Η «Νέα Σμύρνη» βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό - Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση

Η «Νέα Σμύρνη» βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό - Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση

Στην αντεπίθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βολές κατά Τσίπρα και πρωτοβουλίες κατά της αστυνομικής βίας - Δεν θα επιτρέψω τον διχασμό της κοινωνίας, διαμήνυσε - Σφοδρή αντιπαράθεση προοιωνίζεται η ερώτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ που συζητείται την Παρασκευή

neasmirniepeisodia
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζουν τα βίαια επεισόδια και ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών που σημειώθηκαν στη Νέα Σμύρνη στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας η οποία οργανώθηκε κατά απόλυτη παράβαση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για την εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχαν βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά τον ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικό την περασμένη Κυριακή, πέρασαν στην αντεπίθεση, εγκαλώντας την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό της Αλέξη Τσίπρα για το κάλεσμα συμμετοχής των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις, παρά τις κυβερνητικές προειδοποιήσεις που είχαν προηγηθεί.

Με δύο δημόσιες παρεμβάσεις του, ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την «τυφλή βία», διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση την απόφασή του να μην επιτρέψει τον διχασμό της κοινωνίας. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να λάβει όλες εκείνες τις αποφάσεις και πρωτοβουλίες για να μπει τέρμα στα φαινόμενα αστυνομικής βίας και βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις όλοι όσοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των πολιτών.

Μήνυμα 20210309


Προς την κατεύθυνση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να αποδεχθεί τη συζήτηση στη Βουλή για θέματα αστυνομικής βίας που πρότεινε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και την προσεχή Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Για τον ίδιο σκοπό, άλλωστε είχε συνάντηση με τον ομότιμο καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος είχε οριστεί από τη σημερινή κυβέρνηση επικεφαλής Επιτροπής που μελέτησε το θέμα.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι η Επιτροπή Αλιβιζάτου συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και, αφού μελέτησε 20 φακέλους, παρέδωσε το πόρισμά της τον Μάιο με περιστατικά που αφορούσαν την περίοδο 2017-2018, δηλαδή πριν τη σημερινή κυβέρνηση. Οι επτά από τις εννέα προτάσεις που περιείχοντο στο πόρισμα από τις οποίες έχουν ήδη υιοθετηθεί και προχωρούν.

Με νόμο, εξάλλου, της σημερινής κυβέρνησης υιοθετήθηκε νέο πλαίσιο για τη διερεύνηση φαινομένων αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας. Ενώ έχει οριστεί ο Συνήγορος του Πολίτη ως εθνικός μηχανισμός που διερευνά τέτοια φαινόμενα με αρμοδιότητα να συλλέγει, να αξιολογεί, να καταγράφει τα στοιχεία και να προωθεί καταγγελίες. Με αυτό τον μηχανισμό θα γίνει και η έρευνα για όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Κυριακή στη Νέα Σμύρνη, διαβεβαιώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

«Κλίμα μίσους»

Αναφορικά με τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διαδήλωση της Δευτέρας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι «το έδαφος είχε καλλιεργηθεί από το κλίμα μίσους που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες μέρες με αφορμή το επεισόδιο της Κυριακής και την εικόνα αστυνομικών να δέρνουν πολίτη».

Κλείσιμο
Η συγκέντρωση που οργανώθηκε από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΜΕ, τον Ρουβίκωνα και άλλες αναρχικές «συλλογικότητες» έγινε μέσα σε αυτό το κλίμα, τονίζουν. Τη στιγμή που οι πολίτες δίνουν σκληρή μάχη και το Σύστημα Υγείας υφίσταται πίεση ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν στις πλατείες των «νεοαγανακτισμένων» κι από την άλλη κραυγάζουν ότι «η Ελλάδα θα γίνει Μπέργκαμο», συμπληρώνουν.

Καταλογίζοντας πολιτική ευθύνη στον κ. Τσίπρα, ο οποίος μόλις προ ολίγων εβδομάδων είχε δηλώσει ότι «αναλαμβάνει το ρίσκο» για την αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να επιφέρουν οι κινητοποιήσεις, οι ίδιοι αξιωματούχοι παραπέμπουν στη δήλωση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία «η επίσημη πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των πολιτών σε διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας συνιστά πράξη μέγιστης ανευθυνότητας».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού και προσβάλλει τον αγώνα που δίνουν, νύχτα και μέρα, οι υγειονομικοί μας στο ΕΣΥ, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναλογιστεί το βάρος των ολέθριων επιλογών του. «Ύστερα από ένα χρόνο δοκιμασίας, η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Καθήκον μας είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να υποδαυλίζουμε κοινωνικές εντάσεις. Η Δημοκρατία, πράγματι, δεν μπαίνει σε καραντίνα. Ούτε, όμως, και οι τεράστιες ευθύνες του κ. Τσίπρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί την Παρασκευή στη Βουλή και όλα δείχνουν ότι η σύγκρουση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σφοδρή τόσο για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας όσο και για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ειδήσεις σήμερα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οριακή άνοδο το άνοιγμα της συνεδρίασης

Άγριες Μέλισσες: Δρόσω - Κωνσταντής πάνε Παρίσι να πολεμήσουν για τον μικρό Σέργιο

Υπουργείο Υγείας: Δραματική έκκληση για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ με αμοιβή €2.000
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης