Χαρδαλιάς: «Είμαστε στην αρχή του τέλους, σιγά σιγά επιστρέφουμε στην κανονικότητα που έχουμε χάσει»

Χαρδαλιάς: «Είμαστε στην αρχή του τέλους, σιγά σιγά επιστρέφουμε στην κανονικότητα που έχουμε χάσει»

Τι είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κριτική που δέχεται, τους εμβολιασμούς, τα σχολεία και την τηλεκπαίδευση, αλλα και για τα μέτρα προστασίας και ποιος τελικά αποφασίζει γι αυτά

χαρδαλιας
Στη μάχη με τον κορωνοϊό, το εμβόλιο και την επιστροφή στην κανονικότητα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha».

«Είμαστε στην αρχή του τέλους μιας προσπάθειας που έχει κορυφωθεί 10 μήνες τώρα, λίγες εβδομάδες ακόμα, λίγους μήνες για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά, βήμα- βήμα στην κανονικότητα που έχουμε χάσει», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς» ενώ προσέθεσε ότι ο κόσμος έξω ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις κι όλοι έχουν κοπιάσει.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η Ευρώπη και όλος ο κόσμος βρίσκεται κάτω από την πίεση ενός τρίτου κύματος, ωστόσο «εδώ, στην Ελλάδα αντιστεκόμαστε ακόμα, παλεύουμε ακόμα». «Είναι σκληρή η προσπάθεια, και νομίζω ότι ακριβώς επειδή η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων με έναν εξαιρετικό, υποδειγματικό τρόπο με επιμονή και υπομονή τηρεί τα μέτρα, έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή «με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός διαστήματος που θα μας οδηγήσει σε λύση», είναι να παραμείνουμε προσεκτικοί.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι την κόπωση που υπάρχει όμως το πολύ σημαντικό είναι ότι επιτέλους υπάρχει ελπίδα και πρέπει να εξασφαλίσουμε τους επόμενους μήνες ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα έτσι ώστε να προασπίσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά αγαπάμε και να μπορέσουμε να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Όσον αφορά τη συνεργασία με την επιτροπή των επιδημιολόγων ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι υπάρχει μια αμοιβαία καθημερινή σχέση καθώς γίνονται δύο τεχνικές συσκέψεις κάθε μέρα με την παρουσία του κ. Τσιόδρα και συζητούν τα πάντα πριν τις τελικές τους αποφάσεις.

«Θα συμβουλευτούμε πάντα την αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων. Πολλές φορές αν προκύψει κάτι ένα βράδυ αργά που δεν μπορούν να συνεδριάσουν προχωράμε, παίρνουμε κάποιες αποφάσεις που είναι για ένα, δύο εικοσιτετράωρα μέχρι η επιτροπή να τα αξιολογήσει υγειονομικά», υπογράμμισε.

Κλείσιμο
Αναφερόμενος στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και σε όσα συμβαίνουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχουν πλήρη εικόνα σε επίπεδο γειτονιάς και δρόμου σε σχέση με όλα τα κρούσματα και τις στενές τους επαφές. «Υπάρχουν πλατφόρμες που μας βγάζουν το red alert, το red flag όπου μέσα από αυτό αρχίζουμε και πλέον ιχνηλατούμε , να δούμε αν είναι κάποια clusters, να δούμε αν είναι κάποιες συρροές ή αν είναι διάσπαρτα κρούσματα- που μας προβληματίζουν πολύ περισσότερο- και όλα αυτά σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους μας οι οποίοι κάνουν την επιδημιολογική διερεύνηση στην αρχή και από εκεί και πέρα εμείς προχωράμε στα επιχειρησιακά», επισήμανε.

Τάκης Χατζής DIRECT | (Σεζόν 1 Επεισόδιο 12) | (12/01/2021) | Ν. Χαρδαλιάς & Μ. Ντενίση


Για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό

Σχετικά με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι εδώ και δύο μήνες σχεδόν έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το ζήτημα των εμβολίων, διότι εμπλέκονται πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, «τα logistics είναι εξαιρετικά, η μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια στο να παραμείνει ασφαλές το εμβόλιο», ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται μία σταθερή πορεία και προσοχή σε όλη αυτή τη διαδικασία.

«Το θέμα δεν είναι να αναπτύξουμε δομές όταν δεν έχουμε τον αριθμό των εμβολίων το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι όταν τα εμβόλια έρθουν, να μπορέσουμε σε χρόνο άμεσο να τα κάνουμε στον πληθυσμό. Είμαστε έτοιμοι και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα θα πάνε όπως πρέπει», ενώ προσέθεσε ότι το υπουργείο υγείας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και μέχρι τώρα ό,τι έχει συμφωνηθεί στους χρόνους που έχει συμφωνηθεί έχει παραδοθεί. Ακόμη, ανέφερε, ότι εκείνος έκανε το εμβόλιο και «δεν έχει πάθει το παραμικρό».

Όσον αφορά τις αναλύσεις και τις μετρήσεις στα λύματα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι κι εκείνοι και οι επιδημιολόγοι τις παρακολουθούν. «Υπάρχουν πολλά διαφορετικά κριτήρια τα οποία λαμβάνονται καθημερινά. Υπάρχει η αίσθηση ότι τα κριτήριά μας είναι μόνο τα κρούσματα. Είναι τελείως αναληθές αυτό, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας μια σειρά ζητημάτων, κριτηρίων μπαίνουν σε μία βάση επεξεργασία όπου με βάση τα δεδομένα αυτά προχωράμε στις εισηγήσεις μας και στις αποφάσεις μας σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι κάθε μέρα είναι ανήσυχοι.

«Από μια μικρή παράλειψη ή μια μικρή ένδειξη που μπορεί να την έχουμε υποτιμήσει μπορεί να εξελιχθεί μία διασπορά που δεν θα θέλαμε να υπάρξει. Έχει αποδειχθεί και παγκόσμια αλλά και αυτούς τους μήνες ότι στις λεπτομέρειες κρίνονται τα πάντα. Μπορεί μία να έχουμε 30 κρούσματα τα οποία να προέρχονται από μία συρροή να μην είναι τόσο επικίνδυνα και να έχουμε 10 κρούσματα διάσπαρτα μέσα στην κοινωνία που έχει αξία να τα ιχνηλατήσουμε κάθετα για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε διασπορά μέσα στην κοινότητα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχουν μία σταθερή απόφαση για τα μέτρα ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι κάθε μέρα αξιολογούν τα πραγματικά δεδομένα και υπάρχουν πολλές διαφορετικές εστίες που μπορεί να προκύψουν και να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. «Αξία έχει τα μέτρα να είναι δυναμικά και πρέπει να γίνει αντιληπτό. Εμείς κάθε μέρα αξιολογούμε τα πάντα σε όλη τη χώρα και πάμε γειτονιά- γειτονιά, πόλη-πόλη, περιφέρεια- περιφέρεια», επισήμανε.

Παράλληλα σημείωσε: «Eκ των πραγμάτων συνυπολογίζονται τα πάντα. Γιατί και το ζήτημα που αφορά και την οικονομία είναι ζητήματα που αφορούν κάθε πολίτη ξεχωριστά και την ίδια την κοινωνία, γιατί ο κάθε άνθρωπος παλεύει καθημερινά για τα προς το ζην, έχει τον οικογενειακό του προγραμματισμό και όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, αναγκαστικά συνυπολογίζουμε όλα τα δεδομένα. Υπάρχει μια κοινωνία, υπάρχουν πίσω από τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι και από την πρώτη στιγμή και η απόφαση του πρωθυπουργού και η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να δώσουμε έμφαση στην ανθρώπινη ζωή και στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε οι αποφάσεις να μην είναι οριζόντιες αλλά πιο εξειδικευμένες ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι «όλες οι παράμετροι αξιολογούνται προτεραιοποιούνται, κατηγοριοποιούνται και οι επιδημιολόγοι μας κρίνουν με μόνο σημείο αναφοράς να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», ενώ συμπλήρωσε ότι κάθε μέρα τους ανησυχεί η επόμενη.

Για την κριτική που δέχεται και το ποιος αποφασίζει για τα μέτρα

Όσον αφορά την κριτική που έχει δεχθεί ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «η κριτική και η καλόπιστη κριτική μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι και να διορθώνουμε λάθη και έχει αξία για όσους ασχολούμαστε με τα κοινά να προσπαθούμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να διορθώνουμε λάθη. Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά πρέπει να μάθουμε στην κριτική. Αγαπάω τη δουλειά μου κι αγαπάω την ευθύνη», ενώ τόνισε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να είναι σοβαρός στη δουλειά του, να φέρνει αποτέλεσμα και να είναι χρήσιμος. «Υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα κάποιες ισοπεδωτικές κριτικές οι οποίες εμπλέκουν και την οικογένειά μου το οποίο είναι στο όριο της χυδαιότητας αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορώ μαζί με όλους τους υπόλοιπους που έχουμε αναλάβει αυτή τη δουλειά να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί», σημείωσε, ενώ προσέθεσε ότι δεν τον ενοχλεί το χιούμορ, αντιθέτως το αγαπά και προσπαθεί να το ενθαρρύνει.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι εκείνος ανακοινώνει τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση και πάντα σε συνεννόηση με την επιτροπή των επιδημιολόγων μας, ενώ όπως είπε, ποτέ η κυβέρνηση δεν πήρε κάποια μεγάλη απόφαση χωρίς την εισήγηση και την άποψη των επιδημιολόγων.

Ερωτηθείς αν έχει διαφωνήσει με κάποια μέτρα που πάρθηκαν επισήμανε ότι όλα τα στοιχεία που υπάρχουν μπαίνουν σε μια δεξαμενή ανάλυσης. «Ακόμα και κάποιες φορές που μπορεί να είχα κάποιους ενδοιασμούς για κάποια πράγματα το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν, πάρθηκαν στο σωστό χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ερωτηθείς τι έχει μείνει στο μυαλό του σαν άσχημη στιγμή και αν έχει φοβηθεί κάτι ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «καθημερινά συμβαίνουν τέτοιες στιγμές που νιώθεις την αμηχανία της στιγμής που πρέπει να πάρεις γρήγορες αποφάσεις, πρέπει να κάνεις εισηγήσεις αλλά αυτή είναι και η ευθύνη που κουβαλάει ο καθένας μας και η ανάγκη να μπορεί να είναι αποτελεσματικός και χρήσιμος», ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει άγχος για κάποια πράγματα. «Παίρνουμε κάποιες αποφάσεις που θέλουμε να ξέρουμε τι αντίκτυπο και τι αποτύπωμα μπορεί να έχουν σε επίπεδο κοινωνίας, σε σχέση με το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν πράγματα που μας φοβίζουν με την έννοια ότι στην αρχή είχαμε ένα άγχος και μια αγωνία γιατί δεν τον ξέραμε τον ιό, τώρα ξέρουμε και το βασικότερο είναι ότι ξέρουμε πώς να προστατευτούμε από τον ιό. Στην Πολιτική Προστασία δεν έχουμε την πολυτέλεια να φοβόμαστε», επισήμανε.

Για τα σχολεία και την τηλεκπαίδευση

Σχετικά με τις αποφάσεις για τα σχολεία ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά και ανοίγουν τα σχολεία πραγματικά με την ασφάλεια που χρειάζεται. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει αγωνία για κάποια πράγματα. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε αυτό. Τα μέτρα τηρούνται από όλους και η τήρηση των μέτρων δεν αφορά το δικό μας υφυπουργείο αφορά την ανάγκη να μπορέσουμε και στο κομμάτι να φανούμε αποτελεσματικοί. Όσο ήταν ανοιχτά τα σχολεία δεν υπήρξε ούτε μία ενδοσχολική συρροή και όπου υπήρχε ζήτημα αυτόματα τα σχολεία έκλεισαν και στεγανοποιήσαμε την οποιαδήποτε διασπορά, άρα τα σχολεία ανοίγουν ασφαλώς. Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ για να παρατηρούμε τι συμβαίνει, υπάρχει συγκεκριμένη task force που συμμετέχει και το υπουργείο Παιδείας, και το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ και εμείς ώστε να παρακολουθούμε τα δεδομένα». Ακόμη αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση είπε ότι έχει κι αυτό τα θετικά του γιατί τα παιδιά εξοικειώθηκαν με κάτι που φάνταζε εξωπραγματικό. Ειδικά στην Ελλάδα το κομμάτι που αφορά την τηλεκπαίδευση λειτούργησε υποδειγματικά.

Όσον αφορά την οικογένεια του ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το κόστος είναι ότι δεν μπορεί να βλέπει την οικογένειά του και ειδικά τους ανθρώπους που αγαπά όσο θα ήθελε και όπως θα ήθελε ενώ προσέθεσε ότι τον «πειράζουν και οι δύο κόρες του για τη δουλειά που κάνει».

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε στη Θεσσαλονίκη είπε ότι «ήταν μια δύσκολη στιγμή πόσο μάλλον που ήταν και η κόρη μου μπροστά».

Ερωτηθείς για το «αυστηρό του ύφος» ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι αυτό που εκφράζει στις ενημερώσεις είναι η συνολική άποψη για το τι πρέπει να γίνει. «Αυστηροί είμαστε όταν πρέπει να προστατεύσουμε κάποιους αυστηροί είμαστε με τα παιδιά μας σε κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο ή επικίνδυνο. Είμαι ευγνώμων για τον τρόπο που ο ελληνικός λαός έχει ανταποκριθεί σε όλο αυτό και έχω κρατήσει την επαφή μου με την κοινωνία καθημερινά και ξέρω ότι η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου παλεύει και πάλεψε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και αυτό μου δημιουργεί ένα ζήτημα σε σχέση με αυτούς τους ελάχιστους που μέσα από τις χαοτικές θεωρίες τους προσπαθούν να υπονομεύσουν την προσπάθεια της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού», σημείωσε.

Νίκος Χαρδαλιάς: Η κριτική που δέχεται και η επίθεση στη Θεσσαλονίκη


Τέλος αναφερόμενος στην Πολιτική Προστασία τόνισε ότι «είναι μια μεγάλη οικογένεια, μια μεγάλη ομάδα της Πολιτικής Προστασίας, 280 άτομα» και «κάθε μέρα προσπαθούμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό».


Ειδήσεις σήμερα:

Η Τζένη Μπαλατσινού πήρε εξιτήριο από το μαιευτήριο - Στο πλευρό της ο Βασίλης Κικίλιας

Ενεργοπoιήθηκε το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων

Εμβόλιο: Έκλεισαν τα πρώτα 50.000 ραντεβού για τους άνω των 85
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης