Τσίπρας σε ΝΔ για τα 12 ν.μ.: «Σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμα επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που λοιδορήσατε»

Τσίπρας σε ΝΔ για τα 12 ν.μ.: «Σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμα επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που λοιδορήσατε»

«Εσείς σε όλα τα θέματα άλλα λέτε όταν είστε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλα όταν είστε στα κυβερνητικά έδρανα» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και ασκώντας έντονη κριτική

tsiprars
Με έντονη διάθεση κριτικής προς την κυβέρνηση, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του προς την Ολομέλεια για το νομοσχέδιο που επεκτείνει τα ναυτικά μίλια της χώρας μας από 6 σε 12, λέγοντας ότι «καλωσορίζουμε το κόμμα σας και εσάς σε μια ακόμα επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εσείς λοιδορήσατε».

«Να θυμίσω τι λέγατε όταν εμείς ανακοινώσαμε την πρόθεση αυτή το 2018», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «τόσο εσείς όσο και κορυφαία στελέχη της ΝΔ έβγαιναν με δημόσιες δηλώσεις σχεδόν να λένε ότι χωρίζουμε την Ελλάδα στα δύο και μιλούσαν για μια επιλογή που ζημιώνει την χώρα».

«Σχεδόν όσα λέγατε και για την Συμφωνία Πρεσπών» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας: «Τώρα εσείς που πολεμήσατε τη στρατηγική μας για την πρόθεση να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο χειροκροτείται αλλήλους. Εσείς σε όλα τα θέματα άλλα λέτε όταν είστε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλα όταν είστε στα κυβερνητικά έδρανα».

«Αναρωτιέμαι αν αντί για θριαμβολογίες θα έπρεπε να κάνετε μια κάποια αυτοκριτική», σημείωσε δηκτικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε και συγκεκριμένες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ από το 2018.

«Ο κ. Κουμουτσάκος έλεγε τότε ότι οι προθέσεις μας για επέκταση υδάτων στο Ιόνιο είναι φθηνοί εντυπωσιασμοί. Αυτό κάνετε σήμερα. Η κ. Μπακογιάννη έλεγε ότι πρόκειται για επιλογή αντίθετη με την πάγια στρατηγικη εξωτερικής πολιτικής και η τμηματική επέκταση υδάτων δίνει επιχειρήματα στην άλλη πλευρά. Ο κ. Κικίλιας έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται αντίθετα με την πάγια άποψη της εθνικής πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και συνέχισε: «Αυτά λέγατε τότε. Όλα αυτά πώς δικαιολογούνται με τους σημερινούς διθυράμβους και τα χειροκροτήματα; Αν δεν αναθεωρήσετε τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στις εσωκομματικές ισορροπίες πώς θα έχετε θετικά αποτελέσματα;».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε μάλιστα, ότι θα κάνει ορισμένες παρατηρήσεις, με στόχο να συμβάλλει στο να μην συνεχιστούν τα «λάθη τώρα που εσείς έχετε την ευθύνη».

Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση Ν/Σ του Υπουργείου Εξωτερικών

Ομιλία στη Βουλή, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου». #Βουλη #Vouli

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, January 20, 2021


«Εθνική και όχι μικροκομματική ή επικοινωνιακή γραμμή»

«Θα συμφωνήσουμε ότι τα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα το ακανθώδες ζήτημα των σχέσεων με Τουρκία, απαιτεί από το πολιτικό σύστημα και κυρίως από το κυβερνών και της μείζονος αντιπολίτευσης προσπάθεια συνεννόησης και συναίνεσης. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε έτοιμοι να στηρίξουμε την κυβέρνηση για το καλό της πατρίδας όπου χρειαστεί. Με μια προϋπόθεση όμως ότι η κυβέρνηση θα δείξει και αποδείξει ότι χειρίζεται τα εθνικά μας θέματα και πρωτίστως τα ελληνοτουρκικά με εθνική σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σαφή εθνική γραμμή και σταθερότητα. Εθνική όχι μικροκομματική και επικοινωνιακή ή εσωκομματική όπως έγινε πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν από την παράταξή σας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε: «Ολοι ξέρουμε ότι τον αποφασιστικό λόγο στον χειρισμό εθνικών θεμάτων τον έχει ο πρωθυπουργός. Υπήρξε μια τοποθέτηση χθες από τον ΥΠΕΞ και σήμερα ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει θέμα στις σχέσεις σας. Προφανώς η εθνική γραμμή καθορίζεται από τον πρωθυπουργό και ο ΥΠΕΞ ή συμφωνεί ή αποχωρεί. Όμως αυτός είναι ένας λόγος για να ανησυχούμε. Λογος ανησυχίας μας είναι το ιστορικό το δικό σας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αναφέρομαι στον τρόπο που αντιμετωπίσατε όλα τα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και την στάση που κρατήσατε που ήταν αντίθετη με το εθνικό συμφέρον, με κίνδυνο να οδηγηθούμε σε κλίμα εμφυλίου και αντιπαραθέσεων. Τις εικόνες που είδαμε στο Καπιτώλιο τις ζήσαμε εξώ από αυτή την αίθουσα όταν με εσάς προτοστάτες ένα κομμάτι ακροδεξιών αποσπάστηκε και επιχείρησε να εισέλθει στη Βουλή. Όταν τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχονταν σφαίρες και απειλητικά μηνύματα και διάφοροι βάνδαλοι πυρπολούσαν. Τα ξεχάσατε; Τα ξεχάσατε τώρα που κάνατε την κωλοτούμπα; Εν γνώση σας οδηγήσατε στην εμφύλια αντιπαράθεση. Εν γνώση σας συμπλεύσατε με ακραίους και θολώσατε με συνδομή ΜΜΕ την εθνική αλήθεια εν ονόματι του κομματικόυ και προσωπικού οφέλους την αλήθεια που αργότερα παραδεχθήκατε».

«Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούσε στις πιέσεις Μητσοτάκη και ακροδεξιάς και δεν είχε αποφασιστικότητα και γενναιότητα να αποδεχθεί το πολιτικό και κομματικό κόστος σήμερα αντί στα βόρεια σύνορα να είχαμε φίλο θα είχαμε εχθρό και ενδεχομένως σύμμαχο του Ερντογάν» συνέχισε λέγοντας ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε: «Θυμάστε κ. Μητσοτάκη με τι ευκολία και επιπολαιότητα μας λέγατε ότι η Συμφωνία Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα που έχει ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού και εθνικό λάθος; Με τι ευκολία χειροκροτούσατε στις 25 Ιανουαρίου 2019 τον κ. Βορίδη όταν αποκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας; Για μια συμφωνία που τώρα και τηρείτε και τιμάτε και που κατά τον ΥΠΕΞ αποκατέστησε την ιστορία».

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας: «Με ποια ατζέντα και επιδιώξεις πάμε στις συνομιλίες; Πώς θα αντιμετωπίσουμε την στάση του Ερντογάν που εκμεταλευόμμενος τη στάση ΠόντιουΠιλάτου της ΕΕ επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα; Τι κινήσεις γίνονται στο προσκήνιο και παρασκήνιο; Όλα αυτά παραμένουν θολά και όσο η Αγκυρά παραμένει χωροφύλακας Αιγαίου τόσο οι κίνδυνοι για την χώρα αυξάνονται».

«Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε ένα κρίσιμο θέμα σε έξαλλη αντιπολιτευτική στάση όπως κάνατε εσείς με τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μετατρέψουμε ένα κρίσιμο θέμα σε έξαλλη αντιπολιτευτική στάση, εθνικιστικές κορώνες σε πασαρέλα αντιπολιτευτικής αντίστασης όπως κάνατε εσείς με τις Πρέσπες. Δεν έχω δισταγμό να το επαναλάβω. Εμείς παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην αναγκαία συνεννόηση και συναίνεση στα κρίσιμα θέματα με την Τουρκία. Συμπερασματικά σας καλώ κ. Μητσοτάκη να ξεφύγετε από την ασάφεια και να γνωστοποιήσετε σε κόμματα και λαό ένα σαφή οδικό χάρτη αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων με διπλωματικά μέσα. Με σαφείς εθνικές κόκκινες γραμμές. Όλα αυτά να γίνουν σαφή προς κάθε κατεύθυνση ώστε η Άγκυρα να γνωρίζει ότι είμαστε ανοικτοί σε διάλογο αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα και προκλήσεις» συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: «Εδώ όμως είναι το πρόβλημα. Για εμάς δεν έχετε σαφή στρατηγική ούτε για την προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε για το πώς θα επιλυθούν οι διαφορές με την γείτονα».

«Περάσαμε όλο το 2020 με τις χειρότερες τουρκικές προκλήσεις από την εποχή των Ιμίων. Αντί να πείτε την αλήθεια για το τι μπορούσαμε και τι όχι να κάνουμε εσείς βυθιστήκατε σε αντιφάσεις και πέρασε ο χρόνος λέγοντας ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη, μετά ότι η Τουρκία θα λάβει αποφασιστική απάντηση από ΗΠΑ, Γαλλία και ΕΕ και πότε ικανοποιούμενος από άσφαιρες δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας. Πήγατε στις ΗΠΑ και συναντήσατε τον απερχόμενο Τραμπ με μεγάλες παραχωρήσεις και δήλωση ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να στηρίξουν έναν προβλέψιμο και πιστό σύμμαχο. Τελικά ο Τραμπ παρείχε τη μεγαλύτερη στήριξη από ποτέ στον Ερντογάν. Με τη Γαλλία μιλούσατε για αγορά φρεγατών και ταυτόχρονα για αμυντική συμφωνία και τελευταία στιγμή ακυρώσατε την αγορά και ανοίξατε συζήτηση για Ραφάλ στην ίδια τιμή. Δεν είδαμε αμυντική συμφωνία με την Γαλλία. Αυτό ίσως οδήγησε και σε αποδυνάμωση της στήριξης που παρείχαν οι Γάλλοι στις ελληνικές θέσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε: «Οι υπουργοί σας διατυμπάνιζαν ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Υπογράψατε συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο χωρίς να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνει κοντά μας η Γερμανία. Είδαμε προχθές τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας να παρακολουθεί σιωπηλός την ώρα που ο Τσαβούσογλου απειλούσε ένα άλλο μέλος τηςΕΕ»

Ως προς τις διερευνητικές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι συνθήκες στις οποίες ξεκινούν είναι αρνητικές για τη χώρα».

«Το μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές: στηρίζουμε διερευντικές για υφαλοκριπήδα και ΑΟΖ με την ελπίδα να επιτευχθεί έντιμη συμφωνία είτε δημερώς είτε στην Χάγη. Η Ελλάδα πρέπει όμως να είναι κάθετη αρνητική απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποίηση νησιών. Πρέπει να είναι κάθετη απέντντι σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η κρυστάλλινη θέση μας και αξιοποιήστε την. Θέση μας έιναι ότι πρέπει να είναι διακριτές οι κόκκινες γραμμές. Όμως δεν έχουμε εικόνα για τους στόχους διαπραγμάτευσης. Δεν έχουμε εικόνα ποια θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσουμε», ανέφερε. 

Και κατέληξε: «Η επέκταση υδάτων στο Ιόνιο αποτελεί αναμφισβήτητα θετικό βήμα. Αν δεν συνδυαστεί με επιστροφή σε σοβαρή πολιτική με σαφείς κόκκινες γραμμές και αποφασιστικότητα, οι κίνδυνοι είναι εδώ και είναι μεγάλοι και ο μεγαλύτερος κίδνυνος είναι να βρεθούμε μπροστά σε χειρότερες εξελίξεις κλιμάκωσης έντασης. Οφείλετε να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Κ. Μητσοτάκη αναλάβετε τις ευθύνες σας και εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν».

«Μην μας κουνάτε το δάχτυλο»

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «μας παραδώσατε μία χώρα χρεοκοπημένη με λιγοστές δυνατότητες και μπορέσαμε να συντηρήσουμε τα οπλικά συστήματα».

«Μου έκανε τρομακτική εντύπωση το γεγονός ότι σε σχόλιό μου για τις δηλώσεις όλων των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ σε σχέση με την διακηρυγμένη πρόθεσή μας να προχωρήσουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με νόμο, εσείς είπατε ότι ο ίδιος ποτέ δεν κάνατε τέτοιες δηλώσεις. Διαχωρίζετε την θέση σας από κορυφαία σας στελέχη και πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον το ίδιο θα πράξετε και με δηλώσεις υπουργών σας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι στάση ηγετικής ευθύνης, ούτε αρχηγού κόμματος που με βία έχει πάρει 3%. Αναλάβετε τις ευθύνες σας».

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας γιατί έχει και ιστορική αλήθεια: όταν ανέλαβα και υπουργός Εξωτερικών -με ενημέρωσε ο κ. Κοτζιάς – γνώριζα βεβαίως για την προετοιμασία παρουσίασης προεδρικού διατάγματος.Όταν ενημερώθηκα ότι έχει έτοιμο ΠΔ επιφυλάχθηκα να τοποθετηθώ όμως ως όφειλα στις δηλώσεις κατά παράδοση παραλαβή επιβράβευσα το έργο του.

Ενημερώθηκα όπως σήμερα κάνει ο ΥΠΕΞ, από τους διπλωμάτες και τους ανθρώπους που έχουν την γνώση των νομικών και της ερμηνείας συντάγματος ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος προβλέπει ότι η διεύρυνση ορίων επικράτειας μπορεί να γίνει μόνο μετά από υπερψήφιση 151 βουλευτών. Ενημερώθηκα ότι κανένα ΠΔ δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συνεπώς αμέσως μετά βγήκα με ευθύνη και ανακοίνωσα ότι η πολιτική επιλογή θα προχωρήσει με νόμο και έδωσα εντολή στον αναπληρωτή υπουργό να ετοιμάσει το νόμο. Ετοίμασε το νόμο και ζήτησα να παει σε συμβουλιο εξωτερικής πολιτικής και να ενημερώσει κόμματα. Ξέρετε ποια απάντηση εισέπραξε από τον κ. Κουμουτσάκο; «μην τολμήσετε να το φέρετε και να δεσμεύσετε την χώρα σε προεκλογική περίοδο»

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις που έχουν μείζονα σημασία προϋποθέτουν και ένα κλίμα αυτονόητο πολιτικής συνεννόησης στο αυτονόητο. Αυτό σας κατηγορώ ότι δεν δώσατε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως εμείς κάνουμε σήμερα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε: «Θυμάμαι και άρθρα του κ. Βενιζέλου που δημιουργούσαν κλίμα τοξικό. Αυτό κάνατε. Σας κατηγορώ ότι συνειδητά το κάνατε και σήμερα λέτε ότι δεν τα λέγατε εσείς αλλά τα στελέχη σας».

«Κλείνω με ένα θέμα που έχει ενδιαφέρον. Είπατε ότι κακώς συνέκρινα τα επεισόδια στις ΗΠΑ στο Καπιτώλιο με όσα συνέβησαν, το οργανωμένο σχέδιο εισόδου στην Βουλή για να κρεμάσουν τους προδότες που θα ψηφίσουν την Συμφωνία. Εσείς είπατε ότι δεν είναι το 2018 αλλά το 2011. Το κοινό χαρακτηριστικό Καπιτωλίου με όσα συνέβησαν έξω από τη Βουλή το 2018 και 2019 με την προσπάθεια εισόδου στην Ολομέλεια είναι ότι ακροδεξιοί ήταν εκεί ακροδεξιοί ήταν και εδώ. Το δε κοινό σημείο της πανω πλατείας του 2011 με τα επεισόδια του 2018 και 2019 είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις το κόμμα σας ήταν στα συλλαλητήρια. Το 2011 πρόεδρός σας ήταν ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ τότε είχε την στάση όχι μόνο του Ζαππείου αλλα της στήριξης των συλλαλητηρίων. Μην μας κουνάτε το δάχτυλο και αθώο του αίματος», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Δολοφονία στα Χανιά: Ομολόγησε ο Νορβηγός - Πού και πώς τον εντόπισε η Αστυνομία

Άλλα 65 Κέντρα Υγείας στη «μάχη» των εμβολιασμών - Το ψηφιακό πιστοποιητικό «ξεκλειδώνει» τον τουρισμό

Τσιόδρας: Δύσκολη η μάσκα - Τη φοράω 16 με 18 ώρες τη μέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης