LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει επιλέξει το δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις

mitsotakis-mas-main

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας - «Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής προσφέραμε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή στην Τουρκία, δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η Άγκυρα επιλέγει το δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μάας στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έρχεται σε «καιρούς προκλήσεων» και ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρα, καλώντας όλα τα μέρη να απέχουν από προκλήσεις. Από τότε όμως -όπως πρόσθεσε- είδαμε την εξόρμηση του Oruc Reis στο Καστελόριζο και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.

«Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: Μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση με Heiko Maas

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε μάλιστα την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016, με μόνο θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όμως αντί ημερομηνία για την επανέναρξή τους, είδαμε το Oruc Reis να βγαίνει ξανά στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής αυτές τις εξελίξεις και καλό θα είναι να μπορούμε να καθόμαστε στο τραπέζι και να συνομιλούμε (με την Τουρκία) σαν λογικοί άνθρωποι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η προκλητική στάση της Τουρκίας, αντιβαίνει πλήρως το πνεύμα των όσων είχαν συμφωνηθεί.

«Γι’ αυτό έχω πολύ κατανόηση για το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει όχι απλά ενόχληση, αλλά εκνευρισμός. Δεν είναι η πρώτη φορά που μέσω τουρκικών προκλήσεων διακόπτεται η ρότα που είχε χαραχθεί», τόνισε ο Χάικο Μάας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφασή του να μην επισκεφθεί και την Άγκυρα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αποτυπώνει έμπρακτα την αλληλεγγύη και στήριξη που έχει η Ελλάδα από την ΕΕ και τη Γερμανία.

Όλη η δήλωση Μητσοτάκη

«Καλώς ορίσατε, για άλλη μια φορά, εν μέσω αυτών των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών, δεδομένων των όσων συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Θεωρώ πως κανείς δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιημένος με τις πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά υπό το φως των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλους πως τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως ξεκάθαρα.

Διαβάζω ενδεικτικά μια πρόταση: «Η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση», κάτι που σημαίνει δηλαδή ότι αποτελεί προϋπόθεση για την βελτίωση της σχέσης μας με την Τουρκία. Αυτό που έχουμε δει έκτοτε είναι την επανάληψη των δραστηριοτήτων του Oruc Reis και φυσικά επίσης το άνοιγμα του περίκλειστου παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια της Κύπρου, που παρέμενε κλειστό για 46 χρόνια.

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεων της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως - προς το παρόν - η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως στην Παράγραφο 21 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καταστήσαμε σαφές πως στην περίπτωση που συνεχιστουν οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, εμείς - ως Ευρωπαϊκή Ένωση - θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες τις επιλογές που διαθέτουμε. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο ως τον Δεκέμβριο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι έχουμε κάθε πρόθεση να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο με την Τουρκία. Γνωρίζετε πως και με την διαμεσολάβηση της Γερμανίας συμφωνήσαμε - τουλάχιστον δύο φορές - να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από το σημείο όπου είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Αυτό ήταν το αντικείμενο εκείνων των διερευνητικών επαφών. Και δυστυχώς αντί να ορίσουμε μια ημερομηνία - ο κ. Τσαβούσογλου είπε στον Υπουργό κ. Δένδια πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα ότι η Τουρκία θα καλούσε την Ελλάδα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών - και αντί για μια ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών έχουμε το Oruc Reis να πλέει εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για την ενεργό διπλωματική σας στάση. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που, όντως, θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουμε, σαν λογικοί άνθρωποι. Δεν αναφέρομαι σε εμάς. Καταλαβαίνετε. Να συζητήσουμε αντί για την εμπλοκή σε μια αχρείαστη διπλωματία των κανονιοφόρων.»

Η δήλωση Μάας (με βάση τη διερμηνεία)

«Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Νίκο, βρίσκομαι συχνά στην Αθήνα, αλλά θα ευχόμουν οι αφορμές να ήταν πιο ευχάριστες.

Θεωρώ ότι τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες πετύχαμε από κοινού την αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα να την φέρουμε στο δρόμο της διπλωματίας. Χαίρομαι πολύ για το γεγονός ότι με την ουσιαστική βοήθεια του Έλληνα Πρωθυπουργού κατέστη δυνατό να ανακοινώσουμε πριν από λίγο καιρό ότι θα πρέπει να γίνουν απευθείας συνομιλίες.

Ως εκ τούτου μας προκάλεσαν εξαιρετική έκπληξη όσα είδαμε τις τελευταίες μέρες από την τουρκική πλευρά, τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το Oruc Reis απέπλευσε εκ νέου. Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης.

Γι’ αυτό έχω μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ’ αρχάς διακόπηκαν.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σας πω ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο θεωρώ ότι έχουμε μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα.

Γι’ αυτό λοιπόν θεώρησα καλό να κάνω αυτή την περιοδεία, αυτό το ταξίδι, που με οδήγησε στη Λευκωσία και εδώ στην Αθήνα, όπου και το ταξίδι μου σταματάει. Γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία.»

Ειδήσεις σήμερα: 
 
Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: 13 χρόνια για τον Μιχαλολιάκο και το διευθυντήριο προτείνει η εισαγγελέας - Ισόβια για Ρουπακιά

Κακοκαιρία στο Νέο Ηράκλειο: Τρεις τραυματίες και μεγάλες καταστροφές - Δείτε βίντεο

ΕΛ.ΑΣ.: Ηρωίνη βάρους 102 κιλών σε διαμέρισμα στην Αθήνα! - Δείτε βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (135)

Admiral7seas

Ρε σεις στη σύνταξη τόσο καλα τα γράφει ο "ειπαν" και το καταχωρήσατε ΔΥΟ(2) ΦΟΡΕΣ...και τα δικα μου στη λογοκρισία κόπηκαν!!!!!!!

Αρης

Απλά λόγια: ο Μητσοτάκης είναι ή προδότης ή Βλάκας. Μάλλον και τα δυο. Διαλέξτε. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και ισχύει γενικά για τους πολιτικούς μας. Πατριώτης και έξυπνος είναι είδος ανύπαρκτο σχεδόν σε αυτούς. Αναζητούμε τον Έλληνα άντρα.

Πρώτο Θέαμα

Δεν πειράζει! Εμείς να 'μαστε καλά. Τη μάσκα μας να φοράμε και καλή καρδιά.

Cafe Central Vienna

Το πρώτο δείγμα κυρώσεων κατέφθασε με την αναχώρηση της PITSOS(Siemens Bosch) από την Ελλάδα και τη μετεγκατάσταση της στη Τουρκία.Η Siemens που αποδεδειγμένα κατεκλεψε τον ελληνικό λαό με πάνω από 2 δις ευρώ, ΔΕΝ υποχρεώθηκε από το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει ούτε ένα ευρώ,(απόφαση του 2012 επί κυβερνήσεως των κ.κ Σαμαρα-Βενιζελου),αλλά δεσμεύτηκε λέει, να προχωρήσει σε επένδυση 60 εκατ....Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ΚΑΜΜΊΑ επένδυση καιαποχωρει και η υπάρχουσα βιομηχανία.Οι λόγοι: το τεράστιο γεωπολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο της γείτονος και η διαχρονική ''αδυναμια'' των ελληνικών πολιτικών να υπερασπιστούν τα ελληνικά συμφέροντα.Κατα τα λοιπα συνεχίστε τις ανόητες μεταφυσικές αναλύσεις για το διεθνές δίκαιο... ή για το κράτος πρότυπο του Ισραήλ, και ταυτόχρονα για τον διεθνή σιωνισμό που σας επιβουλεύεται...Συνδυασμός ανοησίας και αμορφωσιας. Προδιαγεγραμμενο τέλος.

Αγύριγο κεφάλι

Ξεχάσαμε να καλέσουμε τους Νεοναζί-ΦΑΣΙΣΤΕΣ να υπερασπιστούν τα Ελληνικά γεωπολιτικά συμφέροντα.__Ψοφάτε γιά νταηλίκια!..

Ξύπνα Κούλη

Με χαιρετούρες και sms δεν γίνεται τίποτα. Παραδοσιακά οι δεξιές κυβερνήσεις ήταν εθνικές. Μη ξεπουλάς τη χώρα σου.

Εn

Μικρασιατικη καταστροφη, σεπτεμβριανα, κυπριακο......δεξιες κυβερνησεις

Planet

Αμα δεν μας παίρνει στρατιωτικά τουλάχιστον ας κλείναμε τα σύνορα μονομερός εμείς με Τουρκία να μην περνάει τίποτα μέχρι να σταματήσουν τις βόλτες στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει έντονα μετά τα τελευταία γεγονότα αν όχι με στρατιωτικό τουλάχιστον με δυναμικό τρόπο αρχικά που θα επηρεάσει οικονομικά τους γείτονες.

Είπον....

Κούλη άρχιζε να μοιράζεις καλτσόν γιατί οι μάλλον θα τα σκίσετε ΟΛΑ!!! Στα 4 σε έχει η Μέρκελ, στα 8 ο Πομπέο και εσύ βάζεις τον Ντόκο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας! Μα είναι προφανές ποιός κυβερνάει αυτόν τον τόπο....ο ΣΟΡΟΣ!!!! Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας γιατί αν δεις......ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ, ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ, ΜΑΥΡΩΤΑΣ, ΤΣΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ, ΜΕΝΔΩΝΗ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΡΑΝΤΟΣ η διαπλοκή, με αντιπαροχικές σχέσεις διαφόρων ΖΑΡΖΑΒΑΤΙΚΩΝ, είναι πλέον του δέοντος προφανής.

Γιώργος

Έλληνες ξυπνήσετε δεν είμαστε σε θέση να επιβάλουμε τίποτα σε κανέναν, για να επιβάλεις πρέπει να έχεις δύναμη και μεγάλα κάκαλα, εμείς το μόνο που έχουμε είναι ωραιοπάθεια, το μόνο που μας απασχολούσε τα τελευταία χρόνια ήταν το πώς θα δημοσιεύουμε την ωραία μας ζωή στο Facebook και στο Instagram με τέτοια νοοτροπία δεν κάνεις πόλεμο ούτε είσαι σε θέση να επιβάλλεις τίποτα σε κανέναν, αν δεν ήμασταν τόσο αφελής ίσως να ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση από ότι ήμαστε σήμερα, αργά ξυπνήσαμε και δεν ξέρω αν μπορούμε να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος....

Αγύριγο κεφάλι

Πότε οι Έλληνες θα είναι πιό ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ;__Τώρα που ΔΕΝ έχουν κάνει ΠΟΛΕΜΟ, ή ... μετά αφού θα έχουν κάνει πόλεμο;___Σε αυτό το καίριο και βασικό ερώτημα οι ΑΙΜΟ-Διψείς και πολεμό-χαροι Νεοναζί-ΦΑΣΙΣΤΕΣ αποφεύγουν να δώσουν στον Ελληνικό λαό πειστική απάντηαη.

...

Το ερώτημα που περιγράφεις είναι άστοχο, καθώς δε μπορείς να ορίσεις την ευτυχία με τρόπο απόλυτο και καθολικό, ώστε να μπορεί να αποφασίσει ο λαός. Θα μπορούσαμε να είμαστε ευτυχισμένοι και αν γινόμασταν όλοι σκλάβοι και δεν είχαμε έννοιες πέρα από την ικανοποίηση του αφέντη μας, αλλά νομίζω ότι ακόμα και εσύ θα συμφωνήσεις ότι κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό. Συνεπώς, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις το ερώτημά σου, προκειμένου να έχει κάποιο νόημα.

Πικρή αλήθεια

Μέχρι και οι κακομοίρηδες οι Αρμένιοι μάχονται για την πατρίδα τους. Αλήθεια υπάρχει πιο ξεφτιλισμένο κράτος από εμάς στον κόσμο; Καταπατάνε την εθνική κυριαρχία μας εδώ και μήνες, ξεφτιλίζουν την Κύπρο, που είμαστε εγγυήτρια δύναμη υποτίθεται και δεν κάνουμε τίποτα. Υπάρχει Έλληνας που νιώθει περήφανος για το πως έχουν καταντήσει τη χώρα μας; Για άλλη μια φορά όπως και στην χρεωκοπία βρίζουμε Γερμανούς και ξένους αντί να τα βάζουμε με τους ντόπιους πολιτικούς που μας έφεραν σε αυτή. Το ίδιο τώρα μας έχουν βάλει να λέμε για την Γερμανία και να κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος που είναι οι Έλληνες πολιτικοί! Αυτοί έχουν φέρει όλα αυτά τα δεινά στη χώρα, αυτοί μας χρεοκόπησαν, αυτοί νοιάζονταν μόνο για την εξουσία για να κονομάνε και όχι για να δυναμώσουν τη χώρα.

Αγύριγο κεφάλι

Η Πικρή Αλήθεια είναι ότι οι ΧΟΥΝΤΟ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ με τους οποίους είστε και όχι με την ένδοξη ΑΡΙΣΤΕΡΑ, όπως θα έπρεπε, ΕΧΑΣΑΝ την ΜΙΣΗ Κύπρο!__Άντε παγαίνετε ρε που θέλετε κι από πάνω να μιλήσετε!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης