ΚΙΝΑΛ για «κόκκινα δάνεια» και bad bank: Ζητά έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής

ΚΙΝΑΛ για «κόκκινα δάνεια» και bad bank: Ζητά έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής

«Το ζήτημα της διαχείρισης των ‘’κόκκινων’’ δανείων αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία» τονίζουν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

kinal
Την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» και της προοπτικής δημιουργίας bad bank ζητά το Κίνημα Αλλαγής.

Οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Σταύρο Καλογιάννη ζητούν να οργανωθεί συζήτηση παρουσία του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας Γιάννη Στουρνάρα και εκπροσώπων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών εξηγώντας πως «το ζήτημα της διαχείρισης των ‘’κόκκινων’’ δανείων αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Σεπτέμβριος 2020), το 55% των δανείων των πολύ μικρών επιχειρήσεων ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ 1 στα 3 από τα δάνεια που είναι σε αναστολή ανήκει στην κατηγορία του ‘’αυξημένου πιστωτικού κινδύνου’’, χωρίς σε όλα αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια που έχουν μεταφερθεί στις εταιρείες διαχείρισης και είναι-στη συντριπτική τους πλειοψηφία- μη εξυπηρετούμενα» επισημαίνουν οι ίδιοι σε άλλο σημείο για να προσθέσουν: «Με δεδομένα τα πολύ αυστηρά κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, έστω και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και με δεδομένη την άρνηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για υιοθέτηση πιο ευέλικτων πιστοδοτικών κριτηρίων, αναζητούνται άμεσες λύσεις που θα απελευθερώσουν πόρους για να στηρίξουν την οικονομία.

Και όλα αυτά τη στιγμή που τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από:

· Υψηλό απόθεμα ‘’κόκκινων’’ δανείων, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί λόγω της πανδημίας

· Αρνητική ή χαμηλή κερδοφορία, η οποία στηρίζεται κυρίως στην αγορά ή ανταλλαγή ομολόγων και τις διαφόρων τύπων προμήθειες

· Χαμηλή ποιότητα εποπτικών κεφαλαίων, αφού περίπου το 50% των κεφαλαίων αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από το ελληνικό δημόσιο

Την ίδια στιγμή, το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δισ. ευρώ, ενώ δεν υφίσταται καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τις ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού κάθε άλλο παρά φιλικές να μπορούν να χαρακτηριστούν για τις περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν βιώσει την υπερδεκαετή κρίση

Το απόθεμα των κόκκινων δανείων στις τράπεζες ανέρχεται σε 58,7 δισ. ευρώ (περί τα 100 δισ. το σύνολο των ΜΕΔ) ενώ το σύνολο των δανείων που έχει προβλέψει η κυβέρνηση ότι θα τιτλοποιηθούν μέσω του ‘’Ηρακλή’’ ανέρχεται συνολικά στα 31 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της μοναδικής τιτλοποίησης που έχει ολοκληρωθεί.

Η εφαρμογή του ‘’Ηρακλή’’ δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα ως σήμερα, αφού μόλις μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει ολοκληρώσει την τιτλοποίηση, ένα και πλέον χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, με τις εταιρείες διαχείρισης ζητούν εκ νέου χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και διορία να επιτύχουν τους στόχους εισπράξεων σε 48 αντί για 24 μήνες.

Η κυβέρνηση επιμένει στο υπάρχον μοντέλο τιτλοποιήσεων, προκρίνοντας τον ‘’Ηρακλή 2’’, με επέκταση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων για άλλους 18 μήνες.

Σε αυτές τις συνθήκες, συγκεντρώνει ενδιαφέρον η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (bad bank), η οποία προβλέπει τη μεταφορά του συνόλου των δανείων που θα μείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών μετά τις τιτλοποιήσεις του ‘’Ηρακλή’’, συμπεριλαμβανομένων και των επιπλέον 8-10 δις που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας.

Ενώ η Κομισιόν έχει δώσει ‘’πράσινο φως’’ για ίδρυση τέτοιων μηχανισμών από τις εθνικές κυβερνήσεις από τα μέσα Δεκεμβρίου και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κατατεθεί τη σχετική πρόταση στην κυβέρνηση από την 1η Οκτωβρίου, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από την κυβέρνηση.

Ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε ήδη προτείνει, από τον Απρίλιο του 2017 , τη δημιουργία bad bank για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων, χωρίς η πρότασή μας να αξιοποιηθεί ούτε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή διάσταση της ελλειμματικής-όπως αποδεικνύεται-ως σήμερα στρατηγικής και εφαρμοσμένης πολιτικής της κυβέρνησης στη διαχείριση των ‘’κόκκινων’’ δανείων και με δεδομένη την επίσημη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος για την επίλυση του ζητήματος αυτού, θεωρούμε επιβεβλημένη τη σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών για αναλυτική συζήτηση επί του θέματος και ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πορεία του ‘’Ηρακλή’’ και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση των ‘’κόκκινων’’ δανείων.

Στη συνεδρίαση αυτή θα πρέπει να συμμετάσχουν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης».

Ειδήσεις σήμερα: 

Πάει πίσω το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα - Πόσα εμβόλια θα παραλάβουμε και πότε

Συναθροίσεις: 11 ερωταπαντήσεις για το νέο πλαίσιο - Τι θα ισχύει για κάμερες, δημοσιογράφους και δακρυγόνα

«Κοκτέιλ» αντισωμάτων φαίνεται να λειτουργεί σαν.... παθητικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης