Η Ελλάδα περνά στην εποχή του 5G - Στις αρχές του 2021 η λειτουργία των πρώτων δικτύων

Η Ελλάδα περνά στην εποχή του 5G - Στις αρχές του 2021 η λειτουργία των πρώτων δικτύων

Μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού

5G1
Το τελευταίο, αλλά και το πλέον αποφασιστικό βήμα για την ανταγωνιστική παρουσία της χώρας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση συντελέστηκε σήμερα, ακολουθώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Συγκεκριμένα, με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, αφού αμείωτο υπήρξε το ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων όλο το τελευταίο διάστημα.

Με τη δημοπρασία ολοκληρώνεται η διαδρομή εισόδου της Ελλάδας στην εποχή του 5G, ανοίγοντας διάπλατα ένα παράθυρο στο μέλλον που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων:

· σύγχρονες (online) υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλε-χειρουργικής

· «έξυπνες πόλεις», με ψηφιακές υποδομές, φιλικές στον περιβάλλον

· «έξυπνα σπίτια» με διαλειτουργικότητα των συστημάτων

· ιλιγγιώδεις ταχύτητες στην ανάκτηση και επεξεργασία μεγάλων δεδομένων (big data)

· υψηλές ταχύτητες στους επεξεργαστές νέας γενιάς και στη βιομηχανία

Η υψηλή προστιθέμενη αξία της τεχνολογίας 5G αντικατοπτρίζεται και στο συνολικό τίμημα της δημοπρασίας, το οποίο ξεπέρασε τα 372 εκατομμύρια ευρώ, με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να αισθάνεται πλήρως δικαιωμένο από τον σχεδιασμό της δημοπρασίας, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε το σύνολο των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων.

Κλείσιμο
Για τους επιτελείς του, η στρατηγική εξαρχής αποσκοπούσε τόσο στη μεγιστοποίηση των κρατικών εσόδων, όσο και στην δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για επιχειρηματικές και ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, προσδοκία που δικαιώθηκε από τη μαζική συμμετοχή και στη σημερινή δημοπρασία.

Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας εντατικής προσπάθειας που ξεκίνησε δώδεκα και πλέον μήνες πριν από την εκκίνηση της δημοπρασίας και περιλάμβανε περισσότερες από 70 προαπαιτούμενες ενέργειες, αναφέρει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο περιελάμβανε και τα δίκτυα 5ης γενιάς υπερψηφίστηκε σαρωτικά από την παρούσα Βουλή, συγκεντρώνοντας 275 θετικές ψήφους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Μέρα25).

Την ικανοποίησή του για τη σημερινή εξέλιξη δεν έκρυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δηλώνοντας:

«Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, η χώρα περνά στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς. Εξασφαλίσαμε υψηλό τίμημα και ταυτόχρονα την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων. Συγχαρητήρια στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων για την εξαιρετική δουλειά».

Το χρονοδιάγραμμα

Μετά τη δημοπρασία, «ξεκλειδώνει» πλέον όλη η δυναμική του 5G στη χώρα, καθώς:

· Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν.

· Μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού.

Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.

69.000 νέες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας λόγω της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 1.190 νέα κρούσματα - 85 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Pfizer – Μπουρλά: Έτσι θα διασφαλίσουμε την ομαλή διανομή του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Κικίλιας: Προειδοποίηση για νέα αυστηρά τοπικά lockdown
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης