Σχοινάς: 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη που άλλαξε τη μοίρα του τόπου

Σχοινάς: 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη που άλλαξε τη μοίρα του τόπου

«Η Ευρώπη είναι πια το σπίτι μας, η ασπίδα μας και η ασφαλέστερη εγγύηση για το μέλλον μας», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

margaritis-sxoinas-54
«Η χρονιά που ανατέλλει σήμερα θα σφραγιστεί από την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που αξίζει να γιορταστεί με υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση. Συμπίπτει όμως και με μια άλλη ιστορική κατάκτηση των Ελλήνων, ίσως τη μεγαλύτερη μετά το έπος του 1821. Τα σαράντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη που άλλαξε την μοίρα του τόπου και κατέταξε οριστικά τη χώρα μας στη πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σαράντα χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Ολόκληρη η δήλωση του Μαργαρίτη Σχοινά:

Η χρονιά που ανατέλλει σήμερα θα σφραγιστεί από την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που αξίζει να γιορταστεί με περηφάνεια και αυτοπεποίθηση. Συμπίπτει όμως και με μια άλλη ιστορική κατάκτηση των Ελλήνων, ίσως τη μεγαλύτερη μετά το έπος του 1821. Τα σαράντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη που άλλαξε την μοίρα του τόπου και κατέταξε οριστικά τη χώρα μας στη πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Τα τελευταία σαράντα χρόνια αποτελούν τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν οι Έλληνες. Με την ένταξη της χώρας στην Ευρώπη ο τροχός της Ιστορίας δικαίωσε τις προσδοκίες γενεών και επιβεβαίωσε μια σχέση με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Κατοχύρωσε τα σύνορα μας ως απώτατα σύνορα της Ευρώπης απέναντι σε αβέβαιους και επικίνδυνους γείτονες. Απογείωσε την ύπαιθρο, τις υποδομές και τα συστήματα υγείας και παιδείας με κολοσσιαίους πόρους. Στήριξε την οικονομία και την κοινωνία σε κρίσιμες στιγμές, όταν πολλοί άλλοι μας γύρισαν την πλάτη. Κατέστησε το ζητούμενο του τότε αυτονόητο του σήμερα με την ελεύθερη κυκλοφορία, εγκατάσταση, εργασία και συναλλαγές στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Άνοιξε πρωτοφανείς ευκαιρίες κινητικότητας και εκπαίδευσης σε χιλιάδες νέους.

Η ευρωπαϊκή Ελλάδα αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι του πιο προηγμένου μοντέλου δημοκρατίας και κοινωνίας στον σύγχρονο κόσμο. Με ακλόνητες αξίες, πίστη στον άνθρωπο και απόλυτη προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών και κοινωνικών κατακτήσεων.

Η σκέψη αβίαστα γυρίζει σήμερα στον οραματιστή ηγέτη που πίστεψε, οργάνωσε και πέτυχε τον άθλο της ένταξης. Ακόμη και οι δυνάμεις που τότε εναντιώθηκαν στις επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή σήμερα αναγνωρίζουν την διορατικότητα και την ορθότητα των επιλογών του και μάλιστα - με ελάχιστες θλιβερές εξαιρέσεις - κατάφεραν να τις κατοχυρώσουν και να τις διευρύνουν. Αυτή η συνολική αποδοχή από την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο της στρατηγικής επιλογής για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα, αποτελεί πολύτιμη κατάκτηση και παρακαταθήκη που πρέπει να διαφυλαχθεί.

Στη δύσκολη χρονιά που αφήνουμε πίσω αυτές οι σκέψεις ηχούν ακόμη πιο επίκαιρες. Η συμμετοχή σε μια Ένωση που ενεργοποιεί το - χωρίς προηγούμενο - υπερόπλο του Ταμείου Ανάκαμψης και που - για πρώτη φορά - αγοράζει και διαθέτει μαζικά εμβόλια σε όλους τους ευρωπαίους, δεν επιβεβαιώνει απλά την ιστορική μας επιλογή να πορευτούμε μαζί με τους εταίρους μας και όχι μόνοι μας. Σαράντα χρόνια μετά, ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι πια το σπίτι μας, η ασπίδα μας και η ασφαλέστερη εγγύηση για το μέλλον μας.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία - Brexit: Ανησυχία μπροστά στο «άγνωστο» και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον

«Φρούριο» η Αθήνα την παραμονή Πρωτοχρονιάς - Αδειοι οι δρόμοι στο κέντρο

Ο πλανήτης γιόρτασε ήσυχα την έλευση του νέου έτους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης