ΥΠΕΞ για τα περί «τουρκικής μειονότητας»: Συνεχής διαστρέβλωση της πραγματικότητας από Τσαβούσογλου

ΥΠΕΞ για τα περί «τουρκικής μειονότητας»: Συνεχής διαστρέβλωση της πραγματικότητας από Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα» και «τουρκικά Γυμνάσια» - Ολοκληρώθηκε η ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή - Αναχώρησε για την Αθήνα -  Αύριο στις 11 η συνάντηση με Δένδια - Στις 13:15 οι δηλώσεις στον Τύπο

cavusoglounewmain
Σε ένα πλαίσιο προκλήσεων και επιμονής στα περί «τουρκικής μειονότητας», ολοκληρώθηκε η ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα, όπου αύριο, Δευτέρα, θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Ο κ. Τσαβούσογλου, στη διάρκεια της τετράωρης παραμονής του στην Κομοτηνή, επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ», γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τσαβούσογλου θα συνάντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, αύριο στις 11.00. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13.15.

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για «τουρκικά μειονοτικά Γυμνάσια», το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να θέσει επί τάπητος τους όρους καλής γειτονίας και να απαντήσει ότι η Ελλάδα είναι «κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε και όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ κατέστησε απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του κράτους δικαίους για την ομαλότητα στις διμερείς σχέσεις: «Η ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Οι πρώτες επαφές Τσαβούσογλου και οι προκλήσεις με το «καλημέρα» της επίσκεψης

Μετά τις επαφές του στο τουρκικό προξενείο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρέθηκε στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Κομοτηνής, όπου συνομίλησε με προσωπικό και μαθητές, θέτοντας θέμα αμοιβαίας παρουσίας Τούρκων καθηγητών στην Ελλάδα και Ελλήνων στην Τουρκία.

«Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους» έγραψε στο πρσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Κλείσιμο

Κατά την αναχώρηση του από το μειονοτικό σχολικό συγκρότημα, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με μουσουλμάνους περίοικους. Ένας από αυτούς μάλιστα, ευχήθηκε μακροημέρευση της κυβέρνησης Ερντογάν.
tsavousoglou-6454
Με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε λόγο για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.



Ο Τσαβούσογλου προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη λίγο μετά τις 10:00 για να μεταβεί στην συνέχεια στην Κομοτηνή. Ωστόσο αμέσως με το που βρέθηκε σε ελληνικό έδαφος έκανε μία προκλητική αναφορά μέσω Twitter σε «τουρκική μειονότητα».



Μετά την Αλεξανδρούπολη, η πολυπληθής ακολουθία του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, κατευθύνθηκε προς την Κομοτηνή και το τουρκικό προξενείο της πόλης, όπου ο Τσαβούσογλου είχε επαφές με τον πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου και με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ. Οι ψευτομουφτήδες αποτελούν την προμετωπίδα των τουρκικών επιδιώξεων και σχεδιασμών στη Θράκη και οι κύριοι εκφραστές της πολιτικής της Άγκυρας μαζί με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.
tsavousoglou-gevma-6584

Στα θέματα που έθεσαν οι ψευτομουφτήδες ήταν και αυτό της καθυστέρησης πληρωμών όσων βιοπορίζονται από μυστικά κονδύλια του τουρκικού υπ. Εξωτερικών, για να δηλώνουν δηλαδή «καταπιεσμένοι» από τις ελληνικές Αρχές.

«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της τουρκικής μειονότητας» σχολίασε στο Τwitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που φωτογραφήθηκε μαζί με Σερήφ και Μετέ.

meh1
meh2


Ειδήσεις σήμερα

Ο Τσαβούσογλου στη Θράκη: Μετά την «τουρκική μειονότητα» είδε και «τουρκικά Γυμνάσια»

Πυροβολισμοί έξω από κλαμπ στη Φλόριντα - Δυο νεκροί

Καιρός - Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Βροχές, καταιγίδες, μέχρι και χαλάζι την Δευτέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης