Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία ξανακάνει τα ίδια, θα έχει οικονομικές επιπτώσεις

Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία ξανακάνει τα ίδια, θα έχει οικονομικές επιπτώσεις

Σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα για αποφυγή «με διάρκεια» των προκλήσεων , έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την συνέντευξή του στον Ant1

mitsotakis-00

Προειδοποίηση προς την Άγκυρα, ότι σε περίπτωση που επαναλάβει τις πρακτικές της έντασης στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, «θα υπάρξουν επιπτώσεις», απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον «Αnt1»., ευχόμενος παράλληλα να είναι καλύτερος χρόνος το 2021 από 2020 και να βρεθεί μακροπρόθεσμα ένα πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. 

Με τον τρόπο αυτόν του «μαστιγίου και του καρότου»,  η ελληνική πλευρά απάντησε στις δηλώσεις που έκαναν - απευθυνόμενοι μάλιστα στους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα – οι κ.κ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι επιφύλαξαν νέες απειλές για την χώρα μας, όπως και κατηγορίες για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγες ώρες μετά από την συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, που προέβλεπε , πέραν της επέκτασης των κυρώσεων προς την Άγκυρα , την πρόβλεψη για νέα συζήτηση επί της τουρκικής στάσης στη σύνοδο του Μαρτίου του 2021, αλλά και στις κατά καιρούς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο Ζοζέπ Μπορέλ, το Νο1 της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για αυστηρότερες κυρώσεις προς την Άγκυρα, σε περίπτωση μη αλλαγής στάσης από την πλευρά της.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ένταση είναι σε βάρος της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά και την ευρωπαϊκή στάση.

«Οι προκλήσεις είναι μία διαρκής διαδικασία, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα να συζητάμε, παρά όχι», ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών από τις 25 Ιανουαρίου. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών, θέτοντας ωστόσο ένα συγκεκριμένο πλαίσιο: «να μην υπάρχει ένταση και να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το 2016», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η αποφυγή των προκλήσεων από τουρκικής πλευράς, «πρέπει να έχει διάρκεια».

Για άλλη μία φορά, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία θέματα πέραν του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών. «Καμία κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και οι «γκρίζες ζώνες», ούτε πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για πρώτη φορά, φύγαμε ως χώρα από την αφηρημένη επίκληση του διεθνούς δικαίου και προχωρήσαμε σε ένα πλέγμα κινήσεων στην εξωτερική πολιτική, τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των 18 μηνών διακυβέρνησης : ειδικότερα, έκανε αναφορά στις συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία, Αίγυπτο και Αλβανία, στην επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας – ζητώντας μάλιστα το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής – στις συμμαχίες που προωθήθηκαν με χώρες του αραβικού κόσμου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και στην ενίσχυση των Ενόπλων δυνάμεων, «με έξυπνες, γρήγορες αγορές», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης