Κίνημα Αλλαγής: Προτάσεις για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας 

Κίνημα Αλλαγής: Προτάσεις για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας 

Ο Γιώργος Καμίνης άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

kinal_2
Ύστερα από τα απανωτά γεγονότα με εγκλήματα που σοκάρουν την κοινωνία όπως η δολοφονία της 20χρονης μητέρας στα Γλυκά Νερά, το Κίνημα Αλλαγής παραχώρησε τη Τετάρτη Συνέντευξη Τύπου υπό τον βουλευτή Γιώργο Καμίνη, τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη και τον γραμματέα του τομέα Προστασίας του Πολίτη Μαρίνου Σκανδάμη, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας.

Στην συζήτηση παρουσιάστηκαν οι αδυναμίες, όπως υποστηρίζουν, της κυβέρνησης αλλά και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καμίνης, άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Χαρακτήρισε μονοσήμαντη την σκέψη της κυβέρνησης για αύξηση των ποινών. Όπως είπε, ένα τέτοιο ενδεχομένο ίσως να έχει και τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Η αύξηση των ποινών δεν είναι πανάκεια, παράγει αντίθετα αποτελέσματα», δίνοντας χαρακτηριστικό παράδειγμα την συμφόρηση των φυλακών. Μιλώντας για την αστυνομία, τόνισε πως η ίδια διαρρέει σε μόνιμη βάση το δόγμα «εμείς τους πιάνουμε και εσείς τους αφήνετε», το οποίο στρέφεται ανεπίτρεπτα συλλήβδην κατά της δικαστικής εξουσίας υπονομεύοντας τον ρόλο της και αναπαράγοντας στερεότυπα με ολοκληρωτικό πυρήνα. Έκανε λόγο για εμμονική επιλογή του κατακερματισμού του έργου των αστυνομικών δυνάμεων, που δεν μπορεί να υπαχθεί λόγω της πολυδιάσπασής του σε συνολικό εποπτικό έλεγχο και καθετοποιημένη επιχειρησιακή λειτουργία κεντρικά ή ανά περιοχή αστυνόμευσης. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δημιουργεί διαρκώς νέες «ομάδες αντιμετώπισης» που προστίθενται στις παλαιότερες. Στη θητεία του είδαμε την δημιουργία της Ο.Δ.Ο.Σ. για τον έλεγχο των διαδηλώσεων, της λεγόμενης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας για τα εγκλήματα εντός των ΑΕΙ, ενώ ανακοινώθηκε πως εξετάζεται και η Αστυνομία των Μεταφορών για τον έλεγχο της εγκληματικότητας κυρίως στο ΜΕΤΡΟ.

Αναφερόμενος και στην υπόθεση Φουρθιώτη, ο κ. Καμίνης τόνισε πως είναι τραγική η υπολειτουργία και αποδυνάμωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας της χώρας που αφενός αποψιλώνονται από προσωπικό που αποσπάται στη φύλαξη προσώπων ή αλλού, αφετέρου απασχολούνται σε σειρά δευτερευόντων καθηκόντων (επίδοση κλήσεων, γνήσια υπογραφών, έλεγχος αντικαπνιστικής νομοθεσίας και τώρα μέτρων προστασίας από την πανδημία κ.λπ.). Για περιοχές ολόκληρες που ανήκαν σε 2,3 ή και 4 πρώην καποδιστριακούς δήμους υπάρχει ένα περιπολικό το βράδυ, που αν εμπλακεί σε περιστατικό, δεν υπάρχει άλλη δύναμη αστυνομικής παρέμβασης και τα θύματα εγκαταλείπονται στο έλεος των δραστών.

Στο Λεκανοπέδιο που υπηρετεί περίπου το 45% των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας είναι ζήτημα αν στο δρόμο βρίσκεται το 1/3 των αστυνομικών την ημέρα και πρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει με σαφή στοιχεία πόσοι είναι οι αστυνομικοί που βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο στην δίωξη του εγκλήματος, ανά διεύθυνση και τμήμα και αντιστοίχως επί ποιου ακριβώς συνόλου αστυνομικών.

Το Κίνημα Αλλαγής λοιπόν προτείνει τον αναπροσδιορισμό και την ενίσχυση του ρόλου των αστυνομικών τμημάτων ως βασικού πόλου αστυνόμευσης. Έναν ικανό αριθμό πρόσληψης αστυνομικών από πανελλήνιες εξετάσεις και αποκλειστική διάθεση στα Αστυνομικά τμήματα. Την αποδέσμευση περιπολικών και ομάδας Ζ και ομάδων ΟΠΚΕ από τη φύλαξη σταθερών σημείων.

Επιπλέον, την επέκταση μεγαλύτερων δυνάμεων περιπολιών κατά τις νυχτερινές ώρες.

Έναν νέο και ευέλικτο σχεδιασμό αστυνόμευσης σε περιοχές που εμπλέκεται αστικός και μη αστικός οικισμός. Αποδέσμευση δυνάμεων από υδροκέφαλες κεντρικές υπηρεσίες προς όφελος της αστυνόμευσης. Στοχευμένες δράσεις αστυνόμευσης. Ενίσχυση περιπολιών υπηρεσιών ασφαλείας. Αποδέσμευση αστυνομικών από πάρεργα (επιδόσεις, αντικαπνιστική νομοθεσία, επικύρωση γνησίων υπογραφών κ.λπ.). Αναβάθμιση της εκπαίδευσης των εξωτερικών φρουρών.

Παράλληλα, η κεντροαριστερή παράταξη παρουσίασε περιοχές στις οποίες παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές αλλά και εγκλήματα. Για παράδειγμα στο κέντρο της Αθήνας, καταγράφονται διακίνηση ναρκωτικών, διαρρήξεις, ληστείες, συγκρούσεις ομάδων. Στα Νότια Προάστια, δολοφονίες οργανωμένου εγκλήματος, εκβιασμοί, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών.

Κλείσιμο
Τέλος, ειδικό θέμα υψηλού ενδιαφέροντος για το Κίνημα Αλλαγής αποτελούν οι εξαφανίσεις – φυγές ανηλίκων. Σημείωσαν, μάλιστα τις τελευταίες ημέρες τις εξαφανίσεις τριών ανηλίκων κοριτσιών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συχνές δημόσιες ανακοινώσεις γι’ αυτό, εν τούτοις δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα ο συνολικός αριθμός εξαφανίσεων – φυγών και ευρέσεων των ανηλίκων ανά έτος και δεν απαντάται ξεκάθαρα αν τυχόν υπάρχουν περιπτώσεις -πίσω από αυτό- δράσης εγκληματικών οργανώσεων trafficking κ.λπ. Ζητούν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει τα σχετικά στοιχεία στην δημοσιότητα και σε βάθος πενταετίας.


Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου του Κινήματος Αλλαγής:

Συνέντευξη Τύπου - «Εγκληματικότητα: στοιχεία και προτάσεις»

Posted by Κίνημα Αλλαγής on Wednesday, May 19, 2021


Ειδήσεις σήμερα:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Περάσαμε τους 200 εκατ. εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ξεκίνησαν να χορηγούν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις Βρυξέλλες

Πώς η Μαδρίτη έφτασε να απελάσει 4.000 μετανάστες μέσα σε λίγες μέρες - Όλο το παρασκήνιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης