LIVE

Κορωνοϊός

Σύνοδος Κορυφής: Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για μια πιο σκληρή απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία

sinodos-main

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ στο Reuters - Μισέλ: Πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα να μπαίνει στο τραπέζι ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις ενός ερευνητικού πλοίου.

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο.

H συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ήταν το πρώτο θέμα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που συζήτησαν οι «27» όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη σύνοδο «με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις».


«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο.

Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταβάλλει προσπάθεια να συμπεριληφθεί αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα και στις έρευνες του Oruc Reis στο κείμενο συμπερασμάτων.
Ζητώντας να μπουν όρια στην απόπειρα του Ταγίπ Ερντογάν να στρατιωτικοποιήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η έξοδος του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

«Η Τουρκία επιμένει στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφ' όσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώσεις 15/10


Η Αθήνα ζητά από τους Ευρωπαίους καθαρή τοποθέτηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Το ζήτημα της πιθανής επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία είναι εκτός ατζέντας συζητήσεων. Πριν από μόλις δύο εβδομάδες, στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι σε περίπτωση που οι τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου συνεχιστούν, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης οικονομικών κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Παρ' ότι η Άγκυρα δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών και επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου, κλιμακώνοντας την κατάσταση με έναρξη -εκ νέου- σεισμικών ερευνών στο Καστελλόριζο από το Oruc Reis που συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, οι Ευρωπαίοι μοιάζουν να αδυνατούν να θέσουν καν κόκκινες γραμμές στην Τουρκία, για μια σειρά από λόγους. Δεν θέλουν να πλήξουν την τουρκική οικονομία θεωρώντας ότι δευτερογενώς θα επηρεαστούν ευρωπαϊκές τράπεζες που την χρηματοδοτούν και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα και διστάζουν να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία ανησυχώντας ότι η Άγκυρα μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη.
Σε δηλώσεις τους, ο Γάλλος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσαν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα αξιολογηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Διάστημα κατά το οποίο δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί κάποιου είδους μοχλός πίεσης προς την Άγκυρα. Κατά συνέπεια, ο Ερντογάν θα έχει όσο χρόνο επιθυμεί για να ξεδιπλώσει τα σχέδιά του, μεταφέροντας την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση που θα πρέπει να βρει το μείγμα εκείνο των πολιτικών που θα θέσουν κόκκινη γραμμή στην τουρκική επιθετικότητα.

Πέτσας: Έχουμε ένα κλίμα ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε

«Το κλίμα το οποίο υπάρχει, είναι ότι η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ1 το πρωί της Παρασκευής.

«Ακόμα και ορισμένες χώρες, οι οποίες πίστευαν ότι η Τουρκία θα κάνει αυτά που λέει, διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. Και συνέχισε: «Επομένως, έχουμε ένα κλίμα, το οποίο δείχνει ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε, γιατί η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει «ένα πλαίσιο τριών αξόνων: το πρώτο είναι μία σαφέστατη καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας και στην Αμμόχωστο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, γιατί έχουμε δύο ξεκάθαρες παραβιάσεις δύο σημείων, του σημείου 18 και του σημείου 20 των προηγούμενων συμπερασμάτων από την Τουρκία, άρα δεν μπορούμε να παραμείνουμε σταθεροί, και το τρίτο είναι να περιγραφεί ένα πλέγμα για το πώς θα εξειδικευθεί το πλέγμα τής στήριξης -αν η Τουρκία υπαναχωρήσει από τις προκλήσεις- ή των κυρώσεων, εάν συνεχίσει η Τουρκία τις προκλήσεις»

Ειδήσεις σήμερα:

Επίδομα 150 - 300 ευρώ και μείωση ενοικίου στις «κόκκινες» περιοχές

Οι τέσσερις λόγοι που «κοκκίνισαν» την Κοζάνη και έφεραν το lockdown

Κορωνοϊός: Ελπίδες από νέα εισπνεόμενη θεραπεία που προλαμβάνει την εξάπλωση της λοίμωξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (56)

Aνδρέας

Ο ερντογκάν ακολουθεί πιστά την πορεία του χιτλερ. εχει θεσπίσει με σταθερά βήματα ενα ολοκληρωτικό καθεστώς, ελεγχοντας πληρως τα δικαστήρια τα σωματα ασφαλείας, ενω εχει αφαιρέσει το δικαίωμα ελευθερης έκφρασης. Ο χιτλερ, απο 1933 τουλάχιστον έως την κήρυξη του ΒΠΠ έκανε ακριβώς τα ίδια στην Γερμανία. Απο το 1933 ξεκίνησε ο διωγμός τον εβραίων ενεργά μεσα απο νομοθετικές πράξεις σε όλους τους τομείς: εργασία,εκπαίδευση, προσωπική ζωή κλπ. Συνέχισε με τις καταλήψεις εδαφών περιξ της γερμανίας. Σε όλα αυτά οι ευρωπαΪκες δυνάμεις δεν αντιδρούσαν. Εφαρμοζαν πολιτική κατευνασμού...Μεχρι που κατέλαβε και την Πολωνία. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Εμείς επρεπε να είμαστε ετοιμοι πριν χρόνια.

Φαρισαίος με συνταγματική υποχρέωση

Πού ήταν οι κόκκινες γραμμές τον Αύγουστο: Δένδιας 7/8/2020: Σε ερώτηση αν η Ελλάδα αντιδράσει και στρατιωτικά σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει το Ορούτς Ρέις μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως «θα κάνουμε το καθήκον μας, θα υπερασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Και τόνισε ρητά: «Ως μια κυρίαρχη χώρα έχουμε τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας, και αυτό θα κάνουμε, με κάθε μέσο που το σύνταγμά μας και οι δυνατότητες μας μάς δίνουν, και το λέμε σε όλους, ήρεμα, να το ξέρουμε από την αρχή, να είμαστε συνεννοούμενοι, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση».

Α ναι;

Οι Έλληνες δεν "πιέζουν" για τίποτα. Δεν έχουν τα κάκαλα οι αρχηγοί. Παρακαλάνε τους Ευρωπαίους απλώς...

δημοκρατης

Δεν πιστευω στα ματια μου!... με τα σχολια που βλεπω! Ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να ειναι Ελληνες αυτοι που γραφουν τετοια ανθελληνικα σχολια! Τα 12 νμ ειναι εθνικο μας δικαιωμα και θα ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΣΙΑ η απεμποληση αυτου του ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ που εχει η Ελλαδα! Οι μονοι που αντιδρουν στην ανακυρηξη και νομιμοποιηση των 12νμ ειναι η Τουρκια που μας θελει συρρικνωμενους και τελειωμενους! Το ξαναλεω γιατι αυτο με προσταζει η εθνικη μου συνειδηση!... Σε περιπτωση απεμπολησης αυτου του δικαιωματος, οι τουρκοι αποκτουν το δικαιωμα να κανουν γεωτρησεις ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ! Η ελληνικη κυβερνηση, κατω απο αυτες τις συνθηκες, εχει την υποχρεωση να ανακυρηξει ΑΜΕΣΑ!!! ΤΩΡΑ!!! ΧΤΕΣ!!! την οριοθετηση των 12νμ σε ολα τα νησια του Αιγαιου! Διαφορετικα θα υποστουμε την τραγωδια, να βλεπουμε απο τις παραλιες των νησιων μας, τα γεωτρυπανα της Τουρκιας....

GAS

Δημοκράτη είσαι ολόσωστος...

Δημοκράτης

Δεν αποκτούν κανένα δικαίωμα να κάνουν γεωτρήσεις δίπλα στα ελληνικά νησιά άσχετε! Μπλέκεις τα χωρικά ύδατα με την ΑΟΖ. Έτερον εκάτερον άσχετε!

Κάποιος

Οποιαδήποτε απεμπόληση του δικαιώματος επέκτασης στα 12 νμ των ΕΧΥ αποτελεί ήττα και συρρίκνωση επιπέδου Μαντζικέρτ, μη αναστρέψιμη και μετατροπή της Ελλάδας σε δορυφόρο της Τουρκίας δηλαδή αντιστροφή της επανάστασης του '21. Ελπίζω οι απαράδεκτες δηλώσεις Γεραπετρίτη να μην είναι ο λαγός που μετράει αντιδράσεις. Δυστυχώς η πολιτική μας ελίτ διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα έναντι της Τουρκίας κι αν δεν φοβόταν τη λαϊκή αντίδραση θα ήταν διατεθειμένη να παραδώσει κι έδαφος προκειμένου να διατηρήσει το status quo εσωτερικά. Απλώς να της υπενθυμίσω πως ιστορικά, μετά από κάθε στρατηγική υποχώρηση, ακολουθεί εθνική καταστροφή στη νεότερη ιστορία μας και βίαιη μεταπολίτευση είτε με εκτελέσεις (1922), είτε με ισόβιες καθείρξεις (1974)

Πετρος Κ

Η ψαυτομαγκια σας είναι μόνο στην Ελλαδα μέσα σε κάτι στημένα δικαστήρια.....Έξω κοτούλες,ανύπαρκτοι και καρπαζοεισπρακτορες

Ξεφτίλα

Αν σήμερα ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα όσα γίνονται θα είχατε βγει οι Νεοδημοκράτες στους δρόμους να ζητάτε να φύγουν οι προδότες. Τώρα όμως μούγκα στη στρούγκα.

Γιαννης Αγαπητος

Μην είναι όμως πολύ σκληρή η δήλωση και βουλώσει κανένα κανόνι ε ? ....με το μαλακό

Γ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 6 ΜΙΛΙΑ....Ο ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ....ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ;;;;

Νεοδημοκράτης

Κανένα πρόβλημα! Και γι αυτό ο Κυριάκος θα καταφέρει να μας φέρει στο τέλος, έναν έντιμο συμβιβασμό, σαν εθνάρχης που είναι. Ανατολικά του 28ου παραλλήλου, θα πάει όλη η ΑΟΖ στην Τουρκία. Για δυτικά, θα δούμε τι θέλει ο φίλος Ταγίπ, αλλά στη χειρότερη περίπτωση, τα 6νμ από τις ακτές μας τα αφήνει ακόμα και στο τουρκολυβικό σύμφωνο. Οπότε ο Κυριάκος θα αφοπλίσει τη βόμβα που λέγεται Τουρκία και θα φτάσουμε σε συμφωνία χωρίς να πέσει ντουφεκιά και όλοι οι φανατικοί ή Ζαίοι που τώρα φωνάζουν, θα τρέξουν να κρυφτούν στις τρύπες τους.

Συντελούνται αλλαγές τρομακτικές

Γεραπετριτης και κυβέρνηση βάλαν τον πήχη στα 6 μίλια. De facto αναγνωρίση του δικαίου της Τουρκίας από την ελληνική κυβέρνηση με την οποία πανηγυρίζουν οι Τουρκικές εφημερίδες. Δήλωση υποταγής στον σουλτάνο που βλέπει ότι με την στρατηγική του ήδη κέρδισε τη πρώτη μάχη και επέβαλε τα 6 μίλια στα ελληνικά νησιά. Ο λαός βλέπει τη φοβική κυβέρνηση και αρχίζει και λουφαζει και αυτός μιας και έχει περάσει από τα ΜΜΕ ότι δεν μας παίρνει. Αν ο Ερντογαν το τραβήξει θα ψάχνουν τους Έλληνες για να πάνε στο μέτωπο, έχουν περάσει ήδη το φόβο στο λαό για να προσκυνήσουν την Τουρκία.

Δημοκράτης

Δηλαδή για πες μας, είναι 12 μίλια η αιγιαλίτιδα ζώνη και δεν το ξέρουμε; 6 μίλια είναι άσχετε! Και τι να τα κάνεις τα 12 μίλια, ανόητε; Θα κόψεις διόδια στο Αιγαίο; Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών στον κόσμο έχει 3 ή 6 μίλια και μάλιστα σε ωκεανούς, όπου δεν θα υπήρχε πρόβλημα ναυσιπλοΐας ούτε με 12 μίλια! Εθνοπροδότες θα είναι όλοι αυτοί φαίνεται, βλακάκο! Γύρνα τώρα στην τρύπα σου άσχετε, που σε έπιασε εθνική ανησυχία για τα 6 μίλια και κάνε καμιά δουλειά να βγάλεις το ψωμί σου!

Γ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 6 ΜΙΛΙΑ....Ο ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ....ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ;;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης