Η ινδική μετάλλαξη «σαρώνει» τους μη εμβολιασμένους: Υπερδιπλάσιες οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης και θανάτου

Η ινδική μετάλλαξη «σαρώνει» τους μη εμβολιασμένους: Υπερδιπλάσιες οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης και θανάτου

Μεγάλη έρευνα από τη Σκωτία που δημοσιεύτηκε στο Lancet - Παραμένουν αποτελεσματικά τα Pfizer και AstraZeneca, αλλά σε μειωμένα ποσοστά σε σχέση με την αποτελεσματικότητα στη βρετανική μετάλλαξη - Από 92% στο 79% η Pfizer και από 73% στο 60% το AstraZeneca για τους πλήρως εμβολιασμένους

lab-main
Οι εικόνες από την Ινδία με χιλιάδες ανθρώπους να μεταφέρονται όπως-όπως στα νοσοκομεία και το σύστημα Υγείας της χώρας να καταρρέει, με νεκρούς να καίγονται σε αυτοσχέδια υπαίθρια κρεματόρια είχαν συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη. Οι εικόνες αυτές δεν ήταν τυχαίες. Όπως φαίνεται, η ινδική μετάλλαξη ή Δέλτα, είναι πιο μεταδοτική και προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα σε όσους προσβάλλονται. Έρευνα από τη Σκωτία δείχνει ότι όσοι προσβάλλονται από την ινδική μετάλλαξη, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά σε σχέση με τη λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη ή Άλφα και άρα να καταλήξουν στο νοσοκομείο και να κινδυνεύσει η ζωή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Βρετανία, ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ή έχουν κάνει μόνο τη μία δόση, ή τη δεύτερη πριν περάσει το απαιτούμενο διάστημα για την επίτευξη της ανοσίας, καθώς και οι πολίτες που έχουν ιδιαίτερα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Strathclyde δημοσίευσαν την έρευνά τους στο Lancet, κάτι που σημαίνει ότι είναι πλέον επίσημη, έγκυρη και αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εμβόλια τόσο της Pfizer, όσο και της AstraZeneca είναι αποτελεσματικά απέναντι στην ινδική μετάλλαξη ή Δέλτα, ωστόσο το mRNA της Pfizer δείχνει να είναι πιο αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη που φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα και να θέτει νέους όρους στη μάχη που δίνει η ανθρωπότητα να σταθεί όρθια στην πανδημία.

pin1


«Είναι ανάγκη να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε την πίστη όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, ώστε να σπεύσουν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις», δήλωσε σε δραματικούς τόνους ο διευθυντής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Σκωτίας, Τζιμ ΜακΜέναμιν.

Κλείσιμο
Οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων από τη Σκωτία, έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία για τα ποσοστά ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια απέναντι στην ινδική μετάλλαξη (Δέλτα) και σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη (Άλφα).

Πιο συγκεκριμένα:

-Το Pfizer έδινε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 92% στη βρετανική μετάλλαξη. Στην ινδική μετάλλαξη, το ποσοστό πέφτει στο 79%.
-Το AstraZeneca έδινε αποτελσματικότητα σε ποσοστό 73% στη βρετανική μετάλλαξη. Στην ινδική μετάλλαξη, το ποσοστό πέφτει στο 60%.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet

Για να τοποθετήσουμε τα δεδομένα στην πραγματική τους βάση και να μην προκληθούν εσφαλμένες εντυπώσεις, σημειώνουμε τα εξής:

-Πρώτον, ακόμη και στην ινδική μετάλλαξη, που δείχνει να είναι πιο σοβαρή και πιο μεταδοτική, τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και αποτελούν τη μοναδική «ασπίδα» για τον άνθρωπο απέναντι στην πανδημία. Αυτό που μειώνεται είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας, ήτοι αυξάνονται οι πιθανότητες για τον καθένα από εμάς να νοσήσει και να νοσήσει σοβαρά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του σε βάθος χρόνου.

-Δεύτερον, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας που παρουσίασαν τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού ήταν άκρως εντυπωσιακά. Σε άλλες περιπτώσεις, με εμβόλια για άλλους ιούς, τα αρχικά εμβόλια εμφάνιζαν ποσοστά αποτελεσματικότητας γύρω στο 50%. Στο 50% προσδοκούσαν οι επιστήμονες όταν διεξήγαγαν την έρευνα για την παραγωγή των εμβολίων, έναν χρόνο νωρίτερα. Η εμφάνιση τόσο υψηλών ποσοστόων αποτελεσματικότητας ήταν ένα απρόσμενο «δώρο», το οποίο αξιοποιείται σήμερα για να σωθούν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

-Τρίτον, δίχως τα εμβόλια και δη τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό, είμαστε εντελώς απροστάτευτοι έναντι του θανατηφόρου ιού.

Τέταρτον, η οποιαδήποτε καθυστέρηση του εμβολιασμού, για τον οποιοδήποτε λόγο ή δικαιολογία, ισοδυναμεί με επιπλέον ρίσκο.

Πέμπτον, ακόμη και όταν έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, θα πρέπει να τηρούμε τα ίδια μέτρα προστασίας και να μην χαλαρώσουμε, διότι οι μεταλλάξεις και δη η ινδική (Δέλτα) καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό και πιο επικίνδυνο. Σαφώς και θα συμμετέχουμε στις δραστηριότητές μας, αλλά θα είναι εγκληματικά ανεύθυνο να μην λαμβάνουμε μέτρα, μετά από έναν χρόνο με εκατομμύρια ανθρώπους νεκρούς, συστήματα Υγείας υπό κατάρρευση και μία παγκόσμια οικονομία που δοκιμάζεται τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και συνολικά, με εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας.

pin2
pin3


Η περίπτωση της Αγγλίας

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αγγλίας. Στις 21 Ιουνίου, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε προγραμματίσει να «απελευθερώσει» την κοινωνία και να ανοίξει τα σύνορα από και προς τη χώρα. Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει -σε αρχική φάση- έως τις 19 Ιουλίου το «άνοιγμα» είναι ενδεικτική των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από το Βρετανικό Σύστημα Υγείας και του κινδύνου που δείχνει να βρίσκεται προ των πυλών.

Τις τελευταίες ημέρες η Βρετανία παρουσιάζει τεράστια αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων μολύνσεων και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που καταλήγουν στο νοσοκομείο, με ρίσκο να χάσουν τη ζωή τους ή να επιβαρύνουν σε μόνιμη βάση την υγεία τους, αφορά πολίτες που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις και «χαλάρωσαν», με συνέπεια να προσβληθούν από τον ιό, είτε -σε πολύ μικρότερο ποσοστό- είναι άτομα με βαρύ ιατρικό ιστορικό.

Η έρευνα από τη Σκωτία αναμένεται να εμπλουτιστεί με στοιχεία τόσο από τη Βρετανία, όσο και από άλλα σημεία του πλανήτη, στα οποία παρουσιάζεται σε αυξημένα ποσοστά η ινδική μετάλλαξη.

Ο εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική ασπίδα, τη μοναδική θωράκιση για τον άνθρωπο απέναντι στην πανδημία Covid-19, όμως δεν είναι πανάκεια. Ο ιός θα αντιδράσει ξανά και ξανά προκειμένου να επιβιώσει. Κάθε μετάλλαξη θα προσθέτει ισχύ και θα αυξάνει τον κίνδυνο για τον άνθρωπο. Το εμβόλιο, ιδιαίτερα ελλείψει φαρμάκου στην παρούσα φάση, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο.

Πολλά, όμως, εξαρτώνται από τη δική μας συμπεριφορά, την υπευθυνότητα που θα επιδείξουμε, τον ισχυρό χαρακτήρα και τη δύναμη να προσαρμόσουμε τις συνήθειές μας. Στη νέα αυτή φάση της πανδημίας, δεν θα στερηθούμε τους δικούς μας ανθρώπους, όμως θα πρέπει να είμαστε εγκρατείς στις συναναστροφές μας, να αποφεύγουμε κλειστούς χώρους και δη με πολλά άτομα, να είμαστε υπεύθυνοι όταν παρουσιάζουμε το παραμικρό σύμπτωμα και να ανατρέχουμε αμέσως για έλεγχο, αποφεύγοντας να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να μεταδόσουμε τον ιό και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, πλένοντας τα χέρια, φορώντας μάσκες κοντά σε άλλα άτομα και κρατώντας τις αποστάσεις όπου αυτό είναι εφικτό.

pin4


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Έσπασε ο πάγος - «Να αφήσουμε πίσω την ένταση του 2020»

Ινδία: Ανοίγει ξανά τις πύλες του το Ταζ Μαχάλ την Τετάρτη μετά από δυο μήνες

«Φρένο» Τζόνσον σε Ερντογάν για λύση δύο κρατών στην Κύπρο: Ζήτησε να τηρηθούν οι διαδικασίες του ΟΗΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα