Ταμείο Ανάκαμψης: «Ξεκλειδώνουν» 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα - Πού θα κατευθυνθούν οι πόροι

Ταμείο Ανάκαμψης: «Ξεκλειδώνουν» 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα - Πού θα κατευθυνθούν οι πόροι

Η Αθήνα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. με την μορφή δανεισμού

tameio-anakampsis-oursoula-52
Θετικό πρόσημο αφήνει η συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς ανοίγει ο δρόμος πλέον για την χρηματοδότηση των κρατών μελών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα η οποία θα λάβει συνολικά 32 δισ. ευρώ.

Πλέον η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει με ένα τεράστιο πακέτο ανάκαμψης από την οικονομική συρρίκνωση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 12,8% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ.

Η χώρα μας είναι από τις πρώτες που έχει ήδη καταθέσει το σχέδιό της για τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, ένα σχέδιο που είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να ξεκινήσουν τα διαδοχικά στάδια χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την διαδικασία, τα σχέδια των κρατών μελών θα περάσουν από μελέτη και έγκριση από την Κομισιόν.

Η Αθήνα, σύμφωνα και με την απόφαση της προηγούμενης Συνόδου που αφορούσε την Οικονομία, θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. με την μορφή δανεισμού.

Μόνο το 2021, προβλέπεται ότι, από όλα τα εργαλεία του Ταμείου, οι πόροι θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα το 2021 αναμένεται να απορροφήσουμε 2,635 δισ. ευρώ επιχορήγησης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από αυτά, τα 1,132 δισ. ευρώ θα είναι προκαταβολή που αναμένεται να εισπραχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021 και τα 1,504 δισ. ευρώ είναι η αναμενόμενη απορρόφηση του δευτέρου εξαμήνου.

Το τελικό αναπτυξιακό σχέδιο θα κατατεθεί από τον Ιανουάριο και από το συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ πάνω από τις μισές επενδύσεις θα διοχετευθούν σε ψηφιακά έργα (20%) και στον κλάδο της «πράσινης» ανάπτυξης (37%).

Τον στόχο της ψηφιακής μετάβασης θα εξυπηρετήσουν πρώτα έργα όπως:

Κλείσιμο
  • Η έναρξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G)
  • Η ψηφιοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και της Δικαιοσύνης
  • Η αναβάθμιση της ΑΑΔΕ

Αντιστοίχως τον στόχο της πράσινης μετάβασης, θα εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα, έργα όπως:


  • Ο επόμενος κύκλος του προγράμματος εξοικονομώ – αυτονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και εμπορικών ακινήτων
  • Το έργο της απολιγνιτοποίησης της παραγωγής ενέργειας
  • Η έναρξη των έργων διασύνδεσης της Κρήτης και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου, με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ενδοχώρας
  • Η ενίσχυση των υποδομών της χώρας απέναντι στις κλιματική αλλαγή
  • Η προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Το πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων

Ο σχεδιασμός θέλει να προηγούνται οι δημόσιες επενδύσεις εθνικής εμβέλειας, και να έπονται οι ιδιωτικές, οι οποίες θέλουν περισσότερη προετοιμασία αφού εκτός από τους ιδιώτες θα πρέπει να προετοιμαστεί και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα κληθεί να καλύψει το 30% της κάθε επένδυσης.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση θεσμοθέτησε ήδη τη λειτουργία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδικής υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να δημιουργήσει το κατάλληλο οργανωτικό πλαίσιο για την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που δικαιούται η Ελλάδα.

Εκτός από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει και περίπου 38 δισ. ευρώ επιπλέον, τα οποία προέρχονται από την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021 – 2027), το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για μία κλιματικά ουδέτερη και πράσινη οικονομία και από τους πόρους για την ενίσχυση της αγροτικής πολιτικής.

Ειδήσεις σήμερα:

«Κουνγκ Φου σιδερένιου καβάλου»: Η αλλόκοτη τεχνική που μοιάζει με... βασανιστήριο (βίντεο)

Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις οι «προσωπικότητες της χρονιάς» για το περιοδικό ΤΙΜΕ

Χάνουν τις αποζημιώσεις 80.000 ιδιοκτήτες ακίνητων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης