Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται τον Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους

Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται τον Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζόμενων στην πανδημία ανέλυσε ο πρωθυπουργός - «Οι μεταρρυθμίσεις δεν σταματούν», είπε - Τσίπρας: Να καλυφθεί πλήρως το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους, καταθέτουμε τροπολογίες για στήριξη της κοινωνίας

mitsotakisart
Σφοδρή αντιπαράθεση για τα ζητήματα της πανδημίας και της οικονομίας είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που φέρνει νέες ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων και διπλάσιο επίδομα Δεκεμβρίου για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.





Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή:

Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπαρατέθηκαν και για τις πρόσφατες δηλώσεις των υπουργών Γιώργου Γεραπετρίτη και Αδωνη Γεωργιάδη αναφορικά με τις ΜΕΘ και τα θύματα της πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας και υπογράμμισε: «Εγώ είμαι θλιμμένος για τα θύματα της πανδημίας αλλά η χαιρεκακία κ. Τσίπρα κάποιων στελεχών σας δεν αντέχεται. Μην μου κάνετε εμένα μαθήματα συμπεριφοράς όταν ανέχεστε τον κ. Πολάκη» ενώ επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας σπεύδει με ψευδή στοιχεία να καταγγείλει την κυβέρνηση αλλά δεν έχει πει μισή κουβέντα για την ανάγκη τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Ειδικό ενδιαφέρον είχε και ο διάλογος των δύο πολιτικών αρχηγών για το ανέκδοτο που επέλεξε ο κ Τσίπρας να αναφέρει προκειμένου να ενισχύσει την τοποθέτησή του και να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή.

«Υπάρχει ένα γνωστό ανέκδοτο με τις 3 επιστολές που αφήνει ο πρώην πρωθυπουργός στον επόμενο. Η πρώτη επιστολή αναφέρει «ρίξε την ευθύνη στους προηγούμενους», η δεύτερη επιστολή «ρίξε την ευθύνη στους υπουργούς » και η τρίτη ετοίμασε τις δικές σου επιστολές» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει «εσείς κ. Μητσοτάκη είστε στο πρώτο στάδιο. Πολύ σύντομα θα φτάσετε στο δεύτερο. Δεν φαντάζεστε πόσο γρήγορα θα φτάσετε και στο τρίτο».

Απαντώντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «κ. Τσίπρα, δεν βρήκα τρεις επιστολές στο γραφείο μου. Ούτε ρούτερ δεν βρήκαμε στο Μέγαρο Μαξίμου».

Ξεκινώντας την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός, είπε:

Επέλεξα να μιλήσω σήμερα στην βουλή σε μια στιγμή δύσκολης μάχης με την πανδημία για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που προσθέτει ακόμα μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Το νομοσχέδιο υπηρετεί και έναν κεντρικό στόχο κυβέρνησης: τη συνέχιση ελάφρυνσης νοικοκυριών και συνέχιση ελάφρυνσης επιχειρήσεων.

Βρίσκομαι εδώ για να δείξω ότι το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες του κορωνοϊού. Δεν περιορίζονται οι μεταρρυθμίσεις μας. Απόδειξη ότι ακολουθεί στην Βουλή κρίσιμο νομοσχέδιο για επαγγελματική εκπαίδευση και απαντά σε πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας.

Ακολουθεί το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο το οποίο λύνει τολμηρά, χρόνια προβλήματα όπως οι παρεκκλίσεις από την εκτός σχεδίου δόμηση. Θα καολουθήσει νομοσχέδιο και για τον εκσυγχρονισμό πλαισίου δημόσιων συμβάσεων. Είναι πλευρές του κυβερνητικού έργου που είχαμε παρουσιάσει προεκλογικά, είχα ανακοινώσει στην ΔΕΘ. Παρά τις πολλές δυσκολίες και  την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στην συμφωνία της με τους πολίτες και μιλά τη γλώσσα αλήθειας.

Πριν λίγο ο αναπληρωτής υπ Οικονομίας έκανε την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Το προσχέδιο έχει ήδη σταλεί στην ΕΕ. Το υλικό έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση. Λιγο πριν κατατεθεί το οριστικό σχέδιο της χώρας στην ΕΕ θα έρθει και στην εθνική αντιπροσωπεία για να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων

Το νομοσχέδιο που συζητούμε αποσκοπεί στην αντοχή και συνοχή κοινωνίας. Παρέχει ασπίδες σε ευάλωτους και συνεχίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο κεντρικής στρατηγικής μας κατεύθυνσης: οι πολίτες να απαλλάσσονται σταδιακά από τα βάρη και παράλληλα να τονώνεται η απασχόληση. Κεντρικός στόχος η νέα αποκλιμάκωση των βαρών εργαζόμενων και εργοδοτών.

Γνωρίζουμε από όλες τις έρευνες ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο. Αποθαρρύνει επενδύσεις και ενθαρρύνει εισφοροδιαφυγή. Συνεπώς κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους διευλκολύνει επενδύσεις κα ενισχύει το πορτοφόλι εργηαζόμενων Σωρευτικά οι εισφορές μειώνονται 3,9%. Ωφελεί σχεδόν 2 εκατ. εργαζόμενους . Ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για μισθωτό των 1000 ευρώ,  456 ευρώ για μισθωτό  των 2000 ευρώ. Ανάλογη κλιμάκωση θα έχουν και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις. Εξαιρετικά σημαντική η παρέμβαση ειδικά για μισθωτή εργασία που χτυπήθηκε από την πανδημία και πρέπει να κάνουμε πιο ελκυστική για να δημιουργήσουμε καλά πληρωμένες θέσεις απασχόλησης. Φαντάζομαι ότι όλα τα κόμματα μιλούν με μεγάλες και μικρές συνδικαλιστικές ενώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις που λένε ότι η μείωση εισφορών είναι πολύ σημαντική ίσως πιο σημαντική από τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της γι' αυτό και έχει προχωρήσει και σε μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών. 

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις όπως ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών.

Διευκολύνονται περισσότεροι από 800.000 ασφαλισμένοι και διευθετείται για 1,5 εκατ. εργαζόμενους η πολύπλοκη διαδικασία υπολογισμού εισφορών.

Για το Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά άστεγοι συμπολίτες μας αλλά και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας. Ισως είναι συμβολικό ότι ψηφίζεται σήμερα που είναι η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης βίας κατά γυναικών και καλύπτουμε αυτό το κενό.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Είναι μηχανισμός στήριξης πιο αδύναμων που δοκιμάζονται. Θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατοχυρώθηκε συνταγματικά από την κυβέρνηση της ΝΔ και τώρα διπλασιάζουμε το επίδομα του Δεκεμβρίου.

Με το νομοσχέδιο ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για επαγγελματίες επιστημονικών κλάδων με εφάπαξ οικονομική ενίσχυση.

Επεκτείνεται το καθεστώς αναστολής συμβάσεων.

Τέλος, αναθεωρείται το πλαίσιο για περιστασιακή εργασία ανέργων ή μακροχρόνια ανέργων που θα διατηρούν τα δικαιώματα έστω και αν εργάστηκαν για λιγότερες από 70 ημέρες.

Το νομοσχέδιο πλαισιώνουν μια σειρά από διατάξεις που αφορούν ευάλωτους συμπολίτες μας.

Αφορούν ζητήματα που δεν απασχολούν τα μίντια. Όμως αυτή την κυβέρνηση την απασχολούν όλες οι όψεις της κοινωνίας. Διπλασιάζεται η σύνταξη τέκνων που έχουν χάσει και δύο γονείς. Ενισχύονται οι συμπολίτες μας με κυστική ίνωση ενισχύεται το πρόγραμμα στέγαση και εργασία για αυτόνομη διαβίωση και εξασφαλισμένη εργασία στα μέλη τους.

Παρατείνονται οι προθεσμίες για κατάθεση αίτησης επιδόματος γέννησης και το πρόγραμμα ενισχύεται για το 2021 με ακόμα 37 εκατ. ευρώ.

Εύχομαι να με διαψεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, όμως έως τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει ουσιαστική πρόταση.

Συμφωνεί ο κ. Τσίπρας με την μείωση εισφορών με την αύξηση εγγυημένου εισοδήματος. Το μόνο που ακούμε είναι «όχι» σε κάθε κυβερνητική πρόταση και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει πάντα τα διπλάσια από όσα ανακοινώνει η κυβέρνηση. Εϊναι πολύ εύκολο να παίρνεις αυτά που δίνει η κυβέρνηση και να τα πολλαπλασιάζεις. Αυτή η φόρμα δεν δουλεύει και δεν βοηθά να χτίσετε αξιοπιστία καθώς η κοινωνία αναζητά σαφή πολιτικό λόγο. Το δικό μας βλέμμα δεν είναι στραμένο στην αντιπολίτευση αλλά στην κοινωνία και την μάχη κατά της πανδημίας.

Οι ρυθμίσεις νομοσχεδίου αποτελούν ψηφίδες που δίπλα σε άλλες δράσεις δημιουργούν ολοκληρωβμένη κοινωνική πολιτική. Εχουν ιδεολογικό πρόσημο τα μέτρα και αποτελόυν καθρέπτη του τρόπου που αντιλαμβανμόμαστε κυβερνητικό έργο. Απέναντι στον κροωνοΪό προκρίναμε την δημόσια υγεία. Στηρίξαμε έμπρακτα και όχι στα λόγια το ΕΣΥ. Ετσι και απέναντι στις συνέπειες προκρίνουμε την στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

Οι κόσμοι της παραγωγής και εργασίας οφείλουν να συναντηθούν για αμοιβαία ευημερία και αυτή είναι η πολιτική μας. Δεν της δίνω ιδεολογικό προσανατολισμό. Είναι πολιτικα δίκαιη και στρέφει το βλέμμα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Διαπνέεται από εθνική ματιά και το συνολικό καλό της κοινωνίας χωρίς διαρίσεις και αποκλεισμούς. Θα βγούμε από την κρίση όρθιοι και πάνω από όλα ενωμένοι.

Τσίπρας: Καταθέτουμε τροπολογίες για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζόμενων

Με τη βία κατά των γυναικών και την αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πανδημία ξεκίνησε τη δική του παρέμβασηο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε έχουμε 230% αύξηση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πανδημία. Είναι μέρα να ενώσουμε όλοι την φωνή μας για να μην μείνει καμία γυναίκα μόνη της. Πριν μια εβδομάδα είχαμε δυσάρεστο περιστατικό στην χώρα μας με γυναικοκτονία στη Μάνη. Το κρίσιμο είναι να γίνει δύναμη η φωνή των γυναικών που βρίσκονται σε καθεστώς ενδοοικογενειακής βίας.

Θέλω να αναφερθώ στο γεγονός ότι τα δίκτυα στήριξης κακοποιημένων γυναικών και η γραμμή SOS είναι έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Χαίρομαι που ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει την αξία τους. Όπως να τονίσω ότι επι ημερών μας υπογράφηκε η Σύμβαση Κωνσταντινούπολης.


ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Δεν μπορώ να αρνηθώ την πρόκληση να αναφερθώ στη γενικότερη κατάσταση που βιώνει η χώρα και είναι δραματική. Εχουμε κάθε ημέρα εκατόμβη νεκρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Επισκέπτομαι δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και βλέπω υπεράνθρωπη προσπάθεια ιατρών, όμως η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου κυρίως στη Β. Ελλάδα και την Θεσσαλία. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και η αίσθηση που μας δίνετε κ. Μητσοτάκη στην υγεία και οικονομία. Η αίσθηση που δίνεται ως κυβέρνηση είναι ότι βρίσκεστε σε βέρτιγκο και πληρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα και το περιβάλλον.

Δεν σας ζητάμε ούτε να γίνεται μεσίας ούτε Μωυσής ούτε Αι Γιώργης. Δεν σας ζητάμε να κάνετε κάτι υπεράνθρωπο. Δεν σας ζήτησε κανεις να σκοτώσετε τον κορωνοϊό σας ζητάμε να μην σκοτώνετε την κοινή λογική. Εσείς και οι λαλήστατοι υπουργοί να μην νομίζεται ότι απευθύνεστε σε κρετίνους.

Να μην βγαίνουν υπουργοί σε τηλεοπτικά παράθυρα ενώ χάνουμε κάθε ημέρα πάνω από 100 συμπολ’ίτες μας πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να είχουν σωθεί και να πανηγυρίζουν. Να δείχνουν ότι αναλαμβάνουν μέρος της πολιτικής ευθύνης.

Μας λένε μάλιστα νομίζοντας ότι απευθύνονται σε πολίτες χαμηλής ευθύνης ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς. Τι είναι αυτά. Ταπεινότητα απαιτείται αυτή την ώρα

Τι συμπεριφορά είναι αυτή;

Τις καλύπτετε κ. Μητσοτάκη αυτές τις δηλώσεις.

Σας ζητώ να ασχοληθείτε με την ουσία και όχι την επικοινωνία. Μην μας κοροϊδεύετε. Ανακοινώσατε εχθές για να καλύψετε γκάφα Γεραπετρίτη ότι κάνατε μεγάλη ελεημοσύνη . Δεν το υποτιμώ μια παρέμβαση με μονιμοποίηση ιατρών. Μα το είχατε ανακοινώσει πριν από ένα μήνα και φέρατε και τροπολογία για 300 εντατικολόγους.

Αυτό που ήδη είχατε κάνει το ξανα ανακοινώσατε ως νέο χθες.

Με τους άλλους επικουρικούς όμως τι θα γίνει.

Έχετε να επισκεφθείτε δημόσιο νοσοκομείο από τον περασμένο Μάρτιο.

Ο μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης είναι στις κλινικές κόβιντ. Αυτοί οι ιατροί δεν δικαιούνται μονομοποίησης. Αρα για επικοινωνιακούς λόγους προβαίνετε σε τέτοιες ανακοινώσεις αλά τα κάνετε χειρότερα δημιουργώντας ανισότητες και ιατρούς 2 ταχυτήτων

Αρα οι παρεμβάσεις που κάνετε μόνο για την επικοινωνία και να γράψουν τα site πόσο καλός είστε αυτά που έχουν πληρωθεί αδρά από την λίστα Πέτσα επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Είμαστε με 100 νεκρούς την ημέρα και εσείς με 30 νεκρούς την ημέρα από γρίπη ερχόσασταν εδώ και μας κουνούσατε το δάχτυλο.

Σας ρωτάμε θα εντάξετε το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά. Προσλήψεις μόνιμων, αυξήσεις στους μισθούς ιατρών και νοσηλευτών;

Τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ καθώς δεν υπάρχει η τρόικα.

Σήμερα η ΕΕ λέει δαπανήστε όσα χρειάζονται για την στήριξη του ΕΣΥ. Υπάρχει το μαξιλάρι που σας αφήσαμε, υπάρχει Ταμείο Ανάπτυξης, υπάρχει και το μεγάλο πακέτο 12 δις ευρώ από τον ΕΣΜ.

Εσέις έρχεστε τελικά και παίζετε με τα νούμερα και κάνετε επικοινωνιακά παιχνιδάκια. Καταθέτετε προϋπολογισμό που είναι κατά 600 εκατ. ευρώ χαμηλότερος στις δαπάνες υγείας που θα έπρεπε να τις αυξήσουμε. Λένε τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής κρίσης κάναμε 19,5 χιλ προσλήψεις μόνιμων και έκτακτων στο ΕΣΥ αυξήσαμε κλίνες ΜΕΘ κατά 120. Εσείς από τις 7 Ιουλίου ούτε μια κλίνη δεν οικοδομήσατε για να αντιμετωπίσετε το 2ο κύμα. Παίζετε διαρκώς και σε αυτό το επίπεδο γιατι προσθέτετε και τις κλίνες ιδιωτικού τομέα. Όμως ακόμα και έτσι αν δεν κάνετε προσλήψεις ιατρών δεν θα λειτουργήσουν.

Το μισθολόγιο είναι κρίσιμο. Αν δεν υπάρξει προσφορά καλή δεν θα υπάρξει ανταπόκριση. Στην Αγγλία στην Γερμανία στην Σουηδία είναι χιλιάδες οι ιατροί.

Οι νέοι γιατροί δεν έχουν κίνητρο να ενταθούν στο ΕΣΥ. Τώρα είναι η ευκαιρία να τους εντάξουμε.

Αλλά εσάς σας αρέσει να κάνετε μακάβριες συγκρίσεις. Σήμερα που έχουμε κάθε ημέρα 100 νεκρούς κάνετε συγκρίσεις με άλλες χώρες που έχουν ε[ίσης αρκετούς νεκρούς. Για κάνετε συγκρίσεις για τις δαπάνες υγείας.

Ο μέσος όρος  της ΕΕ είναι 7% του ΑΕΠ και εμείς στο 4,9% δεν είναι ευκαιρία να το κάνουμε και εμείς. Εσείς όμως τα μειώνετε

Δεν σας ζητά να γίνεται Μωυσής σας ζητάμε να μην λέτε ψέματα.

Ο κ. Μητσοτάκης μας μίλησε για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Το ονομάτισε ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όπως και να το πει κανείς η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ρτο 2015 άφησε μόλις  30 χιλ δικαιούχους σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Η δική μας κυβένρηση άφησε καθολικό πρόγραμμα που αφορά 700 χιλ. δικαιούχους.

Δεύτερο ζήτημα. Ήρθατε στην τριτολογία σας στην Βουλή στην προηγούμενη συνεδρίαση που κάνατε δηλώσεις για τα κρίσιμα ζητήματα πανδημίας και σε συναινετικό ύφος ουσιαστικά υποστηρίξατε την πρότασή μου για ενίσχυση πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. Περιμέναμε ότι θα υπήρχε ουσιαστική οικονομική ενίσχυηση. Εμείς προτείναμε επίδομα έκτακτης ανάγλης που αφορά πολύ μεγάλο μέρος πληθυσμού και έρχεστε να κάνετε την «φιλανιθρωπία¨να διπλασιάσετε το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα που αφορά 250 χιλ νοικοκυρια και είναι 55 εκατ. ευρώ

Προσέξτε, το 2016 σε συνθήκες ασφυξίας δημοσιονομικής και δώσαμε 600 εκατ. ευρω. Το 2017 750 εκατ. ευρώ δώσαμε και το 2018 το ίδιο. Εσείς τώρα που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ρήτρας διαφυγής και το μεγάλο φιλοδώριμα σας είναι 55 εκατ΄ευρω΄

Ντράπηκε και η ντροπή που είπε η Αχτσιόγλου.

Εχετε σώσει τις επιχειρήσεις μας είπατε. Αν εννοείτε την Aegean ναι την στηρίξατε και καλά κάνατε αλλά να πάρει το δημόσιο μετοχές. Τις άλλες επιχειρήσεις δεν τις στηρίξατε.

Ο προϋπολιγισμός για το 2021 που προβλέπει ύφεση 10,5% ύφεση το 2020 και μικρή ανάπτυξη το 2021 προβλέπει και περισσότερους φόρους και τους λέτε ότι παίρνουν ζεστό χρήμα από τις πρωτοβουλίες σας

Οποιαδήποτε μείωση είναι θετική. Η κριτική έγκειται στο εξής. Αν την ελάφρυνση του μη εργασιακού κόστους, του ασφαλιστικού το επωμίζονταν ο κρατικό ρποϋπολογισμός θα ήταν πολύ θετικό. Όταν όμως την χασούρα θα την επωμιστεί ο ΟΑΕΔ, στερείτε από τους εργαζόμενους παροχές που δικαιούνται. Εκεί έγκειται το στοιχείο κριτικής μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τροπολογίες για στήριξη κοινωνίας:

για καταβολή του δώρου Χριστουγέννων με κρατική χρηματοδότηση λόγω αδυναμίας επιχειρήσεων να το καταβάλλουν. Το κράτος οφείλει να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του δώρου εργαζόμενων πληττόμενων επιχειρήσεων

καταβολή εντός Δεκέμβριου  έκτακτου επιδόματος

προβείτε άμεσα στην δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνίας, ιντερνετ κ.α. σε πληττόμενες ομάδες

να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης συμπολιτών με αναπηρία

Πράγματι η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Απαιτείται επίγνωση κρισιμότητας στιγμών. Είμαστε εδώ να στηρίξουμε με δράσεις. Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι αν η κυβέρνηση έχει την επιθυμία να στηρίξει την μεσαία τάξη που ξεγέλασε ο κ. Μητσοτάκης για να γίνει πρωθυπουργός. Σας καλώ να τοποθετηθείτε επι των προτάσεών μας. Φτάνουν τα συνθήματα και τα πυροτεχνήματα. Δεν υπάρχει κοινό να ακούσει τις φαμφάρες του επικοινωνιακού επιτελείου σας.

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Είστε ειδικός στην πλειοδοσία

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός απάντησε στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς του ειδικότητα στην πλειοδοσία. Ειδικότερα, ο κ.Μητσοτάκης, είπε: 

Στα θέματα πυροτεχνημάτων είστε ειδικός. Ερχεστε κάθε φορά και ζητάτε να δώσει η κυβέρνηση περισσότερα από τα πολλά που ήδη δίνει. Είστε ειδικός στην πλειοδοσία.

Κάνατε αναφορά στην γραμμή υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και αναφερθήκατε στο πλαίσιο δομών που υποστηρίζουν ευάλωτες γυναίκες θύματα βίας. Σύμφωνα με την δική μου πληροφόρηση η γραμμή αυτή που διαφημίσατε ως δικό σας έργο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο 2011. Δε νέχετε καλή ενημέρωση; Είναι παράξενο να έρχεστε τόσο ανενημέρωτος και να υποστηρίζετε ως δική σας πρωτοβουλία μια γραμμή που λειτουργεί από το 2011.

Προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε ένα ζήτημα που υπάρχει απόλυτη διακομματική συναίνεση. Χαιρετίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στο να ενισχύσουμε την φωνή των γυναικών που έχουν υποστεί βία να ορθώσουν το ανάστημα τους και να φωνάξουν

Δεν είχατε λόγο να λέτε αυτά τα πράγματα όταν συμφωνούμε. Αναγνωρίζω τα θετικά που έχετε κάνει . Όταν λέτε ότι έχουμε δώσει μόλις 55 εκατ. ευρώ μα καλά τα δισεκατομμύρια που έχουμε δώσει τι έιναι για εσάς;

Αναφέρθηκα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα γιατι μας δίνει καλύτερη εικόνα για την κατάσταση των δικαιούχων.

Όταν έρχεστε και λέτε για φιλοδώρημα και ψίχουλα ελάτε και μιλήστε στους συμπολίτες που θα δούν το επίδομα που λαμβάνουν θα το δουν διπλό

Κάνατε μια αναφορά σε συναισθήματα. Μιλήσατε για υπερηφάνια και πανηγύρια υπουργών. Κοιτάξτε. Είμαστε όλοι πάρα πολύ θλιμμένοι και στεναχωρημένοι που συμπολίτες μας χάνουν την ζωή τους. Αυτή τη πρωτοφανή υγειονομική κρίση μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με ταπεινότητα και σεμνότητα με αυτοκριτική , εγκράτεια και διαρκή επιθυμία να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Για πια επικοινωνία μιλάτε. Ο μισόπς μου χρόνςο και παραπάνω είναι σε συσκέψεις αντιμετώπισης του προβλήματος. Εργαζόμαστε για να δώσουμε λύση σε μια κρίση που έχει παγκόσμια χαρακτηριστικα. Κάνετε συγκρίσεις με την κρίση των προηγούμενων ετών. Μα την κρίση του 2015 εσείς την δημιουργήσατε. Σήμερα έχουμε παγκόσμια κρίση.

Εμείς κοιτάμε να γίνουμε καλύτεροι όμως όταν λέτε πράγματα εκ΄τος τόπου και χρόνου δεν μπορώ να μην απαντήσω

Λέτε ότι η κρίση είναι εκτός ελέγχου. Σήμερα αν καποιος πολ’ίτης χρειάζεται νοσηλεία θα την έχει γιατί έχουμε αυξήσει τις κλίνες και έχουμε πάνω από 1200 κλίνες ΜΕΘ.

Hρθατε εδώ εις γνώση σας να διαστρέψετε και αναφερθήκατε στην δήλωση του κ. Γεραπετρίτη. Θα καταθέσω την δήλωση στα πρακτικά. Είναι ανέντιμο και άδικο αυτό που κα΄νετε. Ο κ. Γεραπετρίτης είπε κατί που είπα και εγω. «Προφανώς θέλουμε περισσότερες ΜΕθ γι αυτό και τις διπλασιάσαμε. Όμως είναι η τελευταία γραμμή άμυνας και αν δεν προνοήσουμε να έχουμε και άλλες γραμμές άμυνας θα θρινήσουμε θύματα». Σταματήστε να διαστρεβλώνετε.

Εχετε πει μια κουβέντα για την τήρηση των μ’έτρων; Ενθαρρύατε τους πολίτες να κυκλοφορούν λιγότερο; Να τηρούν τα μέτρα; Να κρατάν τις αποστάσεις;

Όχι δεν τα έχω ακούσει από εσάς.

Εγώ είμαι θλιμμένος αλλά η χερεκακία κάποιω στελεχών σας δεν αντέχετε. Μην μου κάνετε εμένα μαθήματα συμπεριφοράς όταν νέχεστες τον κ. Πολάκη. Εχουμε ακούσει απίστευτα πράγματα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που καλούν εισαγγελείς και εθωρούν εμάς υπεύθυνους για την πανδημία. Εχετε ευκαιρία να παρετε αποστάσεις.

Εμείς καταφέραμε σε πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικης κλρίσης να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Φαντάζομαι δεν αμφισβητείτε τον αριθμό των ΜΕΘ.

Ανέσυρα από το γραφείο μου δηλώσεις ΠΟΕΔΥΝ για κατάσταση ΕΣΥ το 2017 – 18. Για τοπ πόσοι ασθενείς περιμένουν αν δουν κρεβάτι στις ΜΕΘ γιατί 150 ΜΕΘ δε λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού Αυτά συνέβαιναν σε συνθήκες που δεν υπήρχε πανδημική κρίση και δεν συγκρίνονται με όσα α τιμετωπζουμε σήερα

Ενοχλείστε γιατί η κυβέρνησή μας έμπρακτα στηρίζει το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ όπως το οραματιζόμαστε είναι ο πυλώνας στήριξης όλων των πολιτών σε ποιοτική υγεία. Εμείς το αποδείξαμε. Η συζήτηση για το νέο ΕΣΥ της επόμενης δεκαετίας πρέπει να ξεκινήσει συστηματικά με το που θα περάσει η θύελλα της πανδημίας. Εμείς το νέο ΕΣΥ θα το στηρίξουμε και θα το κάνουμε πράξη. Μονο που η αντιμετώπιση προβλήμάτων δεν λύνονται μόνο με προσλήψεις. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως ο ψηφιακός φάκελος, νέο πλαίσιο πρωτοβάθμιας υγείας, πολιτική δημόσιας υγείας κ.α. που προβλέπονται στο νέο σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υποδείξετε μου εσείς ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίιο δεν συνεργάζεται με κάποιο τρόπο με τον ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε αυτή τη συνεργασία με κανόνες σε πλαίσιο που ορίζει το κράτος. Ζητήσαμε την συνδρομή τώρα του ιδιωτικού και όσοι δεν ανταποκρίθηκαν αποδείξαμε ότι έχουμε και άλλα εργαλεία για να κινηυτοποιηθεί. Ενοχλείστε κάθε φορά που ο δράκος της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει. Ενοχλείστε όταν η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την κοινωνική αλλυλεγγυη. Σας ενοχλεί που το κάνει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση. Και το κάνουμε γιατί είμαστε η ,εγάλη λαϊκή παράταξη.

Όλα αυτά είναι απαντήσεις ως προς την τοποθέτησή σας και επιμονή σας να παρουσιάζετε κάτι που δεν υπάρχει. Επιτυγχάνετε τελικά να μην σας ακούει κανένας.

Οι αριθμοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. 1,1 δισ. ευρώ σε μια εβδομάδα σε 250 χιλ επιχειρήσεις. Μπορεί εσείς να συνομιλείτε με επιχειρήσεις που εκφράζουν παράπονα. Δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Όμως στην ιστορία μεταπολίτευσης δεν υπήρξε κυβέρνηση που να κινήθηκε με τόση ταχύτητα που κινηθήκαμε εμείς. Οι επιχειρήσεις ξέρουν καλά τα δικά μας πεπραγμένα και δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος για να ξεχάσουν τα δικά σας πεπραγμένα που ξετινάξατε τις επιχειρήσεις και την μεσάια τάξη. Εμείς μειώνουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορες. Εμείς είμαστε αυτοί που υποστη΄ριζουν τις μικρές και μεσαίες επιοχειρήσεις για να μείνουν όριθιες και να ξεπράσουμε την πανδημία και να βρούν και πάλι το ρυθμό τους. Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που έδωσε την δυνατότξτα να επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία.

Το ποιος κινείται στην επικοινωνία και των δήθεν πληρωμένων αναρτήσεων ας το κρίνει ο λαός. Το αν στραβά αρμενίζεται ή είναι στραβός ο γιαλός έχει απαντήσει ο λάός για την δική σας πορεία.

Ζήτησα από τον υπουργό Υγείας να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα όπως το έχει κάνει ήδη για να παρουσιθάσει πολιτική μας για εμβολιασμό ώστε σε συννενόηση με τα κόμματα να δρομολογηθεί μεγάλη εκστρατεία επικοινωνίας για ανάγκη εμβολιασμού. Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πτέρυγες θα στηρίξουν την εθνική προσπάθεια και δεν θα ακούσουμε πα΄λι ότι η επικοινωνία είναι χρυσόσκονη για να εξαγοράσουμε την στήριξη των ΜΜΕ.

Τσίπρας: Δεν απαντάτε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στη δευτερολογία του ο κ.Τσίπρας είπε: Μιλήσατε 20 λεπτά για να πείτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πολάκης και να καλύψετε τον Γεραπετρίτη και τον Γεωργιάδη.

Υπάρχει ένα γνωστό ανέκδοτο με τις 3 επιστολές που αφήνει ο πρώην πρωθυπουργός στον επόμενο.

Εσείς είστε ακόμα στο πρώτο στάδιο. Πολύ σύντομα θα φτάσετε στο δεύτερο δεν φαντάζεστε πόσο γρήγορα θα φτάσετε στο τρίτο.

Είστε στο πρώτο σύντοιμα θα κάνετε ανασχηματισμό και θα φτάσετε στο 2ο θα δούμε πόσο γρήγορα θα έρθει το τρίτο

Πήρατε πάνω σας την ανοησία που ειπε ο κ. Γεραπετρίτης. Το ρίξατε σε εμάς ότι διαστρεβλώνουμε. Φανταστείτε να είχαμε εμείς υπουργό που να πανηγύριζε τι θα μας λέγατε

Πολύ σύντομα θα φτάσετε στο σημέιο να ρίξετε την ευθύνη σε κάποιους υπουργούς σας

Επικοινωνήστε με τους δημοσιογράφους σας που σε μια συνάντηση με την κοινή λογική βγήκαν και είπαν ότι ήταν λάθος αυτό που είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις και δεν είπατε κουβέντα.

Θα μας κρίνει ο λαός.



Ειδήσεις σήμερα: 

450 νέες εισαγωγές σε λίγες ώρες - Το 5% όσων ασθενήσουν διασωληνώνεται

Έτσι θα γιορτάσουν τα κορωνο-Χριστούγεννα σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία - Τι ανακοίνωσε ο Μακρόν

Με «αντίποινα» για τη νηοψία, απειλεί ο Τσαβούσογλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης