Πενταρόφσκι: Δεν θα είχα πρόβλημα με ελληνική διαμεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία

Πενταρόφσκι: Δεν θα είχα πρόβλημα με ελληνική διαμεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία

«Οι καλύτεροι μεσολαβητές στις βαλκανικές υποθέσεις είναι οι ισχυρές και απομακρυσμένες χώρες» δήλωσε ο  Πενταρόφσκι 

Pendarovski
Επιφυλάξεις για μία ελληνική διαμεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, χωρίς όμως να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως μεταδίδει το βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA, ο Πενταρόφσκι είπε ότι σε μια τέτοια διαμεσολάβηση οι Βούλγαροι θα έχουν περισσότερα προβλήματα από εμάς, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες πολιτικοί, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είναι αρκετά επικριτικοί στις βουλγαρικές θέσεις απέναντί ​​μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να γίνει αποδεκτός κάποιος ως μεσολαβητής, και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι σίγουροι για την ανεξαρτησία του.

«Νομίζω ότι σε μια τυπική βαλκανική διαμάχη, όπως αυτή που επέβαλε η Σόφια, αμφιβάλλω ότι ένα τρίτο βαλκανικό κράτος μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητος μεσολαβητής, δήλωσε ο Πενταρόφσκι, προσθέτοντας ότι «οι καλύτεροι μεσολαβητές στις βαλκανικές υποθέσεις είναι οι ισχυρές και απομακρυσμένες χώρες».

«Προσωπικά, ως πρόεδρος» συνέχισε ο Πενταρόφσκι, «δεν θα είχα πρόβλημα με την ελληνική διαμεσολάβηση, για την οποία δεν έχει ληφθεί επίσημο αίτημα, εκτός και εάν ο Αντώνης Σαμαράς οριστεί ως διαμεσολαβητής».

Όσον αφορά την προοπτική της ΕΕ για τη χώρα, ο αρχηγός του κράτους πιστεύει ότι οι «κινητήρες της Ευρώπης» μετά το Brexit είναι η Γερμανία, η Γαλλία, και οι Κάτω Χώρες, καθώς και η Πολωνία από τα νεότερα μέλη, που θα έπρεπε να θέσουν αυτό το ζήτημα στο τραπέζι. Δεν θα ήταν κακό, είπε ο Πενταρόφσκι, για το ζήτημα μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας να έχουμε την παρουσία ορισμένων Ευρωπαίων γιατί «όταν βάζεις δύο Βαλκάνιους στο τραπέζι, είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να βρουν μόνοι τους μια λύση χωρίς εξωτερική βοήθεια».

Ο Πενταρόφσκι πιστεύει ότι είναι καλό που η Βόρεια Μακεδονία για τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκεται στον κατάλογο κοινού ενδιαφέροντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία.

«Είναι καλό να είσαι κάτω από την προσοχή τους. Δεν έχω ψευδαισθήσεις, φόβους ή επιφυλάξεις ότι η Γερμανία και η Αμερική μπορούν να μας επιβάλουν μια μη δημοκρατική λύση», δήλωσε ο Πενταρόφσκι σε συνέντευξή του στην TV24.

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Καλογρίτσα: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας για τον Νίκο Παππά

Μαριάννα Τουμασάτου: «Ούτε να ακούω για συγνώμες… Όχι από κάποιον που έχει χουφτώσει και κλειδώσει ένα παιδάκι στο καμαρίνι»

Δείτε βίντεο με την πρόγνωση του καιρού: Ηλιόλουστη η Πέμπτη με θερμοκρασίες Απρίλη - Αλκυονίδες ημέρες με 20άρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης