Το «πολιτικό μορατόριουμ» δεν κράτησε ούτε πέντε λεπτά: Σύγκρουση εφ' όλης της ύλης

Το «πολιτικό μορατόριουμ» δεν κράτησε ούτε πέντε λεπτά: Σύγκρουση εφ' όλης της ύλης

Επιμένει  σε μετωπική  αντιπολίτευση  ο Αλέξης Τσίπρας επενδύοντας στην αύξηση των κρουσμάτων και επιχειρώντας να πείσει ότι στα βαφτίσια κολλάει, αλλά όχι και στις διαδηλώσεις, την ημέρα που η Ευρώπη υιοθέτησε το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Η «κούφια» πρόταση για μορατόριουμ - Τι μας προτείνει; Να κατεβάσουμε τα μολύβια; ήταν η κυβερνητική απάντηση

mitsotakis-tsipras-main
Το μεσημέρι της Τετάρτης,την ώρα που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωνε την υιοθέτηση της πρότασης Μητσοτάκη για το «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», που εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει τις μετακινήσεις το καλοκαίρι, ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στη Βουλή για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι αντί να δουλεύει, «οργανώνει γλέντια και βαφτίσια, γράφοντας στα παλιά της παπούτσια τους νόμους και τον κόσμο που μένει κλεισμένος στα σπίτια του».

Η αναφορά στα «γλέντια» ήθελε να υπενθυμίσει το γνωστό γεύμα Μητσοτάκη στην Ικαρία και τα «βαφτίσια» - ήταν μία ευθεία επίθεση στον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος απάντησε σε έντονο ύφος εφ' όλης της ύλης, απόντος του Αλέξη Τσίπρα.

Σε μία στιγμή που η χώρα δείχνει να είναι λίγο πριν από την κορύφωση της πανδημίας - με τον αριθμό των διασωληνωμένων, όπως και των νεκρών, να αυξάνεται καθημερινά, αλλά και με την κόπωση των πολιτών να γίνεται - ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μπροστά του έναν μονόδρομο: «Η ανεπάρκειά σας θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών» , είπε - για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση «έχει παραλύσει».

Θα παραδεχθείτε ότι τα «έξυπνα μέτρα» σας ήταν βλακώδη;, αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας - για να καταφερθεί εναντίον της πολιτικής του «ακορντεόν». Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε να καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει «πολιτικό μορατόριουμ» για τον επόμενο μήνα, χωρίς να διευκρινίσει πως ακριβώς το εννοεί. Το μόνο που πρόσθεσε ήταν «να δούμε όλοι μαζί πως μπορούμε να σώσουμε ανθρώπους. Όχι όπως τα κάνατε εσείς ένα χρόνο τώρα»...

Κλείσιμο
«Την πιο δύσκολη ώρα, και ενώ από την αρχή της πανδημίας δεν έχει στηρίξει την κοινή προσπάθεια, το μόνο που βρίσκει τώρα να προτείνει είναι η κυβέρνηση να κατεβάσει τα μολύβια», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη

Τι είδους μορατόριουμ προτείνει ο κ. Τσίπρας; Ζητά να σταματήσει να νομοθετεί η Βουλή; Παραδείγματος χάριν, να μην κατατεθεί την Τρίτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνεται ρυθμιστικά η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού και ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση των μετοχών; Να σταματήσει η κυβέρνηση να κυβερνά, υπό την απειλή ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν σε πορείες και διαδηλώσεις αν δεν γίνουν δεκτά όσα λέει; Ας αφήσει τα συνθήματα κι ας απαντήσει καθαρά», καταλήγει η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμβαδίζει με τον αριθμό των κρουσμάτων - και έχει ως στόχο να καταδείξει αυτό που με επιμονή υποστηρίζει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας: ότι η κυβέρνηση εμφανίζει ραγδαία φθορά - ότι βρίσκεται μπροστά «στην αρχή του τέλους», όπως έχει πει στη Βουλή ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Η γραμμή αυτή είχε προκύψει από τα τέλη του 2020 ως απάντηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεχιζόμενη ηγεμονία Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις- αλλά καθώς η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να πιστεύουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς. Παράλληλα, επιχειρουν να χτυπήσουν σε προσωπικό επίπεδο την αξιοπιστία, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και όποιων υπουργών μπορούν να κατηγορηθούν, έστω και καθ' υπερβολήν, για παραβίαση των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού, προκειμένου να «ακουμπήσουν» στην κόπωση των πολιτών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, από την άλλη πλευρά, εκτιμούν ότι μπορεί να είμαστε στην χειρότερη στιγμή της πανδημίας, αλλά επενδύουν στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, από τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Βρετανία, όπου- λόγω Astra Zeneca - έχουν εμβολιαστεί πάνω από 24.000.000 πολίτες τουλάχιστον με την μία εμβολιαστική δόση - ο αριθμός των θανάτων λόγω covid έχει μειωθεί κατά 80% μέσα στον τελευταίο μήνα.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε σίγουρος για τις επιλογές του, στην συνέντευξη στο CNN: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Όλοι μας είμαστε κουρασμένοι από την πολύμηνη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα έχουμε περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα εδώ και 4 με 5 εβδομάδες εν αναμονή του τρίτου κύματος της πανδημίας, το οποίο πλέον είναι σε εξέλιξη. Εάν δεν είχαμε λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Ασφαλώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αναμένω ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα υπάρξει επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία «έξυπνη» στρατηγική, ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας, χωρίς να υπονομεύουμε τη στρατηγική αναχαίτισης του ιού. Αυτή είναι η ισορροπία, που πρέπει να επιτύχουμε, ήτοι πως αφήνουμε στους πολίτες κάποιο βαθμό ελευθερίας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική στρατηγική μας. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επομένων 48 ωρών. Έχουμε ενισχύσει σημαντικά το ΕΣΥ, έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ τον τελευταίο χρόνο».

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, διεκτραγώδησε την κατάσταση στα νοσοκομεία - επιχειρώντας να δώσει μία εικόνα απώλειας του ελέγχου: μίλησε για συγγενείς που προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή περιμένοντας να ανοίξει ένα κρεβάτι - και κατηγόρησε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση ότι δεν φρόντισε να ενισχύει το ΕΣΥ. Μάλιστα, επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες από την πλευρά της κυβέρνησης ότι το κόμμα του συμβάλλει στην διασπορά του ιού, συμμετέχοντας ή «υιοθετώντας» δεκάδες πορείες διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε lockdown: στην προσπάθειά του αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε και επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό , σχετικά με την συμβολή των διαδηλώσεων στην επέκταση της επιδημίας. Μάλιστα, υποστήριξε ότι τέτοια προβλήματα παρατηρήθηκαν στις διαδηλώσεις υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, όπου δεν τηρούνταν τα μέτρα προφύλαξης,σε αντίθεση με άλλες διαδηλώσεις,στις οποίες τηρούνταν. Αν και απέφυγε να πάρει θέση για το κατά πόσον τηρήθηκαν τέτοια μέτρα στην πρόσφατη - πολυπληθή - διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη - δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι διασπείρει fake news.

Τα βαφτίσια του Γεωργιάδη

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε απαντήσεις και για την ειδική άδεια που δόθηκε από την Πολιτική Προστασία στον Άδωνι Γεωργιάδη για να γίνει νονός ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει όλα τα στοιχεία για το εάν έχουν δοθεί και άλλες άδειες παρά τη σαφή απαγόρευση του νόμου. Παράλληλα επεσήμανε ότι εάν η άδεια είναι πλαστή ο Άδωνις Γεωργιάδης θα πρέπει να παραιτηθεί.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης από το βήμα της Βουλής:

«Δεν ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι οι διαδηλώσεις είναι παράγοντας διασποράς; Φυσικά και το ξέρει για αυτό και φώναζε όταν ανοίξαμε τα καταστήματα και υπήρχε κόσμος στην Ερμού».

«Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι με τις διαδηλώσεις υπάρχει διασπορά και ανέλαβε το ρίσκο. Με την πολιτική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ διαδόθηκε ο κορωνοϊος. Άλλαξε κάποια συμπεριφορά που να δικαιολογεί την αύξηση των κρουσμάτων; Ό,τι ίσχυε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ισχύει και τώρα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους. Και δεν είναι ότι κολλάνε στις διαδηλώσεις αλλά το χειρότερο είναι ότι το μεταφέρουν στα σπίτια τους και σε όλη την Αττική».

- «Τα Χριστούγεννα έβγαιναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μετρούσαν με το υποδεκάμετρο πόσοι πιστοί βρίσκονται έξω από τις εκκλησίες φωνάζοντας ότι στην εκκλησία κολλάει κορωνοϊός. Χθες η κα Σία Αναγνωστοπούλου μας έλεγε να μην κάνουμε παρελάσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Ε λοιπόν ας σας κρίνει ο κόσμος. Εσείς λέτε ότι κολλάει στις εκκλησίες και στις παρελάσεις και δεν κολλάει στις πορείες».

«Δεν θέλω να έχω καμία διακριτική μεταχείριση. Στην προκειμένη περίπτωση οι γονείς του παιδιού χωρίς δική μου εμπλοκή πήραν την άδεια επικαλούμενοι λόγους που δεν μπορώ να αναφέρω -αλλά έξυπνοι άνθρωποι είστε και μπορείτε να καταλάβετε. Δεν πρέπει να χάσουμε την ανθρωπιά μας και δεν θα γίνουμε γουρούνια επειδή θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυλιστούμε στην λάσπη. Επειδή λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι είχαν τους λόγους που επιβεβαιώνονται από συγκεκριμένα έγγραφα πήραν την ειδική άδεια. Είναι τεράστια υποκρισία την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε σε 31 πορείες για τον Κουφοντίνα να καταγγέλλει ένα πατέρα που επικαλείται ειδικούς λόγους για να βαφτίσει το παιδί του. Τα λέτε αυτά σοβαρά και δεν ντρέπεστε; Πληρώνετε αυτούς τους λογαριασμούς στο twitter και το facebook για να πετούν λάσπη. Παρασύρετε όλη την Ελλάδα στον βόθρο για να χτυπήσετε την κυβέρνηση. Τελικά δεν είναι ένας ο Πολάκης. Ολος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Πολάκης».

- «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το έγγραφο μάλλον είναι πλαστό και αν αποδειχθεί πλαστό πρέπει να παραιτηθώ. Αν είχε πλαστογραφήσει το έγγραφο, όχι θα έπρεπε να παραιτηθώ από υπουργός αλλά και από βουλευτής και να είχα εξαφανιστεί. Για λόγους βλακείας θα έπρεπε να παραιτηθώ. Η άδεια δόθηκε από Πολιτική Προστασία με email που έχει ημερομηνία και θα κατατεθεί. Εκτός αν θεωρείτε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να πλαστογραφεί και τα στοιχεία της google» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και για τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων Γιώργο Κατοπόδη υπενθύμισε ότι αποτελούσε πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τοποθετήθηκε στην αρχή με την θετική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

- «Έρχεται ο κ. Τσίπρας και κατηγορεί εμένα και τον κ. Κατοπόδη για πλαστογραφία. Όμως το 2016 ο δικός του υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος έφερε νόμο για την παραγραφή αδικημάτων με πλαίσιο ποινής 2 έτη μεταξύ των οποίων και αυτό της πλαστογραφίας. Εκείνη την περίοδο καταδικάστηκε για πλαστογραφία ο αδελφός του ο οποίος όμως γλίτωσε την ποινή λόγω του νόμου που ψήφισε ο κ. Τσίπρας» σημείωσε ο υπουργός».

Με δήλωσή του στο Facebook ο κ. Δημήτρης Τσίπρας ανάφερε: «Με έκπληξη άκουσα σήμερα στη Βουλή τον κο Γεωργιάδη να αναφέρει ότι δήθεν καταδικάστηκα για πλαστογραφία και ότι δήθεν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε με νόμο να με απαλλάξει. Με το πολιτικό σκέλος της αντιπαράθεσης δε θα ασχοληθώ. Δεν είναι δουλειά μου.
Αλλά όταν η αντιπαράθεση ξεπερνά τα πολιτικά όρια και αγγίζει τα όρια της προσωπικής στοχοποίησης, όχι ως αδελφός του πρώην πρωθυπουργού αλλά ως απλός πολίτης, οφείλω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και την αλήθεια.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, λοιπόν, ξεκαθαρίζω ότι ουδέποτε καταδικάστηκα αλλά απαλλάχθηκα από το δικαστήριο. Ο νόμος δε που προέβλεπε την παραγραφή του συγκεκριμένου πλημμελήματος δεν ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, και δημοσιεύθηκε την 11-10-2013 με υπουργό Δικαιοσύνης τον Χαράλαμπο Αθανασίου, Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργό Υγείας τον Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, οι οποίοι και τον συνυπογράφουν.

Επειδή λοιπόν ουδέποτε καταδικάστηκα για πλαστογραφία, όπως ψευδώς ανέφερε στη Βουλή ο κος Γεωργιάδης και επειδή ουδέποτε υπήρξε νόμος του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να ευνοήσει προσωπική μου υπόθεση, καλώ τον κ. Γεωργιάδη να διορθώσει τα όσα συκοφαντικά για το πρόσωπό μου, θέλω να πιστεύω από άγνοια, ανέφερε σήμερα από το βήμα της Βουλής.»

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Στην Εντατική 15χρονη με επιπλοκές στην καρδιά από τον κορωνοϊό

Μυστήριο με αρπαγή ανηλίκου στην Πάρο: Απείλησαν να με θάψουν, λέει το 16χρονο θύμα

Προκαλεί ο Ερντογάν: «Εμείς αποφασίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης