Στον Τζον Κέρι το βραβείο «Lord Byron» – Μητσοτάκης: Τιμούμε την προσήλωση των ΗΠΑ στην Ελευθερία

«Στο πρόσωπό του τιμούμε όλους όσοι συνέβαλαν στη γέννηση της ελεύθερης Ελλάδος» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή απονομής στην Ακαδημία Αθηνών- Τι είπε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε διαδικτυακή παρέμβασή του

«Η Ελλάδα τιμά στο πρόσωπο του πρώην γερουσιαστή, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και πλέον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζήτήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, τον πρόγονο και τον προκάτοχο του, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη γέννηση της ελεύθερης Ελλάδος» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή απονομής στον Τζον Κέρι του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού «Lord Byron» για το έτος 2021, που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα μας τιμά την διαρκή προσήλωση των ΗΠΑ στην ιδέα της Ελευθερίας, που αποτυπώθηκε στον αγώνα τους κατά του φασισμού και του Ναζισμού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 1939- 1945.

Ειδικότερα για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών επί προεδρίας Μπαρακ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας στις ΗΠΑ υπηρέτησε τις ιδέες της ενότητας και της μετριοπάθειας, ενώ ως ο 68ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εργάστηκε αδιάκοπα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή συναντίληψη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο κ. Κέρι συστηματικά προωθούσε τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. «Και υπό το νέο του ρόλο στο θέμα του κλίματος, είμαι σίγουρος πως ο κ. Κέρι θα φέρει ενέργεια, αποφασιστικότητα και εν τέλει επιτυχία στη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη πρόκληση της εποχής μας, ήτοι της υπερθέρμανσης του πλανήτη» σημείωσε ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται μαζί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. «Είμαστε περήφανοι, που τιμούμε σήμερα εδώ τον Τζον Κέρι» κατέληξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Στις 19 Δεκεμβρίου 1823, δύο δυναμικοί πολιτικοί ρήτορες –ο ένας Πρόεδρος και ο άλλος Γραμματέας του Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης– ξεσήκωσαν τους συμπολίτες τους υπέρ του αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία με τα εξής λόγια:

«Ας μην αγνοήσουμε τις φωνές αυτών που δίνουν σήμερα μάχη με στόχο να αποτινάξουν ένα πολύ βαρύτερο ζυγό από αυτόν που οι ίδιοι οι πατέρες μας έκριναν αδύνατο να υπομείνουν».

«Όλα τα άλλα πολιτισμένα έθνη μας έδωσαν το παράδειγμα. Ας μην αφήσουμε το πλέον ελεύθερο κράτος στον κόσμο να είναι το μόνο που δεν θα βοηθήσει αυτόν τον γενναίο λαό που μάχεται για την ελευθερία του».

Οι δύο άντρες ήταν ο Thomas Winthrop και ο Edward Everett. Το αξιοσημείωτο είναι πως πρόκειται για έναν πρόγονο και έναν προκάτοχο, αντίστοιχα, του ανθρώπου που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε. Ο Winthrop -αντικυβερνήτης της Μασαχουσέτης- ήταν ο προ-προ-προπάππους του τιμώμενου προσώπου αυτής της εκδήλωσης.

Ο Everett θα εκπροσωπούσε τη Μασαχουσέτη στο Κογκρέσο ως Γερουσιαστής, όπως έκανε και το τιμώμενο μας πρόσωπο επί σχεδόν 28 χρόνια. Προτού οριστεί Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θέση που και το τιμώμενο πρόσωπο της σημερινής εκδήλωσής έχει αναλάβει. Το πρόσωπο αυτό είναι ο John Forbes Kerry.

Ακριβώς τέσσερις μήνες μετά το κάλεσμα των Winthrop και Everett για ενότητα μεταξύ των φιλελλήνων, ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε στο Μεσολόγγι. Ο Βύρων είχε διαθέσει σημαντικό μέρος της περιουσίας του για τη συντήρηση του ελληνικού στόλου και τη συγκρότηση ένοπλης δύναμης με «αιχμή του δόρατος» τους Σουλιώτες, μια ατρόμητη κοινότητα από το Σούλι, κοντά στην Ήπειρο, ξακουστή για τις στρατιωτικές της ικανότητες.

Ο Βύρων πέθανε έχοντας εργαστεί ακούραστα για να εξασφαλίσει τη διπλωματική στήριξη της Βρετανικής Κυβέρνησης στον αγώνα της Ελλάδας. Ταυτόχρονα ήταν ενεργός στους κόλπους της Φιλελληνικής Επιτροπής του Λονδίνου, για την διασφάλιση του πρώτου δανείου που δόθηκε στην επαναστατημένη Ελλάδα -το οποίο ουσιαστικά αποτέλεσε την πρώτη έμμεση διεθνή αναγνώριση της αξίωσης της Ελλάδος για ανεξαρτησία.

Ο θάνατος του Βύρωνα προκάλεσε συναισθήματα θλίψης παγκοσμίως. Και ταυτόχρονα πυροδότησε αμερικανικό ενδιαφέρον και στήριξη για τον ελληνικό αγώνα. Η Φιλελληνική Επιτροπή της Βοστώνης, των Winthrop και Everett, ενέτεινε τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση πόρων.
 
Αυτή η στήριξη περιλάμβανε και τη βοήθεια προς δύο Αμερικανούς που ήδη συνεργάζονταν στενά με Έλληνες. Τον Συνταγματάρχη Jonathan Peckham Miller, ο οποίος επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα ορφανό Ελληνόπουλο που είχε υιοθετήσει. Και τον Δρ. Samuel Gridley Howe, ο οποίος προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες ως γιατρός στα πεδία της μάχης. Οι Miller και Howe αργότερα συνέβαλαν στον αδιάκοπο αγώνα ενάντια στη δουλεία στις ΗΠΑ.

Σήμερα η Ελλάδα θυμάται και τιμά τον πρόγονο και τον προκάτοχο του John Kerry και τους συμπολίτες τους Αμερικάνους, που συνεισέφεραν σε τόσο μεγάλο βαθμό στη γέννηση μιας ελεύθερης Ελλάδας. Από κοινού με την Εταιρία Ελληνισμού και Φιλελληνισμού, η Ελλάδα επίσης αναγνωρίζει τη διαχρονική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ιδεώδες της ελευθερίας.

Η πίστη της Αμερικής στην ελευθερία και η προθυμία της να παλέψει για την ελευθερία κράτησε όρθιους εμάς τους Ευρωπαίους σε κάποιες από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας. Και βέβαια το αποκορύφωμα ήταν η στήριξη των ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στην τυραννία του φασισμού και του ναζισμού μεταξύ 1939 και 1945.

Το διεθνές βραβείο «Lord Byron» της Εταιρίας Ελληνισμού και Φιλελληνισμού απονέμεται σήμερα στον John Kerry. Ως νέος ο John Kerry πολέμησε στο Βιετνάμ για την πατρίδα του, αλλά επίσης εντάχθηκε στο αντιπολεμικό κίνημα όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Ως δικηγόρος και αργότερα ως διακεκριμένος Γερουσιαστής, αναδείχθηκε σε μια ηγετική προσωπικότητα του κόμματός του, αλλά και σε μια επιβλητική πολιτική προσωπικότητα που προάσπισε την ενότητα και τη μετριοπάθεια για ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Και, όταν το 2013 έγινε ο 68ος Υπουργός Εξωτερικών επί της προεδρίας του Barack Obama, ο John Kerry εργάστηκε άοκνα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο, εκπροσώπησε τις αξίες των προγόνων του: τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως στον νέο ρόλο του ως Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Biden για το Κλίμα, θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από την ίδια ενέργεια, αποφασιστικότητα και επιτυχία στην πιο σημαντική μακροπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως πλανήτης: την υπερθέρμανσή του.

Όπως Αμερική και Ελλάδα συμπορεύτηκαν στον αγώνα για την ελευθερία, θα συμπορευτούμε και στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Λίγο μετά την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, το 1811, ο Λόρδος Βύρων έγραψε σε ποίημά του «Το προσκύνημα του Childe Harold», «Η Τέχνη, η Ελευθερία, η Δόξα σβήσανε μα η φύση είναι πάντα ωραία». Ξέρω πως ο John Kerry ενσαρκώνει αυτή την πεποίθηση. Είμαστε περήφανοι που τον τιμούμε σήμερα εδώ».

Η  παρέμβαση του Τζον Κέρι: Καθοριστική για εμάς η ηγετική θέση της  Ελλάδας

«Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών έφερα μαζί μου με τρόπο αυθεντικό, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, τα διδάγματα που αντλεί κανείς από την Ελληνική Επανάσταση», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τζο Μπάϊντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, Τζόν Κέρι, συμμετέχοντας διαδικτυακά από την Ουάσιγκτον στην τελετή απονομής του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού «Lord Byron» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την απονομή του βραβείου στον Τζον Κέρι προλόγισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαίροντας την προσωπικότητα του.

Μιλώντας για το σήμερα, ο Τζον Κέρι έκανε ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο του πρωθυπουργού στην ΕΕ για την καθαρή ενέργεια και για το κλίμα. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο για το κλίμα στην ΕΕ», τόνισε ο κ.Κέρι. «Η ηγετική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστική για εμάς», προσέθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τζο Μπάϊντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στάθηκε «στον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», προσθέτοντας ότι «είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπει κανείς την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης και να βλέπουμε την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της ελληνικής ενέργειας ταχύτερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».

Το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης, παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο

«Χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης. Σας συγχαίρω για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει και η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2025, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο»,
προσέθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης και πολιτικός.

Σημειώνεται ότι το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του Τζον Κέρι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Με κωδικό «6» για φαγητό και καφέ από Δευτέρα


Στα 2.781 τα νέα κρούσματα - 805 οι διασωληνωμένοι, 63 θάνατοι



Βρετανία: Δύο αστυνομικοί τράβηξαν selfie στη σκηνή διπλής δολοφονίας – Έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr