Μπακογιάννη (ΘΕΜΑ 104,6): Η εξωτερική μας πολιτική έχει στοιχεία και από Καραμανλή και από Σημίτη

Μπακογιάννη (ΘΕΜΑ 104,6): Η εξωτερική μας πολιτική έχει στοιχεία και από Καραμανλή και από Σημίτη

Πώς σχολίασε την αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου - «Η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διαχείριση στον Έβρο, την αύξηση της θωράκισης της χώρας αλλά και το ξεκαθάρισμα των θέσεων με την Άγκυρα»

mpakogianni-54
«Η τοποθέτηση Δένδια βοήθησε πολύ να ξεκαθαρίσει η ουσία του προβλήματος προς τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται στο θέμα της σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Μεσόγειο», δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως εξήγησε, «οι Τούρκοι ή θα παίξουν με τους κανόνες του παιχνιδιού δηλαδή, σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου ή θα θεωρήσουν ότι μπορούν μόνοι τους να ακολουθούν πολιτική την οποία δεν μπορεί να υποστηρίξει καμία άλλη χώρα στον κόσμο».

Η κυρία Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί με τη Τουρκία και θα έχει αποτέλεσμα αν η γειτονική χώρα δεχθεί τους κανόνες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί ότι το επεισόδιο Δένδια-Τσαβούσογλου υποβάθμισε την προοπτική αυτή.

Μιλώντας για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή, η κυρία Μπακογιάννη κράτησε αποστάσεις λέγοντας ότι είναι μια συζήτηση που θα απασχολήσει τον ιστορικό του μέλλοντος.

Κλείσιμο
Ωστόσο, όπως είπε, «η πολιτική που ασκείται σήμερα έχει στοιχεία και από τους δύο, είναι ο δρόμος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ΥΠΕΞ τον Νίκο Δένδια» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διαχείριση στον Έβρο, την αύξηση της θωράκισης της χώρας αλλά και το ξεκαθάρισμα των θέσεων με την Άγκυρα». Επιπλέον είπε ότι «είναι πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι επιθυμούμε μια Ευρωπαϊκή Τουρκία στα σύνορα μας».

Η πρώην υπουργός σημείωσε ότι παραμένει η κυβέρνηση στην γραμμή της Χάγης, με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή έχει πλήρως ξεκαθαρίσει τους στόχους. Είναι να επιλυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας, αλλά δεν το επιλύουμε μόνοι μας, το ταγκό θέλει δύο» σημείωσε.

Μιλώντας για θέματα της πανδημίας και της οικονομίας, η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε ότι μετά το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα μπούμε σε κανονικούς ρυθμούς. Εκτίμησε, ότι η κοινωνία έχει πιεστεί αρκετά και η ψυχολογία της «είναι τελείως σπασμένη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τα υπαίθρια πάρτι, η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα πίσω από τις πλατείες που συγκεντρώνουν νέους.

Εκτίμησε ότι θα ανοίξει ο τουρισμός και η εστίαση ώστε να κινηθεί και η οικονομία και επισήμανε ότι φέτος θα παρατηρηθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Εξήγησε, ότι πρέπει να καλυφθεί η χασούρα των επιχειρήσεων και να παραμείνουν ζωντανές. Στόχος όπως είπε, είναι να μην εκτιναχθεί ο αριθμός των ανέργων, όπως παρατηρείται σε άλλες χώρες. «Όσο πιο ομαλά πάει η κατάσταση, τόσο η προσαρμογή θα είναι καλύτερο» πρόσθεσε.

Με αφορμή την 21η Απριλίου, η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στις δικές της παιδικές μνήμες από εκείνη την ημέρα και περιέγραψε το πώς 30 λοκατζήδες πυροβόλησαν την πόρτα του σπιτιού της, μέσα στο οποίο ήταν η οικογένειά της και συνέλαβαν τον πατέρα της, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. «Δε θα ξεχάσω ποτέ το συναίσθημα της απόλυτης ανασφάλειας, ήταν η μέρα που τελείωσε η παιδική μου ηλικία. Την ώρα που είδα τανκς στο Παναθηναϊκό στάδιο και 2 αύρες μπροστά από την πόρτα μας. Εκεί καταλαβαίνει κανείς τη μεγάλη σημασία της Δημοκρατίας, για εμάς που ζήσαμε φυλακές και ανακρίσεις. Η δημοκρατία είναι ένα λουλούδι που θέλει κάθε μέρα πότισμα. Αν πιστεύει κανείς ότι το λουλούδι αυτό με αμέλεια μπορεί να μεγαλώσει, είναι βαθιά νυχτωμένος».

Ειδήσεις σήμερα:

Έρρικα Πρεζεράκου: Κάνουμε ομαδική προσευχή για την Αναστασία - Δύο φορές βγήκε από την εντατική

Γερμανία: «Πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο για την επικύρωση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης

Διάγγελμα Μπάιντεν για την ετυμηγορία για τον φόνο του Φλόιντ: «Ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης