Κεραμέως: Η μεγάλη πλειοψηφία στηρίζει τις αλλαγές στον χώρο της Παιδείας

Κεραμέως: Η μεγάλη πλειοψηφία στηρίζει τις αλλαγές στον χώρο της Παιδείας

Παρουσίασε το νέο σχέδιο νόμου στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

kerameos
Ως νομοσχέδιο που εισάγει διατάξεις «κοινής λογικής» χαρακτήρισε η κυρία Νίκη Κεραμέως το σύνολο των μεταρρυθμιστικών ρυθμίσεων για τον νέο τρόπο εισαγωγής στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια, την αντιμετώπιση των αιώνιων φοιτητών και την θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας.



Η υπουργός Παιδείας παρουσιάζοντας το νέο σχέδιο νόμου στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αναφέρθηκε και στη δημοσκόπηση που παρουσίασε την Κυριακή το «Πρώτο Θέμα» υπογραμμίζοντας «Είναι κοινή λογική ότι δεν πρέπει να κατασκευάζονται μολότοφ μέσα στα πανεπιστήμια και να γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Όλα αυτά είναι κοινή λογική γι αυτό και θετικά στέκεται η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις η μεγάλη πλειοψηφία είναι υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και της ασφάλειας. Είναι υπερ ακόμα και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ας κάνουμε το βήμα μπροστά και ας ασχοληθούμε με τα σύγχρονα προβλήματα των πανεπιστημίων και όχι με ζητήματα που σε άλλες χώρες έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες».

Παράλληλα, τόνισε ότι η μισθοδοσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν θα επιβαρύνει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσκόπηση του «ΘΕΜΑτος» έδειξε ότι το 60,5% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, το 55,8% με την θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής ενώ δύο στους 3 ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει «ναι» στην δημιουργία συστήματος ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια.

Κλείσιμο
Η κυρία Κεραμέως κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση τόνισε ότι οι προωθούμενες διατάξεις αποσκοπούν στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αφορούν τους φοιτητές, τους γονείς και την λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Η ίδια εξήγησε η χώρα μας κατέχει το υψηλότερο ποσοστό φοιτητών που δεν αποφοιτά (30%), τόνισε πως μόλις ένας στους δύο φοιτητές καταλήγει να φοιτά σε μια από τις πέντε πρώτες του επιλογές, ενώ υπογράμμισε τα φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας που παρατηρούνται σε πολλά πανεπιστήμια.

Η υπουργός τόνισε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα είναι διαφορετική για κάθε σχολή και θα καθορίζεται αποκλειστικά από τα ίδια τα πανεπιστήμια. «Τα πανεπιστήμια λαμβάνουν βαθμούς ελευθέριας και θα καθορίζουν τον βαθμό εισαγωγής και τα μαθήματα βαρύτητας.

«Ελάχιστη βάση εισαγωγής ως ποσοστό και όχι ως απόλυτος βαθμός. Διασφαλίζονται έτσι οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, θωρακίζεται το κύρος των σπουδών. Επιτυγχάνεται ορθολογικότερη κατανομή και διαχείριση πόρων. Μόνο ένας στους δύο υποψηφίους καταλήγει να φοιτά σε μια από τις πρώτες 5 επιλογές» ανέφερε η υπουργός για να προσθέσει «με το νέο σύστημα στην πρώτη φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους με μικρό συγκεκριμένο αριθμό επιλογών. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όσοι δεν πέτυχαν στις σχολές επιλογής θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό επιλέγοντας σχολές που πιάνουν τον βαθμό εισαγωγής».

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής δύο μηχανογραφικών, ένα για τα πανεπιστήμια όπου η εισαγωγή θα εξαρτάται από τον βαθμό εξετάσεων και ένα για εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ όπου θα παίζει ρόλο ο βαθμός απολυτηρίου.

Αναφορικά με το ανώτατο όριο σπουδών σημείωσε ότι για προπτυχιακές σπουδές 4 ετών θα δίνονται και 2 έξτρα έτη ενώ για σχολές που απαιτούν περισσότερα από 4 έτη θα δίνονται +3 έτη.

Επίσης, η υπουργός τόνισε «καθίσταται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης. Περιφράξεις ή ελεγχόμενη είσοδος στους εσωτερικούς χώρους. Θέσπιση ομάδων προστασίας που υπάγονται στην ΕΛΑΣ. Αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς με ειδική εκπαίδευση και στολή. Η μισθοδοσία βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και αποστολή θα έχουν την πρόληψη παραβατικότητας και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ανομίας».

«Υπάρχουν 2 δρόμοι: ο ένας να κάνουμε ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Σημαντικά πανεπιστήμια επιλέγουν να κάνουν εκδηλώσεις εκτός πανεπιστημίων τους. Είδαμε τις αποτρόπαιες εικόνες με την διαπόμπευση του πρύτανη δημόσιου πανεπιστημίου. Να κρεμάνε ταμπέλα στο λαιμό ενός πρύτανη.

Ο άλλος δρόμος είναι να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι γενικό αλλά υπάρχουν εστίες με εικόνες που αμαυρώνουν και προσβάλλουν το εξαιρετικό προσωπικό» τόνισε η κυρία Κεραμέως ενώ απαντώντας στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είπε «Ποιες είναι οι λύσεις; Η μια λέει να αφήσουμε αποκλειστικά το θέμα στο πανεπιστήμιο. Την πρότεινε το ΚΙΝΑΛ αλλά έχει αποτύχει αυτή η λύση. Έχει εφαρμοστεί και έχει αποτύχει. Υπάρχει και μια λύση που είχε προτείνει πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: να αφήσουμε τη λύση στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Δεν την σχολιάζω.

Για θέματα αξιόποινων πράξεων δεν μπορεί να έχει κανείς άλλος την αρμοδιότητα εκτός της ΕΛΑΣ. Δεν μπορεί να έχει αρμοδιότητα ο πρύτανης για κατασκευή μολότοφ. Ο πρύτανης δεν εκλέγεται για να κάνει τον αρχηγό της αστυνομίας».



Φίλης: περιθωριακό και όχι μεγάλο το πρόβλημα ανομίας στα πανεπιστήμια


Επίθεση στις προωθούμενες διατάξεις εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αν και εξέφρασε προβληματισμό για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι ακόμα και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί με τις επίμαχες ρυθμίσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας στους χώρους των πανεπιστημίων, ωστόσο υποστήριξε ότι «δεν είναι μεγάλο αλλά περιθωριακό». Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη ώστε οι ρυθμίσεις «να μην εφαρμοστούν στην πράξη» ενώ πρόσθεσε ότι «θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταργήσει μια νέα κυβέρνηση με προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση»

Ανέφερε δε ότι για την εικόνα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να συμφωνεί με τις ρυθμίσεις για την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ευθύνονται τα ΜΜΕ.

«Υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας; Υπάρχει. Όχι μεγάλο αλλά περιθωριακό. Οι τηλεοράσεις το κατέστησαν ως μεγάλο κάνοντας θέμα και τα μικρά περιστατικά. Γι αυτό και υπάρχει η στρεβλή άποψη στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει πρόβλημα , ενώ όσοι είναι μέσα στα πανεπιστήμια δεν το βλέπουν. Δεν είναι παράλογοι και άνθρωποι της βίας οι πρυτάνεις, οι φοιτητές και εμείς που αντιδρούμε»
ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επικαλέστηκε δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που διαφωνούμε με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπων των Θ. Φορτσάκη, Γ. Σουφλιά, Αρ. Σπηλιωτόπουλου, Γ. Κύρτσου για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του.

«Τα προβλήματα είναι εισαγόμενα και όχι προβλήματα μεταξύ φοιτητών. Ναρκωτικά και μολότοφ μπαίνουν ας τα πιάσουν απ έξω. Αστυνομεύει απ έξω η αστυνομία ή όχι; Η πανεπιστημιακή αστυνομία τι θα κάνει; Δεν θα έχει λέει όπλα αλλά δεν διευκρινίζει αν θα υπάρξουν όπλα σε αποθήκες πανεπιστημίων»
τόνισε ο κ. Φίλης για να υποστηρίξει ότι οι ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές.

Παράλληλα ανέφερε ότι δημιουργείτε κέντρο ελέγχου σημάτων τα μέλη του οποίου θα έχουν πρόσβαση στα email και τηλεφωνικές κλήσεις καθηγητών και φοιτητών.

Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο «κόβει την πρόοδο των παιδιών» και υιοθετεί την αστυνομική αυθαιρεσία. «Διαμορφώνετε καθεστώς Κορκονέα» τόνισε σε άλλο σημείο υποστηρίζοντας ότι το νέο αστυνομικό σώμα θα αποτελέσει «φυτώριο για Κορκονέους».

«Η Δεξιά δείχνει επιθετικότητα στην Δημοκρατία. Αυτό δεν αφορά όλους τους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά τον στενό πυρήνα της εξουσίας. Έχετε δυσανεξία στην Δημοκρατία και καταφεύγετε σε εμφυλιοπολεμική ρητορική. Ίσως δεν ξέρετε ότι τα πανεπιστήμια διακρίνονται διεθνώς. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό θα στηρίξουμε κάθε διαδήλωση ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη και θα είναι από τα τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταργήσει μια νέα κυβέρνηση προοδευτικής και δημοκρατικής κατεύθυνσης»
σημείωσε.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις ο κ. Φίλης είπε ότι θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων 24.000 υποψήφιοι με αποτέλεσμα να κλείσουν δεκάδες τμήματα και πανεπιστήμια της περιφέρειας.

«Τα 24 χιλ παιδία που δεν θα μπουν σε πανεπιστήμια που πάνε; Στα κολέγια που φρόντισε η κα. Κεραμέως να τα καταστήσει εφάμιλλα με τα πανεπιστήμια.

Στα κολλέγια μπαίνουν με εξετάσεις; Όχι. Έχουν εξειδικευμένο προσωπικό; Όχι

Δεν είναι θέμα αξιοκρατίας αλλά επιλογής της κυβέρνησης να σπρώξει τα παιδία βίαια εκτός δημόσιας εκπαίδευσης προς τα υποβαθμισμένα ιδιωτικά κολλέγια»
ανέφερε.


Κεφαλίδου (Κίνημα Αλλαγής): Aνόητο και αναποτελεσματικό το νομοσχέδιο

«Ανόητο, αναποτελεσματικό και αντιμεταρρυθμιστικό»
χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας η εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου ενώ υποστήριξε πως οι διατάξεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία είναι αντισυνταγματικές.

Πιο αναλυτικά, η κυρία Κεφαλίδου ανέφερε για τα ζητήματα φύλαξης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων : «μπροστά στο πρόβλημα η κυβέρνηση φέρνει ένα ανόητο, αναποτελεσματικό και αντιμεταρρυθμιστικό καθεστώς αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού. Λέτε πως δεν μπορεί ο Πρύτανης να κάνει τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.. Όμως, ανάμεσα σε αυτό που νομοθετήσατε το 2019 και νομοθετείτε τώρα είναι ότι τώρα πια η αστυνομία θα είναι διαρκώς στα πανεπιστήμια και μαζί με το προσωπικό φύλαξης θα βλέπει από τις οθόνες τις κάμερες τι γίνεται στο χώρο του πανεπιστημίου. Δεν χρειαζόταν ειδικό αστυνομικό σώμα. Η εικόνα του πρύτανη στο οικονομικό πανεπιστήμιο πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση– αλλά όχι στη λογική αυστηροποίησης. Εσείς προτιμάτε την επίδειξη ισχύος αντί να βρούμε μία λύση με διάλογο».

«Νομοθετείτε αποσπασματικά εν μέσω πανδημίας και έχετε καταφέρει να έχετε όλους απέναντί σας, γονείς φοιτητές πανεπιστημιακούς» τόνισε η κυρία Κεφαλίδου σε άλλο σημείο εκτιμώντας πως οι προωθούμενες διατάξεις θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη.

«Με όλη την ιδεοληψία σας συσκοτίζετε τα προβλήματα και υποτιμάτε τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων με το τζογαδόρικο ρίσκο της πυροδότησης κοινωνικών εκρήξεων» είπε η εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής για να υποστηρίξει «εχετε σκεφτεί ότι δίνετε το φιλί της ζωής στον «ημιθανή» ΣΥΡΙΖΑ που μέσα από το κλέφτες κι αστυνόμοι στα πανεπιστήμια θα βρει ευκαιρία να εντατικοποιήσει την παρουσία του;».

Η κυρία Κεφαλίδου αναφέρθηκε και στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το κόμμα της, σημειώνοντας ότι τυγχάνει ευρείας αποδοχής από την ακαδημαϊκή κοινότητα ενώ κάλεσε «τις διοικήσεις των πανεπιστημίων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι δική τους δουλειά η περιφρούρηση της ασφάλειας».



Δελλής (ΚΚΕ): Nα αποσυρθεί

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής καταγγέλλοντας την πρακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια.

«Προβάλλεται και αξιοποιείται εδώ και χρόνια η ολοφάνερη πια προβοκατόρικη δράση μηχανισμών γνωστών αγνώστων που καμία σχέση δεν έχουνε με φοιτητές και η εμφάνιση των πανεπιστημίων ως άντρων εγκληματικότητας»
είπε σε άλλο σημείο ενώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε: «προορίζεται πρώτα απ’ όλα για την περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και την κατασταλτική αντιμετώπιση της οργανωμένης συλλογικής και κάθε διεκδίκησης των φοιτητών για πτυχία με αντίκρισμα».

Ο κ. Δελλής επιτέθηκε και στον νέο υφυπουργό Παιδείας Αγγελο Συρίγο αλλά και στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μάρδα. «ο κ. Συρίγος μας είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς πανεπιστημιακή αστυνομία υπήρχε και το 1969 ενώ ο κ. Μάρδας μας πρότεινε την επαναφορά του αλησμόνητου σπουδαστικού της ασφάλειας σε μεταμοντέρνα εκδοχή».

Τέλος, η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Σοφία Ασημακοπούλου πρότεινε την «δημιουργία ειδικού σώματος προστασίας πανεπιστημίων με ολοκληρωμένη στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις που θα μπορεί να παρεμβαίνει άνευ ειδικής αδείας όταν διαπιστώνει την τέλεση εγκληματικών πράξεων» ενώ η κυρία Σοφία Σακοράφα του ΜεΡΑ25 είπε: «Είναι τόσο εξοργιστικά αυτά που νομοθετείτε που δεν υπάρχει κανένα πεδίο διαλογής ή σύνθεσης απόψεων. Το πολιτικό σας DNA θέλει ασκήσεις αυταρχισμού»





Ειδήσεις σήμερα: 

Φονική πλημμύρα στον Εβρο: Εικόνες μεγάλης καταστροφής - Εθνικό πένθος για τον πυροσβέστη

Όλες οι αλλαγές στα ΑΕΙ - Πώς θα λειτουργεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Τι θα ισχύσει για την πρόωρη συνταξιοδότηση μετά το 2022
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης