Μάας: Είμαστε εξαιρετικά ενοχλημένοι από τις άμεσες προκλήσεις της Τουρκίας

Μάας: Είμαστε εξαιρετικά ενοχλημένοι από τις άμεσες προκλήσεις της Τουρκίας

«Οι συνομιλίες γίνονται μόνο μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, το οποίο δεν ισχύει στην παρούσα φάση με τον απόπλου του Oruc Reis» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ πριν το δείπνο με τον Νίκο Δένδια 

5166318
«Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποδεικνύει ότι άλλα λέει και άλλα πράττει: ισχυρίζεται ότι θέλει τον διάλογο, αλλά με τις πράξεις της τον δυναμιτίζει» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις με τον Γερμανό ομόλογό του, πριν από το δείπνο εργασίας τους με φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε πως αυτά συμβαίνουν λίγες μόνο ημέρες μετά το κάλεσμα της Ε.Ε. προς την Άγκυρα να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και να απέχει από παράνομες ενέργειες και προκλήσεις. «Δυστυχώς, η επιμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα, μας υποχρεώνει να συζητήσουμε μέτρα για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, κατέστησε σαφές πως υφίσταται ζήτημα σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας που αποτελεί τη βάση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο, σημειώνοντας ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά ορισμένα κράτη της Ε.Ε., όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά την Ε.Ε. στο σύνολό της.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική μνεία στις «σημαντικές προσπάθειες» που καταβάλλει η Γερμανία, ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ε.Ε., για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στην περιοχή, προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή στον διάλογο.

Εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την προώθηση των ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας, καθώς και για άλλα σημαντικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Χάικο Μάας: Είμαστε εξαιρετικά ενοχλημένοι από τις προκλήσεις της Τουρκίας με τον απόπλου του Όρουτς Ρέις

Εξαιρετικά ενοχλημένος από «το γεγονός, ότι λόγω των άμεσων προκλήσεων της Τουρκίας με τον απόπλου του Όρουτς Ρέις, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας να μην φαίνονται καθόλου στον ορίζοντα δυνατές, και τουλάχιστον σε εύθετο χρόνο να μην είναι κάτι τέτοιο εφικτό», δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Κλείσιμο
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι «οι συνομιλίες γίνονται μόνο μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, το οποίο δεν ισχύει στην παρούσα φάση».

Αναφερόμενος στη γερμανική διαμεσολάβηση, είπε πως «η Γερμανία προσπάθησε να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και είμαστε πολύ ευτυχείς που με την πραγματικά ενεργή συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, πετύχαμε δύο φορές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, που είχαν αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Συνεχίζοντας σημείωσε πως «οι προσπάθειες μας, μάς οδήγησαν στο να έχουμε χώρο για να μπορέσουν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, συνομιλίες, πράγμα που για μας είναι η μόνη οδός».

Αναφερόμενος στη σημερινή του επίσκεψη στη Λευκωσία και την Αθήνα, είπε πως το αντικείμενο των συζητήσεών του με τους δύο εταίρους του στην Ε.Ε., είναι τα επόμενα βήματα τα οποία θα πράξουν. «Τα θέματα αυτά θα μας απασχολήσουν και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό θα είναι και το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα» προσέθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που προηγήθηκε του δείπνου με τον κ. Δένδια, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συζήτησή τους.

Ειδική αναφορά έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και στο φωτισμό της Ακρόπολης. «Πάντα αξίζει τον κόπο να έρχεται κανείς στην Αθήνα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, πόσο μάλλον που έχουμε αυτή τη θαυμάσια θέα με τον θαυμάσιο φωτισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάικο Μάας.

«Χρειαζόμαστε απευθείας συνομιλίες παρά την πρόκληση από την Τουρκία»

«Χρειαζόμαστε απευθείας συνομιλίες παρά την πρόκληση από την Τουρκία», τονίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

«Πολύ ανοιχτές και φιλικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την δύσκολη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα είναι σαφές: χρειαζόμαστε απευθείας συνομιλίες παρά την πρόκληση από Τουρκία», αναφέρει η ανάρτηση, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφίες του κ. Μάας με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Δένδια.



Νωρίτερα, σε άλλη ανάρτηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών από την Κύπρο, αναφερόταν: «Η αποστολή του Oruc Reis σε διαφιλονικούμενες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο είναι το αντίθετο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οποιεσδήποτε νέες έρευνες για φυσικό αέριο εκεί θα αποτελούσαν ισχυρό πισωγύρισμα για την αποκλιμάκωση και για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εξεύρευση λύσεων στην δύσκολη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Καλωσορίζω την ανοιχτή διάθεση της Κύπρου για συνέχιση της προσπάθειας διαλόγου. Γνωρίζω ότι οι συνθήκες αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολες».



Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 408 τα νέα κρούσματα - 89 οι διασωληνωμένοι

Ελληνοτουρκικά: Τα μυστικά της πορείας του Oruc Reis

Θετικός στον κορωνοϊό ο Κριστιάνο Ρονάλντο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης