Δένδιας: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με Ερντογάν

Ακολουθεί  τετ-α-τετ Δένδια-Τσαβούσογλου, συνομιλίες υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών και δείπνο «ιφτάρ» από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

dendias-recip-arthro
Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.



Στη συνέχεια,  είναι προγραμματισμένη η κατ' ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ μετά θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Σημειώνεται πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κτιριακό συγκρότημα του Προεδρικού Μεγάρου.


Η πρωτοβουλία του απρόβλεπτου προέδρου της Τουρκίας να συνομιλήσει με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, θεωρείται κίνηση υψηλού συμβολισμού,  με δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν συνηθίζει να δέχεται πολιτικά πρόσωπα που δεν βρίσκονται στο επίπεδο του αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης. Εκ των πραγμάτων, η πρόσκληση της τουρκικής προεδρίας στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αναβαθμίζει την βαρύνουσας σημασίας επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου

kanapes
Κλείσιμο


Η συνάντηση Έρντογάν-Δένδια ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά. Το αίτημα έγινε μέσω της διπλωματικής οδού, από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν, το μεσημέρι της Τετάρτης. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν, αφού προηγουμένως ο Νίκος Δένδιας συζήτησε σχετικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ας ελπίσουμε να θέλει να κάνει ένα άνοιγμα» σχολίασε διπλωματικός παράγοντας με τον οποίο συνομίλησε το protothema.gr για τις προθέσεις του προέδρου της Τουρκίας που ζήτησε να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια. 

«Είμαστε έτοιμοι για τα καλύτερα και τα χειρότερα»

Διπλωματική πηγή στην Αθήνα αναγνώρισε την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν στον Νίκο Δένδια σαν μια συμβολική κίνηση, με την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να δείξει διεθνώς την σημασία που αποδίδει στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Προφανώς όμως η «χειρονομία» του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πρέπει να εκληφθεί σαν αλλαγή στρατηγικής της Άγκυρας. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο Ερντογάν επανέλαβε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξεκινήσει έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης που περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο όπου η Ελλάδα έχει σαφή και απαράγραπτα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και την προειδοποίησή του ότι θα στείλει πλοία στην Κύπρο αν θεωρήσει ότι η Τουρκία... αδικείται. 

Τσαβούσογλου: Όλες οι διαφορές στο τραπέζι

Στις επικείμενες συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Ο διάλογος με την Ελλάδα και υψηλού επιπέδου επισκέψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ικανοποιητικά», είπε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Χαιρόμαστε που θα υποδεχθούμε τον κ. Δένδια στην Αγκυρα. θα συζητήσουμε για Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο σε ειλικρινή ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο σαν δύο γείτονες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που δεν μπορούμε να λύσουμε σε Αιγαίο και Ανατολική μεσόγειο μέσω διαλόγου».

Μετά τη συνάντηση Δένδια-Ερντογάν, στην οποία θα παρίσταται και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ακολουθήσουν συνομιλίες σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Στις 17:00 ώρα Ελλάδος προβλέπεται να ξεκινήσει η κατ΄ιδίαν συνάντηση Τσαβούσογλου-Δένδια και θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας. Από ελληνικής πλευράς, τον Νίκο Δένδια θα συνοδεύουν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννης Τσαούσης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Τα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών

Μέσα στα πολιτικά θέματα, στον πολιτικό διάλογο του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Από τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, τον τρόπο ανάδειξης των μουφτήδων, τα μουσουλμανικά τεμένη στην Ελλάδα, μέχρι το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν μετά το πραξικόπημα του 2016, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν, πέντε χρόνια μετά, δεν φαίνεται να έχει πειστεί ότι η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην εκδοθούν οι οκτώ φυγάδες Τούρκοι στρατιωτικοί είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Η ελληνική πλευρά θα ήθελε εγγυήσεις των Τούρκων ότι δεν θα συνεχιστούν ερευνητικές δραστηριότητες από τουρκικά πλοία σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας -ή σε θαλάσσιες ζώνες αδιευκρίνιστης κυριαρχίας, όπως είναι η στερεότυπη διατύπωση Αμερικανών διπλωματών- και στο πλαίσιο αυτό αναμενεται να εξηγηθεί στους Τούρκους ότι πιθανές εργασίες από το Oruc Reis ή άλλα τουρκικά ερευνητικά πλοία τορπιλίζουν τις πιθανότητες συνέχισης της πορείας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων. Βεβαίως πριν από λίγες μόλις ωρες ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Άγκυρα έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο παράνομο τουρκολιβυκο μνημόνιο. «Η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς» ισχυρίστηκε ο προεδρος της Τουρκίας.

«Αναμφίβολα, η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία θα είναι μια πολύ δύσκολη επίσκεψη. Ακόμη όμως οι Τούρκοι έχουν ανάγκη να δείχνουν καλό πρόσωπο, όσο τους παίρνει. Για μας θα είναι μια ευκαιρία να βάλουμε τα θέματα δικού μας ενδιαφέροντος» τονίζει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Financial Times: Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα από τα καλύτερα στην ΕΕ

Ξεκίνησε ο οριζόντιος εμβολιασμός στα νησιά με έως 10.000 κατοίκους

Πέθανε ο αρχιτέκτονας και ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης