Πατέλης: Ζητώ συγγνώμη - «Ατυχής και λάθος η δήλωσή μου» για τους κατόχους διδακτορικού

Πατέλης: Ζητώ συγγνώμη - «Ατυχής και λάθος η δήλωσή μου» για τους κατόχους διδακτορικού

Συγγνώμη ζήτησε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού για τις αρνητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε για τους κατόχους διδακτορικού - «Οι άριστοι της ΝΔ προσβάλουν και απειλούν τους νέους επιστήμονες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

patelis
Συγγνώμη ζήτησε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης για τις αρνητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε για τους κατόχους διδακτορικού.

 «Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωση μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός», αναφέρει μεταξύ άλλων με ανάρτησή του στα social media ο σύμβουλος του πρωθυπουργού. Σημειώνεται πως οι αρχικές του δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν.Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός. Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του.

Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση. Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν. Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα».

Προσχηματική η καθυστερημένη συγγνώμη Πατέλη

Κλείσιμο
Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του τόνισε ότι «η καθυστερημένη συγγνώμη του κ. Πατέλη, που θεωρεί ότι όσοι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με την επιστήμη τους είναι τεμπέληδες, είναι παντελώς προσχηματική. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει εδώ και δύο χρόνια με τα πεπραγμένα της την αντίληψη που έχει για τους νέους και τους επιστήμονες της χώρας».

«Πρώτα υποτίμησαν τα πιο μορφωμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με το φιάσκο του σκοιλ-ελικικού. Στη συνέχεια για μήνες συκοφάντησαν τη νεολαία που εργάζεται και σπουδάζει κάνοντας λόγο για "ανεύθυνους που διασπείρουν τον κορωνοϊό". Μετά αποφάσισαν εν μέσω πανδημίας να πετάξουν 25.000 δεκαοχτάχρονους εκτός πανεπιστημίων για να έχουν πελατεία τα κολέγια», συμπληρώνει η Κουμουνδούρου.

«Και τώρα προωθούν ένα νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο και τους καταδικάζει να δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, χωρίς κανέναν έλεγχο της αυθαιρεσίας. Δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση που να μισεί και να φοβάται τόσο πολύ τις νέες και τους νέους της χώρας της», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πατέλης είπε ότι «για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς κατηγόρησε  τον κ. Πατέλη ότι «αποκαλύπτει το "όραμα" των δήθεν άριστων της Ν.Δ. για τους νέους και τις νέες της χώρας. Φθηνά εργατικά χέρια χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση».

Παράλληλα η Κουμουνδούρου συμπλήρωσε ότι «σε δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Πατέλης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το διδακτορικό ως κάτι αρνητικό, να προσβάλει τους νέους επιστήμονες που συνέχισαν τις σπουδές τους ως τεμπέληδες και να τους απειλήσει ότι το μόνο που τους περιμένει είναι η ανεργία. "Δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά" , τόνισε και έδειξε την έξοδο από τη χώρα στους νέους με υψηλού επιπέδου προσόντα. Μάλιστα κ. Πατέλης με αλαζονικό τρόπο διατηρεί το δικαίωμα για τον εαυτό του, αλλά δεν το αναγνωρίζει στους νέους επιστήμονες της χώρας». Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι «οι αντιλήψεις και οι πολιτικές της δεξιάς είναι αυτές που θέριεψαν στο παρελθόν το brain drain και αναβιώνουν τώρα με τον πιο επίσημο τρόπο από τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση των δήθεν άριστων».



Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 1.428 τα νέα κρούσματα - 51 θάνατοι - 728 διασωληνωμένοι 

Νέα Σμύρνη: Δικάζεται τη Δευτέρα ο 22χρονος σάτυρος - Καταγγελία και για απόπειρα βιασμού 

Lockdown: Νύχτες καλοκαιριού προ Covid - Κορωνοπάρτι μέχρι το πρωί σε πολλές πόλεις 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης