«ΡΕΝΕ»: Από την 3η Διεθνή στο 3ο Συνέδριο το νέο ρεύμα ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ με τους «προεδρικούς» στα δύο

«ΡΕΝΕ»: Από την 3η Διεθνή στο 3ο Συνέδριο το νέο ρεύμα ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ με τους «προεδρικούς» στα δύο

H αυτονόμηση, ωστόσο, κορυφαίων στελεχών της «προεδρικής» φρουράς, μεταξύ των οποίων οι Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης και Αντώνης Κοτσακάς, έχει σηκώσει κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

syriza
Το βελούδινο διαζύγιο στους κόλπους των «προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως απότοκο την… ΡΕΝΕ, δηλαδή το νέο ρεύμα ιδεών, υπό τον τίτλο «Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα», η ιδρυτική διακήρυξη του οποίου δημοσιεύτηκε σήμερα στην «Αυγή».

Πιάνοντας το νήμα από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, «ο διπολικός κόσμος έκλεισε τον κύκλο του το τη δεκαετία του 1990 - 89 και ο νέος κόσμος είναι πολυπολικός, με το γεωπολιτικό κέντρο βάρους να μετατίθεται από τον ατλαντικό στον ειρηνικό» αναφέρουν οι συντάκτες της διακήρυξης, φτάνοντας -με ενδιάμεσους εσωκομματικούς σταθμούς – μέχρι την «4η Βιομηχανική Επανάσταση», της οποίας οι συνέπειες «θέτουν εν αμφιβόλω την αυταξία της ανθρώπινης υπόστασης, η βιολογία, η γενετική, η βιοηθική, δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά για το πώς, από ποιους και γιατί χρησιμοποιούνται».

Από τον πλούσιο διεθνολογικό προβληματισμό της ιδρυτικής διακήρυξης δεν λείπουν ούτε οι αναφορές στην αδυναμία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αφού «η Ευρώπη των εθνών-κρατών είναι δύσκολο να μετεξελιχθεί, στις παρούσες συνθήκες, σε ομοσπονδία. Στον πολυπολικό κόσμο που ανατέλλει είναι αναγκασμένη να τοποθετηθεί υπαρξιακά», αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο κείμενο αρχών της ΡΕΝΕ.

Ειδική μνεία γίνεται ακόμη στην «μερική αποχώρηση των ΗΠΑ του Τραμπ, (σ.σ. ενώ) είναι ήδη διακριτή η προσπάθεια κάλυψης του κενού από Ρωσία και Τουρκία», όπως προειδοποιείται στο κείμενο. Στο ίδιο πνεύμα, «ο αναθεωρητισμός από την πλευρά της Τουρκίας επιτείνει την ανάγκη διαμόρφωσης από τη χώρα μας, μιας πολυδιάστατης, σύγχρονης και προοδευτικής εξωτερικής πολιτικής που θα κατανοεί τις ανάγκες του μέλλοντος και θα διαθέτει μακρόπνοο σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής» τονίζεται στη διακήρυξη, η οποία επισημαίνει ακόμη πως έφτασε η «ώρα της υπέρβασης του ιστορικού σχίσματος της αριστεράς μεταξύ της δεύτερης και τρίτης διεθνούς».

«Άλλωστε η αντιδικία αφορούσε, κυρίως, τον έλεγχο των μέσων παραγωγής και αυτό με βάση τα σύγχρονα δεδομένα έχει μετατεθεί σε αλλά επίπεδα που αφορούν τη γνώση και την τεχνολογία» επεξηγούν οι συντάκτες του κειμένου, ερμηνεύοντας μια χρόνια ιδεολογική εκκρεμότητα, με πλέρια ανακούφιση.

Η αυτονόμηση, ωστόσο, κορυφαίων στελεχών της «προεδρικής» φρουράς, μεταξύ των οποίων οι Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης και Αντώνης Κοτσακάς, έχει σηκώσει κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς στελέχη της νέας γενιάς -κυρίως- του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγουν την ιδρυτική διακήρυξη στα κοινωνικά δίκτυα, δηλώνοντας την «πίστη» τους στο εγχείρημα, το οποίο έχουν ήδη αγκαλιάσει 800 στελέχη.

Ντόμινο παρεμβάσεων

Παρότι οι πρωτεργάτες της ΡΕΝΕ είχαν λάβει σαφείς αποστάσεις από τα «προεδρικά» τεκταινόμενα, αιφνιδιασμένα από τις σημερινές εξελίξεις δηλώνουν άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη. Μάλιστα θα υπάρξουν «κι άλλες παρεμβάσεις από τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως το συνέδριο» προεξόφλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στο Radio North της Θεσσαλονίκης.

«Από εσάς ακούω αυτή την παρέμβαση και θα τη διαβάσω άμεσα. Αυτή είναι ίσως η πρώτη δημόσια παρέμβαση μέσα στο ΄21, σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες μέχρι το συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά βρίσκει το δρόμο του προς το συνέδριο» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα προκύψει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση για το κόμμα.

Χαμηλοί τόνοι

Παρότι το νέο ρεύμα ιδεών αντιμετώπισαν με χαμηλούς τόνους δημοσίως πολλά από τα στελέχη πρώτης γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φωτιά πήραν από το πρωί τα εσωκομματικά τηλέφωνα, κυρίως από όσες και όσους βολιδοσκοπούσαν προθέσεις και ανοιχτές θέσεις στο νέο σχήμα. Ακόμη, προβληματισμένη εμφανίζεται και μια μερίδα στελεχών που -αν και συναινεί στα κίνητρα του «ρήγματος»- δεν επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυση άλλων, εσωκομματικών «θορυβωδών» τάσεων, καθώς κοντεύει ο καιρός που θα στηθούν κάλπες, όλων ίσως των ειδών.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε αυστηρό lockdown ο δήμος Αλιάρτου - Συρροή κρουσμάτων μεταξύ πιστών που παρακολούθησαν τη Λειτουργία τα Χριστούγεννα

Γερμανία: Αυστηρότερα μέτρα και παράταση του lockdown αποφάσισε η Μέρκελ

Υποχρεωτικά με επιταγές ή κάρτες οι πληρωμές στις ΔΟΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης