LIVE

Κορωνοϊός

Πέντε χώρες της ΕΕ δεν θα χορηγούν το εμβόλιο της AstraΖeneca στους άνω των 65

astra-zeneca545454

Μετά τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Ιταλία και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν θα χορηγήσει το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών - «Ρίσκαραν» οι Βρετανοί με τη χρήση του λένε οι Γάλλοι

Νέες διαστάσεις παίρνει το «σίριαλ» με το εμβόλιο της Astrazeneca. Μετά τα «επεισόδια» για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανακοινώνουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της Βρετανοσουηδικής εταιρείας για τον εμβολιασμό σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία, Ιταλία και Γαλλία ανακοινώνουν πως δεν θα χορηγήσουν το εμβόλιο της Astrazeneca στις ευπαθείς ηλικιακές ομάδες,  με τους Γάλλους να σημειώνουν ότι οι Βρετανοί ρίσκαραν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα με την εκτεταμένη χρήση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εξελίξεις αυτές ουσιαστικά προεξόφλησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ο οποίος ναι μεν έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου αλλά στη σχετική ανακοίνωσή του είχε επισημάνει πως «οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες του εμβολίου ήταν μεταξύ 18 και 55 ετών και ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για μεγαλύτερους συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών) που να δίνουν εικόνα σχετικά με το πόσο καλά το εμβόλιο θα λειτουργήσει σε αυτή την ομάδα».

Η Γαλλία δεν θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού δεν θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, επικαλούμενη ανεπαρκή στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία.

Η Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca για όλους τους ενήλικες. Εντούτοις, εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να ορίσει τη δική του πολιτική για την χορήγηση του εμβολίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που βρέθηκε στο στόχαστρο για τις καθυστερήσεις, υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού και αναφερόμενη στα εμβόλια της AstraZeneca, η τόνισε ότι η Ευρώπη «τα θέλει».

Εξήγησε όμως ότι ταυτόχρονα επιδιώκει να υπάρξει διαφάνεια, επειδή η φαρμακευτική εταιρεία «μας ενημέρωσε για την καθυστέρηση (παράδοσης) την τελευταία στιγμή και χωρίς να προβάλει πειστικούς λόγους».

«Θέλουμε να ξέρουμε τι παράγεται στα ευρωπαϊκά εργοστάσια, τι εξάγεται, πού εξάγεται και τι αποθηκεύεται. Είναι καλύτερη η διαφάνεια από τις φήμες»,συνόψισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η φον ντερ Λάιεν άσκησε εμμέσως κριτική στη Βρετανία λέγοντας ότι «προσέφυγαν σε κατεπείγουσες διαδικασίες έγκρισης, μέσα σε 24 ώρες» αλλά στην ΕΕ αποφασίστηκε «να μην κάνουμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».

Ανάλογη κριτική άσκησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον λέγοντας ότι οι Βρετανοί «ρισκάρισαν» με τη στρατηγική εμβολιασμού που ακολούθησαν. «Δεν πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα δέχονταν να το διακινδυνεύσουμε, ερχόμενοι σε αντίθεση με την άποψη των επιστημόνων μας, για αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού», είπε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι το Λονδίνο «δεν ανέλαβε κανένα ρίσκο» με τα εμβόλια, καθησυχάζοντας τους πολίτες όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.


Μόνο σε άτομα έως 60 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca και στην Πολωνία

Η Πολωνία θα χορηγήσει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μόνο σε άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών, ανακοίνωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η πολωνική κυβέρνηση ακολούθησε την σχετική σύσταση του ιατρικού συμβουλίου της χώρας.

Μπλόκο από τη Γερμανία στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65

Οι γερμανικές αρχές συνέστησαν και επισήμως ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σε ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν, για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός άνω των 65 ετών».

Για το λόγο αυτό, η επιτροπή συνέστησε να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Το RKI είπε ότι τα δύο εμβόλια που είχαν εγκριθεί από τις αρχές της ΕΕ -από την BioNTech/Pfizer και τη Moderna- κρίθηκαν ως «ισοδύναμα από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας». της απόφασης της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών είχαν προηγηθεί δύο άρθρα των γερμανικών εφημερίδων Bild και Handelsblatt, οι οποίες είχαν γράψει ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Επικαλούμενες Βρετανούς επιστήμονες και γερμανικές κυβερνητικές πηγές, οι δύο εφημερίδες έγραψαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65 ετών είναι μόλις 8%.

Ωστόσο, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και επιμένοντας ότι η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 100%!

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της «εφόδου», με εντολή της Κομισιόν, που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι βελγικές αρχές στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στη χώρα, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία αναφορικά με τα προβλήματα στην γραμμή παραγωγής, που επικαλείται η βρετανοσουηδική εταιρεία, προκειμένου να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, λέει ότι θα συνεχίσει να συζητά με την εταιρεία...

Όλα αυτά καθιστούν αβέβαιη την έκβαση της αυριανής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca. Υπό το πρίσμα της γερμανικής ανακοίνωσης, δεν αποκλείεται να εγκριθεί μεν η κυκλοφορία του στην ΕΕ, αλλά όχι και η χορήγησή του στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα κάτω των 55 ετών από την Ιταλία

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιταλίας AIFA ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 που παράγουν η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μία ημέρα μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η AIFA συνέστησε την κατά προτίμηση χρήση του εμβολίου για τους ενήλικες ηλικίας 55 ετών και κάτω.

Το εμβόλιο είναι το τρίτο που παίρνει το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από εκείνα των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

«Η άφιξη ενός τρίτου εμβολίου είναι μια σημαντική συμβολή στη συνεχιζόμενη εκστρατεία εμβολιασμού», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της AIFA Νίκολα Μαγκρίνι.

Η επιστημονική επιτροπή της AIFA επιβεβαίωσε πως το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα περίπου 60% και είναι μια «έγκυρη επιπρόσθετη επιλογή» στη μάχη κατά της πανδημίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων προσθέτει ότι βάσει των ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν ένα επίπεδο αβεβαιότητας στο να αξιολογηθεί πώς το εμβόλιο λειτουργεί για τους πολίτες άνω των 55 ετών, συστήνει «την κατά προτίμηση χρήση» του εμβολίου σε ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

Η απόφαση της Σουηδίας

Η Σουηδία καταγράφει αυξημένη διασπορά του στελέχους του νέου κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, με το 11% των θετικών τεστ που τυχαία ελέγχθηκαν την περασμένη εβδομάδα, να δείχνει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, που πιστεύεται ότι είναι μια πιο μεταδοτική μορφή του ιού, ανέφερε σήμερα η σουηδική Αρχή Υγείας.

Η Σουηδία εντόπισε, συγκριμένα, ένα σύνολο 250 κρουσμάτων του βρετανικού στελέχους την περασμένη εβδομάδα σε ένα σύνολο 2.200 θετικών δειγμάτων, που ελέγχθηκαν για το στέλεχος αυτό.

"Έχουμε μια διασπορά αυτού του στελέχους και δεν συνδέεται μονάχα με τα ταξίδια", είπε σε δημοσιογράφους η αξιωματούχος της σουηδικής Αρχής Υγείας Σάρα Μπίφορς.

Η ίδια προσέθεσε ότι τόσο το σύνολο των κρουσμάτων της μετάλλαξης όσο και το μερίδιο από το σύνολο των θετικών τεστ είναι σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, η σουηδική αρχή Υγείας ανέφερε πως δεν θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 65, ελλείψει στοιχείων ότι είναι αποτελεσματικό για αυτή την ομάδα.

Η Σουηδία κατέγραψε 9.649 νέα κρούσματα κορονοϊού από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Αρχή Υγείας της χώρας.

Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τις 9.123 μολύνσεις το ίδιο διάστημα την περασμένη εβδομάδα.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 224 νέους θανάτους από Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 11.815.

Οι δηλώσεις Θεοδωρίδου

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό τόνισε ότι «σύντομα αναμένεται και στη χώρα μας η διαδικασία έγκρισης άλλων δύο εμβολίων.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε συγκεκριμένα ότι την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο ως ασφαλές και ανοσογόνο για χορήγηση σε άτομα από 18 ετών και άνω.

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία διατύπωσαν επιφυλάξεις διατύπωσαν για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου σε ηλικίες άνω των 65 ετών, καθώς το δείγμα από τις κλινικές μελέτες ήταν μικρό. Υπάρχει όμως  προοπτική να γίνει μεγάλο, τόσο από τα αποτελέσματα και τις πληροφορίες από την Αγγλία, όσο και από την χορήγησή του στην Αμερική.
Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: «Άλμα» με 1.261 νέα κρούσματα - Τα 652 στην Αττική 

Φιλόλογος 35 ετών κατηγορείται για αποπλάνηση του 13χρονου μαθητή της 

«Επιτήρηση Χριστουγέννων» με σαρωτικούς ελέγχους και επιφυλακή φέρνουν τα 1.261 νέα κρούσματα 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (36)

21:00 & 20:58

Το Ηνωμένο Βασίλειο έσπευσε να εγκρίνει το εμβόλιο επειδή έχουν το χειρότερο ποσοστό θανάτου covid στην Ευρώπη και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Οι δύσκολες στιγμές απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Επίσης, η Astrazeneca ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή ότι έχουν προβλήματα με την παραγωγή. Το γεγονός ότι αυτό δεν επηρέασε τις προμήθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εξαιρετικά ύποπτο και η ΕΕ είναι απολύτως δικαιολογημένη για την έναρξη ερευνών για να δει αν η Astrazeneca τους είπε ψέματα και ευνόησε το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καυχιέται ότι διαθέτουν προμήθειες εμβολίων έως το 2025 είναι ανήθικο. Αυτό ονομάζεται stockpiling και απαγορεύεται σε τέτοιες στιγμές καθώς στερεί ορισμένα αγαθά από άλλους ανθρώπους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, δεν επιτρεπόταν στους ανθρώπους να αγοράσουν περισσότερα από τρία από το ίδιο προϊόν, δεδομένου ότι ορισμένα άτομα άρπαζαν τα πάντα για τον εαυτό τους. Σε κάθε περίπτωση, αυτό μπορεί να αποτύχει στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς βασίζονται πάρα πολύ σε αυτά τα εμβόλια και δεν έχουν άλλο σχέδιο. Ποτέ μην βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι.

Βαρεμενος

και αγραμματος εισαι αντε πιες το φραπε σου τωρα πολυ κουραστηκες

Ζάκης Ρουφάς

το ρώσικο είναι το καλύτερο, αλλά απο κόλλημα δεν το παίρνουν. θα μας πασάρουν τα δοκιμαστικά, m-rna και όλα καλά.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδη δεν εχει αστυνομία

Βγήκαν οι αναρχοαπλυτοι της Οξφόρδης στο Twitter και κατηγόρησαν επίσημα την ελληνική κυβέρνησηη ότι αντί να σκύψει στα πραγματικά προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, θέλει να επιβάλει το εξωφρενικό μέτρο της αστυνόμευσης. Ακόμα το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην ανακοίνωση εναντίων τους ανέφερε ότι συμπαραστέκεται στους φοιτητές και στους γονείς που αντιδρούν στην αστυνόμευση. Πρέπει ο Κυριάκος να σταματήσει κάθε εισαγωγή από την Βρετανία και να παραγγείλει το sputnik v από τη Ρωσία άμεσα . Τα πανεπιστήμια στη Ρωσία είναι γεμάτα μπάτσους.

Το χρήμα κυβερνά....

Μην πιστεύετε τίποτα κ κανέναν...

Τι είπατε;

.....τι είπατε;;;;

ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ λένε στο ΚΟΥΛΙς

Να τα πάρει ΟΛΑ το Ελλαδιστάν, να λύσουμε και το ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ με τα ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ .....

να κάνει εμβόλιο , όποιο του τύχει ,

ΤΩΡΑ όποιος θέλει ως πειραματόζωο να βοηθήσει στην έρευνα που κάνουν σε μεγάλο εύρος πειραματοζώων . Σε λίγο καιρό που θα αρχίσουν οι παρενέργειες θα είναι αργά.

Κώστας

Ξέχασες τα «μπεεεε»

Εμβόλια σε 9 μήνες ; από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο

Αυτά έχουν οι βιαστικές δουλειές .

me tipota

Μακριά από αυτό το εμβόλιο.Ας το κάνει όποιος θέλει.Εγώ όταν θα είναι η σειρά μου και δω ότι είναι το εμβόλιο της astrazeneca κάνω στροφή επιτόπου και φεύγω.Προτιμώ να μην εμβολιαστώ ή να περιμένω.Και αν δε δώσουν επιλογή στον κόσμο η Ελλάδα θα μείνει πολύ πίσω στον εμβολιασμό.Επειδή θέλει δηλαδή ο υπεύθυνος των εμβολίων στην Ελλάδα να δείξει επιτυχία θα γίνουμε πειραματόζωα με πειραγμένα στοιχεία από την Αγγλία;OXI ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΡΑΖΕΝΕΚΑ.Ας κάνουμε της johnson η το ρωσικό ...είναι πολύ καλύτερα

Στέλιος

Με κλειστά τα καφενεία που συνεδριαζετε ;

δηλαδη αυτοι που κινδυνεύουν

απο το κορόνα δεν θα κανουν εμβόλιο.Μαλιστα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία