Πέτσας για ΕΛΣΤΑΤ: Καταρρέει το αφήγημα Τσίπρα

Πέτσας για ΕΛΣΤΑΤ: Καταρρέει το αφήγημα Τσίπρα

Ουραγός στην Ευρώπη η Ελλάδα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - Καταρρέει το αφήγημα Τσίπρα, λέει η κυβέρνηση

depression
Αριθμο-πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς: τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για βαθιά ύφεση 11,7% τους καλοκαιρινούς μήνες , κάτι που «φέρνει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, παραβλέποντας την εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό - ο οποίος άνοιξε μεν, αλλά με ελάχιστα έσοδα σε σχέση με το 2019.
Τα στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για «κατάρρευση του αφηγήματος περί σωστής διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση» και υποστηρίζουν ότι εκ του αποτελέσματος δεν έγιναν αρκετά για την στήριξη της οικονομίας.
Σκληρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα:«Το μόνο που “κατέρρευσε” είναι το αφήγημα του κ. Τσίπρα για δήθεν “ύφεση Μητσοτάκη”. Ο κ. Τσίπρας έλεγε μόλις προχθές, στο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, πως “η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που συνάντησε την ύφεση πριν τη συναντήσει η πανδημία”. Σήμερα διαψεύδεται, καθώς η ΕΛΤΑΤ επιβεβαίωσε ότι μέχρι και το 1ο τρίμηνο του 2020 η οικονομία αναπτυσσόταν (+0,4%), ενώ αντίθετα η ευρωζώνη ήταν ήδη σε ύφεση (-3,7%). Και μετά ήρθε η πανδημία. Παντού, σε όλο τον κόσμο. Ο μόνος που κάνει πως δεν το βλέπει -επιβεβαιώνοντας ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου- είναι ο κ. Τσίπρας.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, για να βγούμε όλοι μαζί, όρθιοι και από αυτή την κρίση», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σημειώνεται ότι το 3ο τρίμηνο του 2020, σημειώθηκε μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο - όταν η Ελλάδα ήταν σε καθεστώς Lockdown.Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, καταγράφηκε σημαντική αύξηση του ΑΕΠ μέσα στο καλοκαίρι,λόγω της άρσης των περιορισμών για τη αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η διαφορετική συμπεριφορά της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στις - αναπόφευκτα - πολύ χαμηλές αποδόσεις του τουριστικού κλάδου, λόγω των σοβαρών περιορισμών στις μετακινήσεις, εξαιτίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, μετά από διόρθωση των εκτιμήσεων για το πρώτο τρίμηνο , καταγράφεται τελικά αύξηση του ΑΕΠ  κατά 0,4%, πράγμα που διαψεύδει τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έφερε η πανδημία την ύφεση - κάτι που σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης