Μπαμπεσιά από την Αίγυπτο - Στο Κάιρο ο Δένδιας

Μπαμπεσιά από την Αίγυπτο - Στο Κάιρο ο Δένδιας

Δίνει άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιο οικόπεδο που εφάπτεται στην περιοχή όπου η Τουρκία διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα - Δίνει, λοιπόν, και την ευκαιρία στην Αγκυρα να πανηγυρίζει λέγοντας ότι το Κάιρο αναγνωρίζει τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας - Αμεση αντίδραση της Αθήνας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
dendiaskairo
Πολλές φορές ο κινηματογράφος μιμείται τη ζωή. Σε άλλες περιπτώσεις το σινεμά μοιάζει, σχεδόν προφητικά, να προηγείται και να προαναγγέλλει περιστατικά που στο μέλλον γίνονται πραγματικότητα. Στη χολιγουντιανή ταινία «Ο πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο κι ένας πόλεμος» (Wag the Dog) ο Αμερικανός πρόεδρος σκηνοθετεί έναν φανταστικό πόλεμο με την Αλβανία για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για βομβαρδισμό μιας ομάδας σιιτών φιλο-Ιρανών μαχητών στο έδαφος της Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα υπαναχωρήσει απέναντι στην Τεχεράνη. Η επιλογή αυτή του Μπάιντεν, σε μια συγκυρία που φίλοι και σύμμαχοι των ΗΠΑ περιμένουν από τον πρόεδρο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους για τα θέματα ενδιαφέροντός τους, αποκαλύπτει ότι σε αυτή τη χρονική φάση προτεραιότητες της νέας αμερικανικής διοίκησης είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και η προώθηση του πακέτου-μαμούθ των 1,9 τρισ. δολαρίων για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Δεν πρόκειται να αναφερθώ λεπτομερώς στην πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία», απάντησε λακωνικά ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, κληθείς από το «ΘΕΜΑ» να περιγράψει την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν στα ελληνοτουρκικά.

Σε ερώτηση για την πιθανή αντίδραση της Ουάσινγκτον στον διαρκή εκβιασμό που επιχειρεί η Αγκυρα με μοχλό πίεσης τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο έμπειρος Πάιατ αρκέστηκε να παραπέμψει στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

«Τα σχόλια του Αντονι Μπλίνκεν σχετικά με την Τουρκία κατά την ακρόασή του από τη Γερουσία ήταν πολύ σαφή», απάντησε, χωρίς καν να επαναλάβει τη δήλωση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αποδεκτή η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Στην πρώτη συνομιλία του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Μπλίνκεν είχε παροτρύνει την Αγκυρα να μη διατηρήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400.

Αυτές τις ημέρες η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της Ελλάδας ώστε να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από το επικείμενο παζάρι με την Ουάσινγκτον αλλά και την Ε.Ε. εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου.

Προχθές, Παρασκευή, σε τηλεδιάσκεψη με τη σταθερή σύμμαχο της Τουρκίας Ανγκελα Μέρκελ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει... εποικοδομητική τη στάση της Αγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο! Με τη στάση του αυτή ο πρόεδρος της Τουρκίας όχι μόνο υποβάθμισε τις έρευνες του «Oruc Reis» σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την απειλή του casus belli εάν η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χώρικα ύδατα στο Αιγαίο και την προστασία σφετερισμού θαλάσσιων περιοχών όπου η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά εμμέσως επανέφερε την απειλή για πρόκληση ακόμη μεγαλύτερης έντασης αν η Αγκυρα δεν λάβει από τις Βρυξέλλες όσα προσδοκά στο Μεταναστευτικό.

Ο 62ος γύρος

Στο ερώτημα αν και πότε θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι αναμένουν την απάντηση της τουρκικής πλευράς. Η ελληνική διπλωματία είχε προτείνει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο 62ος γύρος να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ορόσημο που χάθηκε λόγω της τουρκικής επιλογής να μη δοθεί καν απάντηση.

«Ενα βήμα εμπρός και δέκα βήματα πίσω», είναι η απάντηση που μας δίνει έμπειρος κοινοβουλευτικός όταν του ζητάμε να μας αποκωδικοποιήσει το σημερινό επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Κλείσιμο
Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, προχωρά το σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεών της σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Στο Κάιρο ο Δένδιας

Μπαμπεσιά της αιγυπτιακής κρατικής μηχανής, «μιας γραφειοκρατίας 3.000 ετών», κατά την έκφραση έμπειρου διπλωμάτη, ή μήπως αλλαγή στάσης του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι; Τι ακριβώς γίνεται με την απόφαση του αιγυπτιακού υπουργείου Ενέργειας να αδειοδοτήσει για έρευνες υδρογονανθράκων ένα θαλάσσιο τεμάχιο νοτιοανατολικά της ζώνης όπου η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συνομολογήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη; Είναι τυχαίο γεγονός ότι το επίμαχο οικόπεδο εφάπτεται στην περιοχή όπου η Αγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας;

Μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου ανακοινώθηκε ότι τη Δευτέρα μεταβαίνει στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας για συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Θα μπορέσει ο υπουργός Εξωτερικών να βρει μια φόρμουλα ώστε να λυθεί το πρόβλημα που έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πανηγυρίζοντας ότι η Αίγυπτος αναγνωρίζει τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας; Θα βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την αναζήτηση εταιρείας που θα διεξάγει έρευνες ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στο τέλος της περιοχής όπου η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν και οριοθέτησαν μερικώς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους ή μήπως το Κάιρο είναι εγκλωβισμένο στο λάθος που προκλήθηκε από έναν... φαραωνικό γραφειοκρατικό μηχανισμό με άγνωστες απολήξεις;

Ειδήσεις σήμερα:

Πού οφείλεται η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας τις τελευταίες μέρες;

Χαραμάδα εκτόνωσης για Κουφοντίνα εν αναμονή των αποφάσεων για τη μεταγωγή του

Έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια με τους αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης