LIVE

Κορωνοϊός

Τσίπρας: «Ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής» η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας

5223201

«Το 2021 οι εισακτέοι θα είναι 25.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Αποφασισμένη» να εκμεταλλευτεί αυτή τη δύσκολη συνθήκη σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ένα έντονο ιδεολογικό πρόσημο χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της παρέμβασής του στην εκδήλωση με θέμα: «Δημοκρατία και Εκπαίδευση: η κυβερνητική απειλή και η απάντηση της κοινωνίας», την οποία διοργάνωσε το «Παρατηρητήριο για την Παιδεία», με ομιλητές πανεπιστημιακούς, φοιτητές, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, «έχουμε μία κυβέρνηση που ακόμα και στον κρίσιμο χώρο εκπαίδευσης ενδιαφέρεται περισσότερο για να εξυπηρετήσει συμφέροντα ιδιωτών παρά τις κοινωνικές ανάγκες» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και παρατήρησε πως η κυβέρνηση αποστρέφεται μια βασική προϋπόθεση της αριστείας, που είναι η κοινωνική κινητικότητα.

25.000 λιγότεροι εισακτέοι

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η πιο κρίσιμη παράμετρος του νομοσχεδίου αποτελεί η μείωση του αριθμού των εισακτέων. «Το 2021 οι εισακτέοι θα είναι 25.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. 4% δηλαδή θα μείνει εκτός των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι “ότι αν θέλετε να σπουδάσετε πρέπει να βρείτε μερικές χιλιάδες ευρώ για να πάτε σε κάποιο αμφιβόλου ποιότητας κολέγιο ή να βγείτε στο εξωτερικό”» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η μείωση αυτή οδηγεί τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια, όπου επίσης δεν θα υπάρχει κανένα βαθμολογικό κριτήριο ή κριτήριο αριστείας για την εισαγωγή τους.

Συγκεκριμένα, «25.000 νέοι θα γίνουν η νέα πελατεία μίας βιομηχανίας που η κυβέρνηση είναι πολύ πρόθυμη να εξυπηρετήσει τα οικονομικά της συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων στην παιδεία από πλευράς της κυβέρνησης επιτυγχάνεται κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, κάνοντας «κουρελόχαρτο το βαθμό απολυτηρίου» και πετώντας το μπαλάκι στα ιδρύματα να ορίσουν το βαθμό εισαγωγής των εισακτέων, όπως ο ίδιος σημείωσε.

Ως συνέπειες «αυτής της απαράδεκτης μεθόδευσης ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια» ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε: την αύξηση της μαθητικής διαρροής στο λύκειο, της αύξησης της φοίτησης σε φροντιστήρια και των σχετικών δαπανών των νοικοκυριών, την πλήρη ακύρωση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου σε όλες τις τάξεις, την μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων δεδομένου ότι αυτή έχει συνδεθεί με τον αριθμό των φοιτητών, αλλά και στο κλείσιμο ή τη συγχώνευση ιδρυμάτων ή τμημάτων, μαζί με την αύξηση της διαρροής εγκεφάλων.

Υπό αυτό το πρίσμα, «έχουμε χρέος να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία. Είναι αλλαγές που θα επιβαρύνουν τον οικονομικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών και θα διευρύνουν τις ανισότητες» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο ίδιος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία θεσπίζεται με το παρόν νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση θέλει να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου, για να αποπροσανατολίσει από την εξυπηρέτηση των κολεγίων και τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι μία ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «η αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας και παραβατικότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις προτάσεις της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα όποια υπαρκτά κρούσματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένοπλους, ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς».

«Δόγμα Τραμπ»

Αναφορικά με τα κίνητρα της επικείμενης μεταρρύθμισης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα «αντιπερισπασμό από την κυβέρνηση, η οποία επιλέγει να το φτάσει στα άκρα». «Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Χρυσοχοΐδη αναφορικά με τους πρυτάνεις. Είναι μία επίτηδες προσβλητική δήλωση», υποστηρίζοντας ότι «εδώ έχουμε μια παράφραση του επικοινωνιακού δόγματος του Τραμπ». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «συκοφάντηση του δημόσιου πανεπιστημίου για άλλη μια φορά ως χώρων εγκληματικών δράσεων ή ορμητηρίων εγκληματιών».

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας αντέτεινε πως το πρόβλημα της ασφάλειας των ΑΕΙ μπορεί να λυθεί με αξιοποίηση προτάσεων της ίδιας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, τις οποίες μετέφεραν στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ακαδημαϊκοί σε κατ’ ιδίαν τηλεδιάσκεψή τους.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αφήσει το καταστροφικό αποτύπωμα και στην παιδεία. Εδώ πρέπει να μπει ένας φραγμός. Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε για να βάλουμε αυτό τον φραγμό» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας πως «δε χρειαζόμαστε απλά ένα φοιτητικό κίνημα αλλά ένα παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας».

Από πλευράς του, «το νομοσχέδιο μεγαλώνει τις κοινωνικές ανισότητες και πλήττει τη δημοκρατία» υπογράμμισε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής του νομοσχεδίου, Νίκος Φίλης. «Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί στη ραγδαία μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ» σημείωσε ο κ. Φίλης, εξηγώντας πως «είμαστε στην 28η και χειρότερη θέση στις δαπάνες για παιδεία». «Η κυβέρνηση σκανδαλωδώς ενισχύει τις ιδιωτικές δομές» ανέφερε ο κ. Φίλης, αποτιμώντας ως «σκληρά ταξικό μέτρο» την μείωση των εισακτέων, το οποίο θα προκαλέσει και μεγάλες περιφερειακές ανισότητες, όπως υποβάθμιση, ερήμωση και κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων. Επιπλέον, τη συζήτηση συντόνισε η Μερόπη Τζούφη, Αναπληρώτρια Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Να αναθεωρηθεί το Άρθρο 16

Μια ρηξικέλευθη πρόταση κατέθεσε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Συνταγματολόγος και Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γιώργος Σωτηρέλης. Έδινα όλη μου τη ζωή μάχη για την υπεράσπιση του άρθρου 16 περιέγραψε ο κ. Σωτηρέλης, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «το τελευταίο διάστημα συνειδητοποίησα ότι δίνουμε τόσα χρόνια μάχες οπισθοφυλακής. Είναι πολύ καλύτερο να δεχτούμε να γίνουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα, όπως η ναυτιλία, οι κλασικές σπουδές, ο τουρισμός και να τεθούν παράλληλα δρακόντειοι όροι να μην μπορούν τα μεταλλαγμένα ΙΕΚ να γίνουν πανεπιστήμια», κατέληξε.

Στη συζήτηση παρενέβησαν ακόμη οι: Ιφιγένεια Καμτσίδου, συνταγματολόγος και αναπλ. καθηγήτρια ΑΠΘ, Όθων Ηλιόπουλος, καθηγητής ογκολογίας & γενετικής στο Harvard University, Στάθης Γουργουρής, καθηγητής συγκριτικής λογοτεχνίας στο Columbia University, Αλεξάνδρα Κορωναίου, κοσμήτορας & καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ, Γιάννης Μυλόπουλος, πρώην πρύτανης ΑΠΘ, Ερρίκος Βεντούρας, καθηγητής στο ΠΑΔΑ, Μανώλης Μαργετάκης, αστυνομικός & μέλος ΔΣ ΠΟΑΣΥ και Ευθύμης Λαμπαδάς, μέλος ΚΣ νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την εμπειρία της ακαδημαϊκής καθημερινότητας στην Τουρκία τοποθετήθηκε η Zeynep Gambetti, αναπλ. καθηγήτρια πολιτικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Ειδήσεις σήμερα 

Πέντε χώρες της ΕΕ δεν θα χορηγούν το εμβόλιο της AstraΖeneca στους άνω των 65 

Διπλή εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Ανάρτηση για Φιλιππίδη από Ελληνίδα πρώην ηθοποιό που μένει στο Λονδίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Μ.Πασοκ

Ή δεξιά ναι θέλει να πληρώνει ο λαός τις σπουδές του.Εδυ όμως ΨΕΥΤΑΡΑ και απατεώνα αυτό το κάνεις στη πράξη απλώνοντας το δημόσιο σχολείο στέλνοντας τα παιδιά σου στο ακριβότερο ιδιωτικό στο hil.

Όποιος ξεβρωμίσει...

τα Πανεπιστήμια μας από τους αριστερούς μπαχαλάκηδες και απελευθερώσει τις πόλεις μας από τα κλεισίματα δρόμων , τα σπασίματα και πυρπολήσεις περιουσιών και κάθε είδους τραμπουκισμούς θα κυβερνάει για πάντα. Επιτέλους 50 χρόνια τα σιχαθήκαμε όλα αυτά. Ακόμα δεν το έχετε καταλάβει εσείς οι λίγοι; Δεν πειράζει θα το καταλάβετε σε ΟΛΕΣ τις επόμενες κάλπες.

Κανένας

Συνεχίστε να μιλάτε κύριε Τσίπρα για να μην ξεχνάμε ποιοι πραγματικά είσαστε.

insane

καλα σας κανει γαλαζιοι ζαιοι ο αλιεξης αφου δν τον βαλατε ισοβια μαζι με ολο τ συρφετο για εθνικη προδοσία τωρα μουγκα νουδοπουλα αλλα ξεχασα τιματε τους αγωνες της φασιστερας εσεις μπεεε ...

Χρυσή πανώλη

Φανερώθηκες και σύ Χρυσαυγίτη, σε μάθαμε....

Γιώτα

Ο Τσιπράκος τώρα, η Παπαρήγα παλαιότερα και οι περισσότεροι της αριστεράς προτιμούν για τα παιδιά τους ιδιωτικά σχολεία και ξένα πανεπιστήμια. Οι δημιουργοί του μπάχαλου της ελληνικής παιδείας, αποφεύγουν το ελληνικό δημόσιο σύστημα παιδείας. Αυτοί ξέρουν, εμείς γιατί πρέπει να πληρώνουμε ?

///////////////////

Εσύ αλητάμπουρα δέν ενδιαφέρεσαι για τα δημόσια σχολεία, γι αυτό τα παιδιά σου φοιτούν στο καλύτερο, στο πιό ακριβό ιδιωτικό σχολείο!!!! Πάρτα λοιπόν από κεί και στείλτα σ ένα κρατικό σχολείο κι εκεί θα δεις τη γλύκα, που εσύ την ξέρεις ο ίδιος.... Αυτά που ήξερες ξέχασέ τα, γι αυτό ψηφίσαμε αυτή την κυβέρνηση, να βάλει τάξη στον τόπο και ηρεμία!!!! Όποιος είναι τίμιος και σωστός και έντιμος άνθρωπος δέν φοβάται καμία αστυνομία, την αστυνομία τη φοβούνται οι αλήτες, οι απατεώνες, οι μπαχαλάκηδες και οι εγκληματίες....

Ανίκανο το πανεπιστήμιο να αποφασίσει ορθολογικά

Πρύτανης, αρμόδιος για τη διοίκηση το εκπαιδευτικό έργο και την έρευνα. Θέλουν να του εκχωρήσουν όλες τις εξουσίες του κράτους και να τον κάνουν εισαγγελέα, δικαστή, χωροφύλακα κ. α. Άρα, στον χώρο των πανεπιστημίων παύει να ισχύει η κρατική κυριαρχία, κάτι σαν τα Ίμια δηλαδή. Συνεπώς, το κράτος οφείλει μόνο να πληρώνει, να μην ασκεί κυριαρχία και να μην ελέγχει πράξεις και ενέργειες των πρυτανικών αρχών. Που είναι το μεγάλο πρόβλημα ? Μα οι πρυτανικές αρχές εκλέγονται από σώμα φοιτητών και καθηγητών στα οποία είναι εμφανέστατη η επιρροή κομμάτων( βουλής και εξωκοινοβουτικά). Άρα, οι πολιτικές οι αποφάσεις των πρυτανικών αρχών, ικανοποιούν τα κόμματα, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθούν και την νομοθεσία του κράτους. ΠΧ θυμηθείτε τη φωτιά στο Πολυτεχνείο, την αίθουσα κατασκευής και φύλαξης μολότοφ, το εμπόριο και τη φύλαξη ναρκωτικών και παράνομων προϊόντων στο οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, τα εγκλήματα και η εγκληματικότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη κα.

Οι δηθεν αριστεροι του Αλεξη καινε πιάνα, σπαζουν ΗΥ

διαλυουν γραφεία και εργαστήρια, προπυλακίζουν οσους διαφωνούν μαζί τους , φασίστες με τα όλα τους

ΝΙΚΟΣ

Μιλάει για ιδεοληψία η κουράδα της πολιτικής. Αυτός που θέλει τους μπάχαλους "πρυτάνεις" στα πανεπιστήμια. Αυτός που θέλει τον κάθε κουμπούρα που γράφει μονάδα στις εξετάσεις, να μπαίνει και να παριστάνει τον φοιτητή επιστήμονα. Να μου πεις όταν ο ίδιος ήταν πρωτοπαλίκαρο των καταλήψεων και πήρε το πτυχίο του με μέσον, τι καλύτερο να περιμένεις.

@

08:13Τι να το κάνεις; Με τα άλλα βιογραφικά χρεοκοπισε η χώρα. Βρήκαν μιά χώρα όπως είχε πει και ο Μιχάλης το 2003 που έτρεχε με ρυθμο ανάπτυξης 5% μία χώρα με μεγάλες φιλοδοξίες...... Και το έλεγε ένας πολιτικός που όπως ειχε πεί και ο ίδιος δεν είναι λαϊκιστής, και δεν λέει πολλές κουβέντες και αυτά που λέει εννοεί. <<Να μην λέμε τώρα τη ελεγε και τη εννοούσε;;;>> Όσο γιά τον Αλέξη με αυτό το πτυχίο που έχει,καλά τα πήγε. Βρήκε μια χώρα χρεοκοπημένη, (με ένα χρέος που θα το πληρώνουμε έως το 2050!!!). με ταμεία που έβγαζε η χώρα, μήνα, και δεν έβγαζε. Εφερε ένα μνημόνιο, γιά να αποπληρωση χρέος από το <<φεσωμα της χώρας >> 86δίς μνημόνιο για αποπληρωμή χρέους και ανακεφαλαιοποιηση τραπεζών. Τι να πείς. Παρόλο αυτές της δυσκολίες εκανε κοινωνική πολιτική, και αυτό θα πρέπει να αναγνωρίστη, <<παρόλο που ειχε τούς τροϊκανούς πάνω από το κεφάλι του>>σε αυτούς που είχαν πραγματική ανάγκη. Την πρόσβαση στης δομές της δημόσιας υγείας γιά 3εκατ. ανασφάλιστους, Έδωσε επιδόματα, σε αυτούς που είχαν πραγματική ανάγκη γιά να μην είχε η χώρα, εικόνες από συσσίτια, και κάποιους συνανθρώπους που σήκωναν τα χέρια ψηλά γιά μιά τσάντα τρόφιμα. Έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια, και άφησε και ένα μαξιλάρι 37δις. Και τώρα έχει η χώρα πάνω στην στήν πανδημία, γιά της ανάγκες της οικονομίας, αυτά τα 37δις. Φανταστείτε να μην υπήρχαν και αυτά; Η χώρα λοιπών δεν καταστράφηκε από το γ μνημόνιο. Η χώρα καταστράφηκε από την πολιτική των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν γιά πάνω από 40χρόνια.

Κλπ

Είναι να γελά κανείς... μιλάνε για ιδεοληψίες αυτοί που βγάζουν καντήλες σε οτιδήποτε περιλαμβάνει στολή!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης