LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης: Αρχές του 2021 οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου - Πώς θα γίνονται οι εμβολιασμοί

mitsotakis-arthro

Η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, ανέφερε ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού - Δωρεάν για όλους τους πολίτες το εμβόλιο

«Θα διαπράτταμε τεράστιο λάθος αν αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστήμης με την ανακάλυψη του εμβολίου, μας οδηγούσε σε πρόσθετο εφησυχασμό. Πρέπει να γίνει ακριβώς το ανάποδο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. «Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι υποχρέωσή μας, αλλά ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, δηλώνεται και η προσήλωσή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.mitsotakis_tilediaskepsi


Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο εμβολιασμού τόνισε ότι «θα αναπτυχθούν σε όλη την Επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Και βέβαια θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς οίκους ευγηρίας ή άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι χθες στη Βουλή κάλεσε όλα τα κόμματα να στείλουν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία θα καταρτίσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών, προσθέτοντας πως το σχετικό σχέδιο θα πρέπει να επενδυθεί με τη «μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση». «Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές», δήλωσε.

mitsotakis_tsiodras


Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Είμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε τον προγραμματισμό της στρατηγικής μας για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Όπως ξέρετε, τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι άκρως ενθαρρυντικά. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στη δυνατότητα ενός μαζικού και ασφαλούς εμβολιασμού.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για ένα σχέδιο εφαρμογής το οποίο θα είναι ολιστικό, από την προμήθεια, την αποθήκευση, την ασφαλή διανομή των εμβολίων μέχρι την οργανωμένη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλους, ξεκινώντας προφανώς με αυτούς οι οποίοι θα μπουν σε απόλυτα πρώτη προτεραιότητα, με βάση τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι υποχρέωσή μας αλλά ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, δηλώνεται και η προσήλωσή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Η αγορά και η κατανομή των εμβολίων έχει ήδη συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εξασφαλίσει -αν δεν κάνω λάθος- 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις από τα σκευάσματα τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση. Στην Ελλάδα αναλογούν παραπάνω από 25 εκατομμύρια τεμάχια, κάποια από αυτά είναι διπλές δόσεις που πρέπει να γίνουν, έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε ενδεχομένως και περισσότερα. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται από τις αρχές του 2021.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, θα καθορίσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Χθες, μάλιστα, στη Βουλή κάλεσα όλα τα κόμματα να αποστείλουν έναν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές.

Και όπως οι συμπολίτες μας εμβολιάστηκαν μαζικά και επιτυχημένα φέτος κατά της γρίπης -θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο για τον τρόπο με τον οποίο οργάνωσε τον εμβολιασμό κατά της γρίπης- το ίδιο ακριβώς πρέπει να συμβεί και με το εμβόλιο κατά του Covid. Γνωρίζουμε ότι κάποια από τα εμβόλια απαιτούν ειδικές συνθήκες συντήρησης, ορισμένα απαιτούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και από τη στιγμή που θα φύγουν από αυτές τις θερμοκρασίες πρέπει να χορηγούνται εντός λίγων ωρών.

Θέλω να τονίσω ότι αυτός ο εμβολιασμός δεν θα μπορεί να γίνει μέσω του παραδοσιακού τρόπου, μέσω ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους. Θα αναπτυχθούν -και θα μας μιλήσει στη συνέχεια ο Μάριος Θεμιστοκλέους- σε όλη την επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Και βέβαια θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς, οίκους ευγηρίας ή άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εννοείται ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα πλαισιωθεί και με μία εκστρατεία ενημέρωσης από τους ειδικούς, τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπέρ αυτού του εμβολιασμού.

Κλείνω, όμως, με μία απαραίτητη παρατήρηση -επαναλαμβάνοντας κάτι το οποίο είπα και χθες στη Βουλή- το εμβόλιο δεν δίνει τη λύση σήμερα. Μας δείχνει, όμως, το δρόμο προς τη λύση αύριο. Και θα διαπράτταμε τεράστιο λάθος αν αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστήμης μας οδηγούσε σε πρόσθετο εφησυχασμό. Πρέπει να γίνει ακριβώς το ανάποδο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας.

Και κυρίως -θα το ξαναπώ- να περιορίσουμε την κινητικότητά μας μόνο στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις. Όταν ζητήσαμε από τους συμπολίτες μας να το κάνουν -και το έκαναν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο- το έκαναν χωρίς να γνωρίζουμε τότε ποιο θα ήταν το τέλος αυτής της περιπέτειας. Τώρα το γνωρίζουμε πια, με αρκετά μεγάλο βαθμό σιγουριάς.

Κατά συνέπεια, επαναλαμβάνω και σήμερα την έκκλησή μου, πέρα και πάνω από τα μέτρα τα οποία έχει ήδη πάρει η Πολιτεία, ο καθένας μας να αναλογιστεί την υπευθυνότητά του απέναντι στον εαυτό του, στην οικογένειά του, στο κοινωνικό του σύνολο και να περιορίσει τις μετακινήσεις του στο απολύτως απαραίτητο. Έτσι ώστε να μπορέσουμε, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να διευκολύνουμε τους υγειονομικούς μας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, που δίνουν μια τιτάνια μάχη αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά να στηρίξουμε και τους συμπολίτες μας εκείνους οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να περάσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα μέχρις ότου να μπορούμε να έχουμε επίπεδα εμβολιασμού τέτοια που θα αφήσουμε για τα καλά πίσω μας αυτή την πανδημία.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ειδήσεις σήμερα

Η μάχη των ΜΕΘ: Στο 89% η πληρότητα σε Θεσσαλονίκη

Μητσοτάκης στη Βουλή: Έκτακτο δώρο Χριστουγέννων και «πάγωμα» πλειστηριασμών

Πώς θα γίνουν τα μαθήματα αν κλείσουν τα δημοτικά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (97)

P. Roussos

ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ 2 ΛΟΓΙΚΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ : 1) ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΟΥ ΚΑΚΟΥ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΜΒΟΛΙΑ. 2) Η ΧΏΡΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΛΛΟΥΣ 14 ΕΚΑΤ. ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.

Ζαππειο

Απο τον περασμενο Σεπτεμβριο μας ειχε πει ο Κικιλιας, για αρχες 2021 μας λεει τωρα ο Κυριακος. Αφου πρωτα καταστρεψε τους ελευθερους επαγγελματιες τωρα δινει υποσχεσεις για εμβολια, μονο που το εμβολιο δεν θα θεραπευσει την τεραστια οικονομικη υφεση που προκαλεσε η ανικανοτητα του Κυριακου, νεο μνημονιο και νεα λιτοτητα θα φερει το 2021.

Απ την πρώτη στιγμή

Όλη η ανθρωπότητα μιλάει για εμβόλιο δηλαδή δυο χρονάκια στο νερό.Αν εσύ πιάνεσαι απο μισόλογα και δεν σου κόβει παραπάνω δεν φταίν οι άλλοι. Η κυβέρνηση χάρη και στην πολιτική της ΕΕ και στις ευνοικές αγορές ρίχνει συνέχεια λεφτά για να μικρύνει τη ζημιά,δυστυχώς εκείνοι με τα νταούλια φεύγοντας πήραν και τα λεφτόδεντρα μαζί τους....Πάρτο χαμπάρι ο Μητσοτάκης όποτε και να γίνουν εκλογές θα πάρει μεγαλύτερο ποσοστό και βαρεμένοι συριζαίοι μικρότερο.

Αζώρ : Οικογενειακός Σύμβουλος

Ζωάρα λέμε. Φυλακή όλη η οικογένεια μέσα στο διαμέρισμα, μέχρι να φαγωθούμε μεταξύ μας.

Βασίλης

Καταλάβατε τι είπε ο βελζεβουλης Έεε..Μετά τον Ιούνιο το πλήρες άνοιγμα...Και ποιος τον εμπιστεύεται και σε αυτό,όταν πριν 20 μέρες χτυπιοταν στο πάτωμα ότι καραντίνα δεν μπαίνει στη χώρα δεύτερη φορά...εμετός..

Μπεεε

Το καλύτερο θα ήταν να ζητήσουμε από τον Ερντογάν να εμβολιασει τους λαθρομεταναστες που μας στέλνει γιατί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο το 80% των κρουσμάτων ήτανε λαθρομεταναστες.Αψεκαστοι αυτοί σας έστειλαν σπίτια σας αυτοί γέμισαν τη χώρα κορονοιο και όχι οι νέοι και οι αρνητές.Αντε να φάτε το σανό τώρα προβατακια

ΚΩΣΤΑΣ ΑΨΕΚΑΣΤΟΣ

Μάλιστα, 11.000.000 πλυθυσμός αλλά θα χρειασούμε 25.000.000 εμβόλια. Ο Τσιόρδας στα καλυτερά του.

....

Είναι 2 δόσεις το εμβόλιο ρε στοκε

nick

Ρε πως αυξηθηκαμε ετσι; «Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές». Παλι οι πουλημενοι και πληρωμενοι λειτουργοι της ενημερωσης θα τα αρπαξουν. Παλι ο Νικος της Τατι θα ουρλιαζει να συλληφθουν και να καταδικαστουν οσοι δεν το κανουν.

Δεν το περίμενα

Αλλά θα γράψω σχόλιο που θα μοιάζει σαν να είμαι αυτό που λέν κομματόσκυλο ενω δεν ήμουν ποτέ σε καμία πολιτική οργάνωση. Ο Μητσοτάκης είναι σοβαρός, καταρτισμένος,ικανός κι εργατικός.Δεν ξέρω τι είδους γοητεία ψάχνουν άλλοι αλλα εγώ τον παρακολουθώ στις συνεντεύξεις που κάνει στο εξωτερικό και βλέπω οτι αντιπροσωπεύει πανάξια τη χώρα και κερδίζει τους συνομιλητές του. Είναι τύχη για τη χώρα που ασχολήθηκε με την πολιτική κι όχι με ιδιωτική επαγγελματική καριέρα, όσοι άξιοι άνθρωποι υπάρχουν πρέπει να πλησιάσουν τη ΝΔ και την κυβέρνηση και να συμβάλλουν κι αυτοί στο να γίνει μια καλύτερη Ελλάδα.

Αρης

Αλαφούζο εσύ;;;

Αρμολογιτής

Δώσε ενα τραπεζικό λογαριασμό να σου βάλουμε τα 0,60

@

Ααααχα-χα-χα...... συριζαίε, δεν πείθεις......

Peter

Σήμερα διαβάζουμε ότι η ΕΕ θα προμηθευτεί εμβόλια με θεωρητική επιτυχή έκβαση σε ποσοστό 90% ή με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις 70% όταν το εμβόλιο για τον Η1Ν1 έκανε χρόνια να βγει σε κυκλοφορία. Πώς θα βρει το δίκιο του ο πολίτης που θα υποστεί τις παρενέργειες και που θα αναζητηθούν οι ευθύνες; Ποιες εγγυήσεις θα λάβει η κοινότητα; Με ποια λογική αφήνουμε ένα 10% του πληθυσμού σε ρίσκο; Μήπως τα θύματα των παρενεργειών τελικά να προκύψουν περισσότερα από την ίδια την αρρώστια γιατί μιλάμε για εκατομμύρια δόσεις;

ΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Ρε τον περφεξιονιστα που τα κανει ολα τελεια και απαιτει τα παντα.

Λοιζου

Η μάσκα μου δεν εχει ελληνική σημαία επάνω γι αυτό δεν την φοράω. Μην με πουν ανθέλληνα !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης