αποτελεί ήδη κοινή διαπίστωση ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να βελτιώνεται, είπε. Συνεχίζοντας σημείωσε πως ο δείκτης θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε στο 1,18% και ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων περιορίστηκε, για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου, κάτω από τα 1.000 κρούσματα ανά ημέρα.

«Σημαντική είναι και η μείωση των ασθενών και των διασωληνωμένων που νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν. Όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου το 92% των συμπολιτών μας άνω των 65 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν και το 98% όσων χάθηκαν λόγω κορωνοϊού δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους», είπε.

«Έχουν γίνει ήδη περισσότεροι από 6.938.000 εμβολιασμοί,  έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση 4.274.000 συμπολίτες μας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 2.831.000. Από αύριο Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας ηλικίας 18 έως 24 ετών και με το βήμα αυτό σηματοδοτείται η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό», είπε.

Για το νομοσχέδιο προστασίας της εργασίας

Κλείσιμο
Ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Γίνεται ήδη προφανές ότι οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών εδράζονται σε ισχυρισμούς αβάσιμους και ψευδείς, ενώ αποσιωπούνται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που ικανοποιούν πάγια αιτήματα και σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας» είπε η κυρία Πελώνη.

Μείζονος σημασίας είναι οι ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την ισότητα των φύλων στην εργασία:

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

  • Άδεια πατρότητας 14 ημερών.
  • Γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ.
  • Άδεια φροντιστή 5 ημερών για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.
  • Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
  • Απαγόρευση απόλυσης πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του.
  • Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.
  • Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας. 
  • Επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου.
  • -Άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.

-Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι διατάξεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στη εργασία. Προβλέπεται για το σκοπό αυτό υποχρέωση του εργοδότη να προλαμβάνει, να σταματά και να αντιμετωπίζει περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, να ενημερώνει τους εργαζομένους σχετικά με τους κινδύνους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, αλλά και να συντρέχει τις δημόσιες Αρχές κατά την εξέταση συναφών καταγγελιών.

-Μείζονος σημασίας είναι και οι μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της αγοράς εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών.

Προβλέπεται για το σκοπό αυτό -και άρχισε ήδη να προετοιμάζεται- η δημιουργία και εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας. Παράλληλα, αναβαθμίζεται η Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και θεσπίζεται το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην περίπτωση τηλεργασίας.

-Στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις  που βάζουν τέλος σε άδικες διακρίσεις για τους εργαζόμενους, ανάμεσα στις οποίες: Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξισωσή της με εκείνη των υπαλλήλων. Τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία για τους απασχολούμενους σε delivery και courier. Και η απαγόρευση απόλυσης για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.

-Στο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από παράνομες συμπεριφορές συνδικαλιστών που περιφρονούν τη Δικαιοσύνη και πλήττουν τους πολίτες.

-Θεσπίζεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά την διάρκεια της απεργίας.

-Μπαίνει τέλος στις απεργίες και τις στάσεις εργασίας, οι οποίες ενώ κηρύσσονται παράνομες από τη Δικαιοσύνη επαναπροκηρύσσονται από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο σωματείο.

-Αποδίδεται αστική ευθύνη στους συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν.

Ειδήσεις σήμερα: 

Η ινδική μετάλλαξη «σαρώνει» τους μη εμβολιασμένους: Υπερδιπλάσιες οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης και θανάτου

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση - Τι λέει η κυβέρνηση

ΝΑΤΟ: Το reset του Μπάιντεν στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ και το ενιαίο μέτωπο ενάντια στην Κίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης