Σύνοδος Κορυφής: Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για μια πιο σκληρή απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για μια πιο σκληρή απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ στο Reuters - Μισέλ: Πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις

sinodos-main
Με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα να μπαίνει στο τραπέζι ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις ενός ερευνητικού πλοίου.

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο.

H συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ήταν το πρώτο θέμα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που συζήτησαν οι «27» όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.



Κλείσιμο
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη σύνοδο «με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις».


«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο.

Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταβάλλει προσπάθεια να συμπεριληφθεί αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα και στις έρευνες του Oruc Reis στο κείμενο συμπερασμάτων.
Ζητώντας να μπουν όρια στην απόπειρα του Ταγίπ Ερντογάν να στρατιωτικοποιήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η έξοδος του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

«Η Τουρκία επιμένει στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφ' όσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώσεις 15/10


Η Αθήνα ζητά από τους Ευρωπαίους καθαρή τοποθέτηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Το ζήτημα της πιθανής επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία είναι εκτός ατζέντας συζητήσεων. Πριν από μόλις δύο εβδομάδες, στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι σε περίπτωση που οι τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου συνεχιστούν, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης οικονομικών κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Παρ' ότι η Άγκυρα δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών και επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου, κλιμακώνοντας την κατάσταση με έναρξη -εκ νέου- σεισμικών ερευνών στο Καστελλόριζο από το Oruc Reis που συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, οι Ευρωπαίοι μοιάζουν να αδυνατούν να θέσουν καν κόκκινες γραμμές στην Τουρκία, για μια σειρά από λόγους. Δεν θέλουν να πλήξουν την τουρκική οικονομία θεωρώντας ότι δευτερογενώς θα επηρεαστούν ευρωπαϊκές τράπεζες που την χρηματοδοτούν και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα και διστάζουν να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία ανησυχώντας ότι η Άγκυρα μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη.
Σε δηλώσεις τους, ο Γάλλος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσαν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα αξιολογηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Διάστημα κατά το οποίο δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί κάποιου είδους μοχλός πίεσης προς την Άγκυρα. Κατά συνέπεια, ο Ερντογάν θα έχει όσο χρόνο επιθυμεί για να ξεδιπλώσει τα σχέδιά του, μεταφέροντας την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση που θα πρέπει να βρει το μείγμα εκείνο των πολιτικών που θα θέσουν κόκκινη γραμμή στην τουρκική επιθετικότητα.

Πέτσας: Έχουμε ένα κλίμα ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε

«Το κλίμα το οποίο υπάρχει, είναι ότι η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ1 το πρωί της Παρασκευής.

«Ακόμα και ορισμένες χώρες, οι οποίες πίστευαν ότι η Τουρκία θα κάνει αυτά που λέει, διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. Και συνέχισε: «Επομένως, έχουμε ένα κλίμα, το οποίο δείχνει ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε, γιατί η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει «ένα πλαίσιο τριών αξόνων: το πρώτο είναι μία σαφέστατη καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας και στην Αμμόχωστο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, γιατί έχουμε δύο ξεκάθαρες παραβιάσεις δύο σημείων, του σημείου 18 και του σημείου 20 των προηγούμενων συμπερασμάτων από την Τουρκία, άρα δεν μπορούμε να παραμείνουμε σταθεροί, και το τρίτο είναι να περιγραφεί ένα πλέγμα για το πώς θα εξειδικευθεί το πλέγμα τής στήριξης -αν η Τουρκία υπαναχωρήσει από τις προκλήσεις- ή των κυρώσεων, εάν συνεχίσει η Τουρκία τις προκλήσεις»

Ειδήσεις σήμερα:

Επίδομα 150 - 300 ευρώ και μείωση ενοικίου στις «κόκκινες» περιοχές

Οι τέσσερις λόγοι που «κοκκίνισαν» την Κοζάνη και έφεραν το lockdown

Κορωνοϊός: Ελπίδες από νέα εισπνεόμενη θεραπεία που προλαμβάνει την εξάπλωση της λοίμωξης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης