Τσίπρας: Αντεπίθεση με εργασιακά και νέο ΕΣΥ - Καταθέτει τροπολογίες

Τσίπρας: Αντεπίθεση με εργασιακά και νέο ΕΣΥ - Καταθέτει τροπολογίες

Τι περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras
Να μετατοπίσει την πολιτική αντιπαράθεση στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων ως προνομιακό για τον ίδιο επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας σήμερα στη Βουλή δύο τροπολογίες, με επίκεντρο την επούλωση των «οικονομικών πληγών» που αφήνει πίσω της η πανδημία, όπως εξήγησε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «το κράτος οφείλει να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό», ενώ επανάφερε με την μορφή νομοθετικής πρωτοβουλίας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή μέσα στον Δεκέμβρη ενός Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης «σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία», το οποίο θα κυμαίνεται στα 400 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος κάθε νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Η κατάθεση των τροπολογιών από την αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα στη Βουλή αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα από το γεγονός ότι συζητείται στο σώμα ο νέος προϋπολογισμός, με την Κουμουνδούρου να μην αποκλείει για το λόγο αυτό να τοποθετηθεί σήμερα και ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας στη διάρκεια της μέρας. Μια πρώτη αναφορά, άλλωστε, έκανε ο ίδιος χθες στον προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικό» εκ μέρους της κυβέρνησης το γεγονός ότι «καταθέτουν προϋπολογισμό για το 2021 χωρίς καμία μέριμνα για πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, καμία δαπάνη δηλαδή προβλεπόμενη και όσο και ακούγεται αδιανόητο, με μειωμένες συνολικά τις δαπάνες υγείας κατά 600 εκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η σύνταξη του προϋπολογισμού αντανακλά την «ιδεολογία» της ΝΔ, δηλαδή ότι «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ένα βαρίδι», με τον κ. Τσίπρα να προαναγγέλλει στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία, την πρότασή του για ένα νέο ΕΣΥ, μετά από την πρώτη μεταρρύθμιση του Γιώργου Γεννηματά.

Συγκεκριμένα, το νέο ΕΣΥ θα περιλαμβάνει:

· αυξημένες δαπάνες σε ποσοστό 7% από το 2021 από το δημόσιο προϋπολογισμό,

Κλείσιμο
· 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,

· ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,

· αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νέοι γιατροί να εντάσσονται στο Σύστημα.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τα μέλη της κυβέρνησης ότι «δείχνουν να πιστεύουν» πως «τα χρήματα των κρατικών ταμείων δεν είναι όχημα για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής», αλλά «ο προσωπικός τους τραπεζικός λογαριασμός, από τον οποίο μοιράζουν χρήμα σε ημέτερους και κολλητούς, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα», προαναγγέλλοντας στο πλαίσιο αυτό πως θα ζητήσει «τη παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο των δαπανών υγείας λόγω κορονοϊού», αυξάνοντας την αντιπολιτευτική πίεση προς την κυβέρνηση.

Πίεση άσκησε ο κ. Τσίπρας και προς τους βουλευτές του κόμματός του, τους οποίους κάλεσε να λάβουν το λόγο στη διάρκεια της συνεδρίασης για να μεταφέρουν το κλίμα από τις εκλογικές τους περιφέρειες εν μέσω πανδημίας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, υποστήριξε πως «πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης, να οργανώσουμε κάθε δομή αλληλεγγύης, κάθε δομή στήριξης», «όλοι μας, βουλευτές, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς, εσωκομματικούς αποδέκτες, ενοχλημένος μάλλον από τη χλιαρή παρουσία μέρους των συντρόφων του τις ημέρες της δεύτερης καραντίνας.

Η εγρήγορση του κομματικού μηχανισμού της Κουμουνδούρου επιβάλλεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κόμματος και από τις εξελίξεις, καθώς όταν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, «θα γίνει λογαριασμός» και πρέπει «να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 2.135 τα νέα κρούσματα - 562 οι διασωληνωμένοι και 101 νεκροί

Κορωνοϊός - New Υork Times: Η μετάλλαξη που φέρεται να έκανε τον ιό δέκα φορές πιο μεταδοτικό

Έγκλημα στις Σπέτσες: «Δεν τον σκότωσα εγώ» λέει ο 22χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία του φίλου του


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης