Κορωνοϊός: Ξεκίνησε ο οριζόντιος εμβολιασμός στα νησιά με έως 10.000 κατοίκους

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε ο οριζόντιος εμβολιασμός στα νησιά με έως 10.000 κατοίκους

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης - Αφορά σε συνολικά 85 νησιά

POROS_COVID_2_2
Στα νησιά με έως 10.000 κατοίκους προχωρά πλέον ο οριζόντιος εμβολιασμός, ώστε να γίνουν covid-free προορισμοί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξεκινούν οριζόντιοι εμβολιασμοί στα νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, μια κίνηση που αφενός θα επιταχύνει την εμβολιαστική διαδικασία και θα φέρει πιο κοντά το στοίχημα της ανοσίας, αφετέρου θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα ενόψει της φετινής τουριστικής σεζόν, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού ξεκινά επισήμως στις 14 Μαΐου.

Κατά την εκκίνηση της εμβολιαστικής διαδικασίας στην χώρα μας, ο κυβερνητικός προγραμματισμός περιελάμβανε τον εμβολιασμό 69 νησιών μέχρι τέλος Απριλίου με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους. Πλέον η συγκεκριμένη δράση επεκτείνεται και στα νησιά έως 10.000 κατοίκους τα οποία είναι συνολικά 85.

Στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα συμβάλλει σημαντικά και ο μεγάλος αριθμός δόσεων εμβολίων, που θα λάβει η χώρα μας  τον Mάιο και τον Ιούνιο, από την Johnson & Johnson και την Pfizer. Από την Phizer οι επιπλέον δόσεις προσδιορίζονται στις 1.500.000.  

Υπενθυμίζεται πως 18 νησιά έγιναν Covid-free προορισμοί ήδη από τον Μάρτιο, καθώς οι κάτοικοί τους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Νησιά στα οποία έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός και για την 2η δόση:

  • Καστελλόριζο
  • Μεγανήσι
  • Οινούσσες
  • Φούρνοι
  • Κάλαμος
  • Ψαρά
  • Θύμαινα
  • Καστός

Νησιά στα οποία έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός για την 1η δόση:

Κλείσιμο
  • Χάλκη
  • Λειψοί
  • Οθωνοί
  • Τήλος
  • Αρκοί
  • Μαθράκη
  • Γαύδος
  • Νίσυρος
  • Αγαθονήσι
  • Ερεικούσσα

Ο εμβολιασμός των κατοίκων στα νησιά χωρίς εξαιρέσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα Covid free νησιά - τουριστικούς προορισμούς και παράλληλα θεωρείται πως θα μειώσει τη διασπορά μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων.

Η «Daily Mail»... αποθεώνει τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι το εγκώμιο στην Ελλάδα για το πρόγραμμα εμβολιασμού που προωθεί στα απομακρυσμένα νησιά της εν όψει καλοκαιριού έπλεξε χθες η «Daily Mail». Η βρετανική εφημερίδα έκανε λόγο για μία εξαιρετική επιχείρηση των Ελλήνων να εμβολιάσουν κάθε ενήλικα σε 60 νησιά, ώστε να μπορούν να καλωσορίσουν τους Βρετανούς τουρίστες από τις 17 Μαΐου.

Η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την διανομή εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 σε μικρά, δύσκολα προσβάσιμα νησιά -ακόμη και σε εκείνα που δεν έχουν αεροδρόμια, μέχρι το τέλος του μήνα. Το πρώτο από τα νησιά που επωφελούνται του γενικού προγράματος εμβολιασμού είναι το Kαστελόριζο, έγραφε η «Daily Mail».

«Τα ελληνικά νησιά δεν ήταν ποτέ πιο δελεαστικά. Πάντα δημοφιλή στους Βρετανούς τουρίστες, που αναζητούν τo δικό τους μερίδιο από το Μamma Mia: ήλιο, θάλασσα και άνετη ατμόσφαιρα -η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στόχος της είναι να εμβολιάσει όλους τους ενήλικες σε περισσότερα από 60 νησιά της χώρας μέχρι τα τέλη του μήνα». Το πρόγραμμα εμβολιασμού, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ελευθερία», θα έχει στόχο να γίνουν εμβολιασμοί σε ακόμη περισσότερα νησιά μέχρι τα μέσα Μαΐου, με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, να δηλώνει ότι «η χώρα σχεδιάζει να υποδεχτεί τους Βρετανούς με ανοιχτές "αγκάλες και πόρτες"».

Στην Ελλάδα, μέχρι τώρα, το 13% των πολιτών έχουν κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ωστόσο, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης των Αθηνών είναι να διασφαλίσει την διανομή εμβολίων σε μικρά δυσπρόσιτα νησιά, αυξάνοντας τη δελεαστική προοπτική ενός ασφαλούς προορισμού για τους τουρίστες, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Είναι μία πολύπλοκη επιχείρηση, η απόκτηση εμβολίων σε απομακρυσμένα νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμια, αλλά γίνεται με τη βοήθεια ελικοπτέρων και στρατιωτικών πτήσεων»
εξηγεί από την πλευρά της η Έμυ Αναγνωστοπούλου, διευθύντρια του Ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.).

«Μέχρι τα τέλη Απριλίου, σε 69 ή 70 νησιά θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως οι κάτοικοι -πρόκειται για 61 μικρά και μεσαία νησιά με έως 3.500 κατοίκους, καθώς και ορισμένα μεγαλύτερα» προσθέτει.

Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων της τουριστικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των φέρι μποτ και των μπαρ, των οδηγών ταξί και των σερβιτόρων.
Εκτός από το Καστελόριζο, στο πρόγραμμα εμβολιασμού συμπεριλαμβάνται η Χάλκη, η Σύμη και η Τήλος. Επιπλέον, στους Λειψούς των Δωδεκανήσων έχει ήδη εμβολιαστεί σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού των 800 κατοίκων. Αλλά και στους Φούρνους στο ανατολικό Αιγαίο, όλοι οι κάτοικοι θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Η μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, η TUI, δήλωσε ότι την περασμένη εβδομάδα το 25% των κρατήσεων της ήταν για ελληνικά νησιά, κυρίως για τη Σκιάθο και τη Σάμο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Ειδήσεις σήμερα 

Λύκεια: Στις αίθουσες με το δεύτερο self-test μαθητές και εκπαιδευτικοί

Εργασιακά: Στο επίκεντρο η 4ημερη απασχόληση, ψηφιακή κάρτα και πλαφόν στις υπερωρίες

«Ισορροπία τρόμου» με μείωση κρουσμάτων αλλά αύξηση ασθενών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης