Πόλεμος για την τροπολογία για τους αιρετούς - Για ποιους ισχύει η άρση κυρώσεων

Πόλεμος για την τροπολογία για τους αιρετούς - Για ποιους ισχύει η άρση κυρώσεων

Τι προβλέπει η ρύθμιση και ποιες υποθέσεις αφορά - Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ ΚΙΝΑΛ και υπουργείου Εσωτερικών: «Να αποσυρθεί η τροπολογία Κακλαμάνη»

vouli_4
Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και Κινήματος Αλλαγής λόγω ρύθμισης που προβλέπει άρση πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων σε υπαλλήλους και αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης για δαπάνες που αν και εγκρίθηκαν από τον αρχικό έλεγχο των αρμόδιων αρχών, ο τελικός κατασταλτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της έκρινε παράτυπες.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση εισήχθη ως βουλευτική τροπολογία του βουλευτή της ΝΔ και αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη την οποία έκανε δεκτή το υπουργείο Εσωτερικών και την ενέταξε στο νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια που ψηφίστηκε στις 8 Οκτωβρίου 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες για την διάταξη υπήρξε συνεννόηση με αρκετά κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία και στήριξαν την τροπολογία.

Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής υπέρ της τροπολογία ψήφισαν οι ΚΟ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Καταψήφισαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ το ΜεΡΑ25 δήλωσε «παρών».

Ιστορικό υπόθεσης

Τι προβλέπει όμως η ρύθμιση και ποιες υποθέσεις αφορά; Η ρύθμιση έρχεται να διευθετήσει υποθέσεις που ανάγονται ακόμα και στην δεκαετία του ’90 και αφορούν έγκριση δαπανών ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα αφορά υποθέσεις έγκρισης δαπανών οι οποίες:

- Είχαν πάρει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (για ΟΤΑ πρώτου βαθμού)

- Είχαν λάβει το πράσινο φως από τον προληπτικό έλεγχο της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου (για ΟΤΑ δευτέρου βαθμού)

Ωστόσο, γι αυτές τις υποθέσεις ο τελικός κατασταλτικός έλεγχος από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου -που γίνεται ακόμα και μετά από 10 χρόνια από την υπογραφή των αποφάσεων- έδειξε ότι κακώς δόθηκαν τα χρήματα. Αυτό είχε ως συνέπεια να καλούνται οι αιρετοί ή υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να επιστρέψουν τα χρήματα αν και, όπως υποστηρίζουν, την περίοδο που ενέκριναν τις δαπάνες είχαν την βεβαιότητα ότι λειτουργούσαν νόμιμα βάσει των αρχικών ελέγχων.

Να σημειωθεί ότι από την ρύθμιση εξαιρούνται όλες οι αποφάσεις δαπανών που δεν είχαν την αρχική έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου ή της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου.

Υπ. Εσωτερικών: ξεκάθαρη και διαφανής η ρύθμιση

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας στις καταγγελίες του Κινήματος Αλλαγής αλλά και σε δημοσιεύματα αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως « η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνον, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στην αιτιολογική της έκθεση, περιπτώσεις πληρωμών που διενεργήθηκαν κατόπιν ελέγχου των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και θεώρησης του σχετικού εντάλματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες.
Επισημαίνεται, ότι η εν λόγω βουλευτική τροπολογία κατατέθηκε 3 ημέρες πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων και συνεπώς, δεν είναι ακριβείς οι αναφορές για «τροπολογία της τελευταίας στιγμής». Παράλληλα προαναγγέλλει ότι «για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία σε κανέναν πολίτη, εκ του περισσού εισάγεται με διάταξη σε νομοσχέδιο, που κατατίθεται την προσεχή εβδομάδα, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι το πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης, εξαιρεί ρητά τις περιπτώσεις θεώρησης των ενταλμάτων που έγιναν με δόλο από τους υπαίτιους.

Η εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς του δημόσιου τομέα. Ειδικά για την Αυτοδιοίκηση, ο έλεγχος νομιμότητας ενισχύεται ακόμη περισσότερο μέσα από το νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών».

Νέα Δημοκρατία: Διακινούνται ψεύδη

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου της ΝΔ αναφέρει: «Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια ψευδής είδηση σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών εμφανίζεται να παύει μέσω τροπολογίας εκατοντάδες διώξεις, ποινικές και πειθαρχικές, εναντίον αιρετών και υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα με τα ψεύδη που διακινούνται, η τροπολογία αφορά αποκλειστικά και μόνο δαπάνες οι οποίες έχουν διερευνηθεί και εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (δηλαδή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) πριν την πληρωμή τους. Πρόκειται επομένως για ουσιαστική προστασία των αιρετών και των υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους πιστοί στον έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών και οι οποίοι χωρίς τη συγκεκριμένη ρύθμιση ταλαιπωρούνται χρόνια στις δικαστικές αίθουσες μέχρι τελικά να αθωωθούν αφού όμως πρώτα έχουν επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης.

Η συγκεκριμένη βουλευτική τροπολογία ούτε νύχτα κατατέθηκε, ούτε στα μουλωχτά, όπως διαδίδουν οι δημιουργοί της ψευδούς είδησης. Αντίθετα, κατατέθηκε 3 ημέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων και «σηκώθηκε» επικοινωνιακά σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ψήφισή της και 10 μέρες μετά την κατάθεσή της. Τόσο χρειάστηκαν κάποιοι, μεταξύ των οποίων μέσα και λογαριασμοί του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισε την εν λόγω τροπολογία, για να εμπνευστούν, να κατασκευάσουν και να διασπείρουν το συγκεκριμένο fake news!

Για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ή αμφιβολία σε οποιονδήποτε, εισάγεται, εκ του περισσού, διάταξη σε νομοσχέδιο που κατατίθεται την προσεχή εβδομάδα, βάσει της οποίας το πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης εξαιρεί ρητά και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις περιπτώσεις θεώρησης ενταλμάτων που έγιναν με δόλο από τους υπαίτιους. Έτσι κλείνει και με τη βούλα η σπέκουλα και η προπαγάνδα σχετικά με δήθεν φωτογραφικό «ξέπλυμα» συγκεκριμένων πολύκροτων υποθέσεων που ούτως ή άλλως δεν καλύπτονταν καθοιονδήποτε τρόπο από την συγκεκριμένη τροπολογία».

Φ. Γεννηματά: να αποσυρθεί η ρύθμιση

Πάντως, το Κίνημα Αλλαγής δια της προέδρου του Φώφης Γεννηματά επιμένει στα περί σκανδαλώδους ρύθμισης και ζητά να αποσυρθεί η διάταξη.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα η δήλωση της κυρίας Γεννηματά έχει ως εξής: «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τροπολογία που παρέχει γενική αμνηστία σε σκάνδαλα του παρελθόντος σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για επαίσχυντη ρύθμιση που πρέπει άμεσα να καταργηθεί.

Να μάθει ο ελληνικός λαός ποιους καλύπτει με ζημία για το δημόσιο.

Το Κίνημα Αλλαγής που καταψήφισε την τροπολογία, θα συνεχίσει τον αγώνα για την ακύρωση της και την πλήρη αποκάλυψη του σκανδάλου.

Σε αυτή την προσπάθεια, καλούμε τους λειτουργούς της Αυτοδιοίκησης να περιφρουρήσουν το κύρος του θεσμού, ώστε να ξεχωρίσουν τα ξερά από τα χλωρά»

Σημειώνεται πάντως, ότι σε σχετική ανάρτηση του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισημαίνει πώς αφορά αποκλειστικά και μόνο πράξεις που έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και είναι νόμιμες, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για καμία συγκάλυψη».

Φ. Πιπιλή: Διαφωνώ με την τροπολογία Κακλαμάνη

Την αντίθεσή της με την τροπολογία Κακλαμάνη εκφράζει μέσω κοινωνικών δικτύων και η κυρία Φωτεινή Πιπιλή.

Η βουλευτής Α’ Αθήνας με την ΝΔ γράφει: «Δηλώνω δημοσίως και κατηγορηματικά πως η τροπολογία Κακλαμάνη που έκανε δεκτή σε νομοσχέδιο ο Υπουργός Εσωτερικών για την “αίρεση του αξιόποινου των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμού οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.19” και ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, πλην ΚΙΝΑΛ, με βρίσκει αντίθετη.

Ο λόγος ,το ότι πέρασε από χέρι σε χέρι χωρίς να ενημερωθούμε ώστε να γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους, ποιές περιπτώσεις και πρόσωπα αφορά ώστε να κρίνουμε το δίκαιον ή μη της τροπολογίας».

Ειδήσεις σήμερα:

Επίδομα 150 - 300 ευρώ και μείωση ενοικίου στις «κόκκινες» περιοχές

Οι τέσσερις λόγοι που «κοκκίνισαν» την Κοζάνη και έφεραν το lockdown

Κορωνοϊός: Ελπίδες από νέα εισπνεόμενη θεραπεία που προλαμβάνει την εξάπλωση της λοίμωξης
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης